LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 14 Ιανουαρίου 2020 10:08

Νέο ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας κατέγραψαν οι ωκεανοί το 2019

Η ποσότητα θερμότητας που προσθέσαμε στους ωκεανούς τα τελευταία 25 χρόνια ισοδυναμεί με 3,6 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες!

Ανταρκτική - παγόβουνο

Οι ωκεανοί της Γης σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας το 2019, ιδίως μεταξύ της επιφάνειας των νερών και βάθους έως 2.000 μέτρων, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η θερμοκρασία των θαλασσών όχι απλώς ανεβαίνει αλλά η άνοδος επιταχύνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν τα πιο θερμά στην καταγεγραμμένη ιστορία για τις ωκεάνιες θερμοκρασίες, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ.

Οι 14 ερευνητές από 11 επιστημονικά ινστιτούτα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Λιλίνγκ Τσενγκ του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Advances in Atmospheric Sciences», υπολόγισαν ότι πέρυσι η μέση θερμοκρασία των ωκεανών ήταν περίπου 0,075 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

«Η ποσότητα θερμότητας που προσθέσαμε στους ωκεανούς του κόσμου κατά τα τελευταία 25 χρόνια ισοδυναμεί με 3,6 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα», δήλωσε ο Τσενγκ. «Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι μη αμφισβητήσιμη και συνιστά περαιτέρω απόδειξη για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Δεν υπάρχουν λογικές εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο πέρα από τις ανθρώπινες εκπομπές αερίων τύπων», πρόσθεσε.

Συγκρίνοντας την περίοδο 1987-2019 με την περίοδο 1955-1986, η μελέτη δείχνει μία αύξηση κατά περίπου 450% στην ταχύτητα ανόδου της θερμοκρασίας των ωκεανών, δηλαδή η θερμοκρασία των θαλασσών ανεβαίνει στην εποχή μας με υπερτετραπλάσιο μέσο ετήσιο ρυθμό από ό,τι πριν μερικές δεκαετίες.

«Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα. Η συντριπτική πλειονότητα της θερμότητας καταλήγει στους ωκεανούς. Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που πρόκειται να ακολουθήσει», ανέφερε ο καθηγητής Τζον Άμπραχαμ του Πανεπιστημίου Σεντ Τόμας των ΗΠΑ.

Από το 1970 μέχρι σήμερα, πάνω από το 90% της θερμότητας λόγω της κλιματικής αλλαγής κατέληξε στους ωκεανούς, ενώ λιγότερο από 4% αύξησε τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα και στην ξηρά. Όσο θερμαίνονται οι θάλασσες τόσο διαταράσσεται ο κύκλος του νερού στον πλανήτη μας, φέρνοντας περισσότερες πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασίες, πυρκαγιές και άλλα ακραία φαινόμενα, καθώς επίσης επιταχυνόμενη τήξη των παράκτιων πάγων.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Κακοκαιρία BYRON”: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την ΠαρασκευήΣήμερα 12:56 | Ειδήσεις

Πολλές περιφέρειες της χώρας, έχουν τεθεί σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code).

Μητσοτάκης: Η προστασία της Δικαιοσύνης είναι προστασία της ίδιας της δημοκρατίαςΣήμερα 20:33 | Ειδήσεις

Όσα τόνισε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Η ελληνική δικαιοσύνη σε επιτάχυνση».

Στους δρόμους της Αττικής ξανά από αύριο τα ταξίΣήμερα 20:16 | Ειδήσεις

Αναστολή της απεργίας αποφάσισε το Σ.Α.Τ.Α., εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Παπαδάκης - Μπλόκα αγροτών: Χρειάζεται ουσιαστικός και πραγματικός διάλογος μεταξύ αγροτών και κυβέρνησηςΣήμερα 19:17 | Ειδήσεις

Εάν δεν αντιμετωπισθούν τα αιτήματα με διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών και δεν μπουν οι σωστές βάσεις για το μέλλον του πρωτογενή τομέα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην υπάρχουν, σύντομα, ελληνικά προϊόντα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Νέος τραυματισμός -Θα μείνει εκτός δράσης για 2-4 εβδομάδες 21:54Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή21:44Αγρότες - Μπλόκα: Έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος Πατρών - Πύργου (Βίντεο)21:34Μητσοτάκης: Η προστασία της Δικαιοσύνης είναι προστασία της ίδιας της δημοκρατίας21:24Φρίκη στην Αργολίδα: Οικογένεια απήγαγε ανήλικη για να την βιάσει 19χρονος21:14Συνελήφθη 49χρονος για διακίνηση ναρκωτικών - Κατάπιε ναρκωτικά και κλώτσησε αστυνομικούς21:04Ουάσινγκτον: Αθώος δηλώνει ο φερόμενος ως δράστης της ένοπλης επίθεσης εναντίων μελών της Εθνοφρουράς20:54Επίσκεψη της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στη Θεσσαλονίκη - Συνάντηση με τον Κ. Γκιουλέκα20:44Στους δρόμους της Αττικής ξανά από αύριο τα ταξί20:34ANT1 Sports: "Θρίλερ" το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης20:24Ιταλία: Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στην Ρώμη (εικόνες)20:14Ολυμπιακός: Αναβλήθηκε ο αγώνας με την Φενερμπαχτσέ στο ΣΕΦ 20:04Παπαδάκης - Μπλόκα αγροτών: Χρειάζεται ουσιαστικός και πραγματικός διάλογος μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης19:54Ακυρώθηκε η αυριανή συνάντηση Χατζηδάκη και Τσιάρα με εκπροσώπους των αγροτών Κρήτης19:44“Κακοκαιρία BYRON” - Αττική: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης19:34Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία - Υποδοχή στο αεροδρόμιο από τον Πρωθυπουργό Μόντι19:20Κακοκαιρία Byron: Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική - Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί19:06Λωρίδα της Γάζας: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως αναγνωρίστηκαν τα λείψανα του προτελευταίου ομήρου18:56"Αποκαλύψεις": Βίντεο - ντοκουμέντο μετά την απαγωγή του επιχειρηματία στην Κυπαρισσία18:46Μάνδρα Αττικής: Κλειστή η οδός Αγίας Αικατερίνης λόγω υπερχείλισης ρέματος (βίντεο)18:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο