LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚαιρόςΔημοσίευση: 11 Ιανουαρίου 2020 17:09

Ο καιρός για τους αγρότες

Συνεχίζεται το κατά τόπους άστατο σκηνικό, με σποραδικά έντονα φαινόμενα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες

Με τις βροχές να «κατηφορίζουν» νοτιότερα, τους βοριάδες να δυναμώνουν και τον υδράργυρο να πέφτει λίγο φθάνει στα μισά του ο Ιανουάριος, ως προάγγελος μιας… περισσότερο βροχερής εβδομάδας.

Την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις, που θα πυκνώσουν, με σύντομες τοπικές βροχές, κυρίως στην Μακεδονία, στην ανατολική Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες και στο βόρειο Αιγαίο, καθώς και με λίγες χιονοπτώσεις, ψηλά στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.  Η θερμοκρασία, θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -1 έως 14 βαθμούς και νοτιότερα από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι στα δυτικά, εντάσεως 3-5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βοριάδες, 3 με 5 μποφόρ,  στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 12/1/2019

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πολλές φορές ο παγετός έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα μας. Η ζημιά εκτός από την τρέχουσα περίοδο μπορεί να επηρεάσει και τα επόμενα έτη της καλλιέργειας. Θερμοκρασίες κάτω από τους -70C, ζημιώνουν τα υπέργεια τμήματα του δέντρου και επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή. Σε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες (-120C) μπορεί να έχουμε και ξηράνσεις δένδρων.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση των ζημιών είναι η ταχύτητα πτώσης της θερμοκρασίας και η διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών. Θερμοκρασίες από -30C - -50C που διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν ζημιές παρόμοιες με θερμοκρασίες -120C για λίγες ώρες. Επιπλέον, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας προκαλεί τοπικές ξηράνσεις που αποτελούν εισόδους παθογόνων (καρκίνου κ.ά.). Έχει παρατηρηθεί ότι αγροί με κλίση και νότια έκθεση ζημιώνονται λιγότερο από παγετό, καθώς υπάρχει μετακίνηση των ψυχρών αερίων μαζών στα χαμηλότερα σημεία.

Επίσης, ένα μέσο ή βαρύ σκούρο έδαφος είναι πιο θερμό από ένα ελαφρύ αμμώδες. Αυτό συμβαίνει γιατί το σκούρο έδαφος απορροφά μεγαλύτερα ποσά ακτινοβολίας και διατηρεί θερμότερη επιφάνεια. Τον χειμώνα τα δένδρα είναι πιο ανθεκτικά στον παγετό γιατί βρίσκονται σε λήθαργο. Για την αντιμετώπιση του παγετού επιδιώκουμε ισορροπημένη θρεπτική κατάσταση στα δένδρα. Παρατηρήθηκε ότι δένδρα με ελλείψεις ή υψηλές συγκεντρώσεις ορισμένων στοιχείων παρουσιάζουν μειωμένη αντοχή. Συστήνεται ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα μετά από τον παγετό, για αποτροπή μόλυνσης από το βακτήριο του καρκίνου.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται το άμεσο κλάδευμα μετά από παγετό και θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι06:09Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο