LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 11 Ιανουαρίου 2020 14:12 | Ανανέωση: 11 Ιανουαρίου 2020 14:24

Οι "Φρουροί της Επανάστασης" ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάρριψη του Boeing

"Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου δυστυχήματος", δήλωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης...

AP - Ιράν - δυστύχημα - αεροσκάφος

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους, όπως ανέφερε σήμερα ένας ανώτερος διοικητής τους σε βίντεο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από την κρατική τηλεόραση.

"Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου δυστυχήματος", δήλωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Φρουροί μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος για πύραυλο Κρουζ και το κατέρριψαν με πύραυλο μικρού βεληνεκούς.

Περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε αυτή η τραγωδία, ο Αμιραλί Χατζιζαντέχ δήλωσε ότι η μοιραία απόφαση για την κατάρριψη του Boeing ελήφθη μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. «Ο χειριστής της αεράμυνας έστειλε μήνυμα στους διοικητές του. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση έπειτα από 10 δευτερόλεπτα, αποφάσισε να το καταρρίψει», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

«Εκείνη τη στιγμή ήμασταν έτοιμοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ. Είχαμε αναφορές ότι πύραυλοι Κρουζ χτύπησαν το Ιράν. Ήταν το λάθος ενός ατόμου, που προκάλεσε μια τραγωδία», συνέχισε ο Χατζιζαντέχ, περιγράφοντας το πώς καταρρίφθηκε το ουκρανικό αεροσκάφος στο Ιράν.

Πάντως, ανέφερε ότι είχε ζητηθεί να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, εξαιτίας της πολεμικής κατάστασης, κάτι που όμως δεν εγκρίθηκε. Επίσης αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει από το πρωί της Τετάρτης Ιρανούς αξιωματούχους για τις εκτιμήσεις ότι καταρρίφθηκε επιβατικό αεροσκάφος. Παρόλα αυτά, μόλις σήμερα το Ιράν παραδέχθηκε ότι η αεροπορική τραγωδία προκλήθηκε εξαιτίας πυραύλου.

Η κατάρριψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρατό του Ιράν είναι "μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος", έγραψε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του "λυπάται βαθιά για το συμβάν".

Λίγο νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επίσης στο Twitter, ζήτησε "συγγνώμη" εκ μέρους της χώρας του για το λάθος που διέπραξε ο ιρανικός στρατός, κατηγορώντας παράλληλα "τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ". "Θλιβερή ημέρα. Προκαταρκτικά αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας των Ενόπλων Δυνάμεων: Ανθρώπινο λάθος σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ οδήγησε στην καταστροφή", έγραψε ο Ζαρίφ. "Θερμά συλλυπητήρια, μετάνοια και συγγνώμη από τον λαό μας, από τις οικογένειες όλων των θυμάτων και από τις άλλες χώρες που επλήγησαν", πρόσθεσε.

Εξάλλου ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Ρωσίας Κονσταντίν Κοσάτσεφ εκτίμησε ότι το Ιράν "θα πρέπει να πάρει μαθήματα" από την τραγωδία αυτή. "Αν η αποκωδικωποίηση των μαύρων κουτιών (του ουκρανικού αεροσκάφους) και η έρευνα δεν αποδείξουν ότι ο ιρανικός στρατός το έκανε σκοπίμως (...), το θέμα θα πρέπει να κλείσει. Με την ελπίδα να πάρουν μαθήματα και να ληφθούν μέτρα από όλες τις πλευρές", δήλωσε ο Κοσάτσεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι Πανελλαδικές εξετάσεις, ΟΠΕΚΕΠΕ και ο προσωπικός αριθμόςΣήμερα 10:31 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο πρωθυπουργός.

Τροχαίο δυστύχημα στην Ναύπακτο: Αυτοκίνητο παρέσυρε ανθοπώλη που έκανε στολισμό γάμουΣήμερα 08:28 | Ειδήσεις

Σε τραγωδία μετατράπηκε για τον άτυχο άντρα, η γαμήλια δεξίωση της οποίας είχε αναλάβει τον στολισμό.

Θεσσαλονίκη: Στην Εισαγγελία οδηγήθηκε ο Τούρκος που πυροβόλησε πράκτορα της ΕΥΠΣήμερα 11:57 | Ειδήσεις

Διώκεται, μεταξύ άλλων, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατά συναυτουργία σε βαθμό κακουργήματος.

Τροχαίο δυστύχημα στου Ζωγράφου: Μηχανή παρέσυρε γυναίκαΣήμερα 08:31 | Ειδήσεις

Το τροχαίο συνέβη το βράδυ του Σαββάτου, με την άτυχη γυναίκα να τραυματίζεται θανάσιμα, όταν αρχικά χτυπήθηκε από μηχανή και μετά έπεσε σε σταθμευμένα οχήματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αττική: 14 νεκροί από τροχαία τον Μάιο14:42Πάτρα: Από θαύμα δεν επαναλήφθηκε τραγωδία με κοτρώνες να πέφτουν από πολυκατοικία.14:27Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας: Αργυρό μετάλλιο ο Ντούσκος14:10Θεσσαλονίκη: Διακινούσε ναρκωτικά σε συσκευασίες παυσίπονων13:56Χρηματιστήριο Αθηνών: “Ράλι” ανόδου με κέρδη πάνω από 34% το τελευταίο 7μηνο13:39Εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο13:24ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν 2,5 εκατομμύρια τεμάχια τσιγάρα στους Κήπους13:07Κοζάνη: Το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας απορρίπτει ομόφωνα την καύση απορριμμάτων12:50Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Τη Δευτέρα η συνέχεια των εξετάσεων για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων12:36Πολυτιμότερη ομάδα στον κόσμο η Ρεάλ Μαδρίτης12:21Θεσσαλονίκη: Στην Εισαγγελία οδηγήθηκε ο Τούρκος που πυροβόλησε πράκτορα της ΕΥΠ12:04Μαύρη χήρα δάγκωσε γυναίκα11:50Θεσσαλονίκη: Δύτες “ψάρεψαν” πατίνια, λάστιχα και μηχανές11:34Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη υπεύθυνη καταστήματος που πούλησε αλκοόλ σε ανήλικη11:20Μέριλιν Μονρόε: Η δύσκολη ζωή, οι επιτυχίες και το τέλος του “απόλυτου sex symbol”11:04Κρήτη: Οδηγούσε με παρέα…ένα καλάσνικοφ και μαχαίρι10:50Μητσοτάκης: Οι Πανελλαδικές εξετάσεις, ΟΠΕΚΕΠΕ και ο προσωπικός αριθμός10:34Κρήτη: Προφυλακίστηκε 48χρονος για τη σεξουαλική κακοποίηση του ανήλικου ανιψιού του10:17Λάρισα: Παραλίγο τραγωδία στα κοντέινερ των σεισμόπληκτων10:03Ρωσία: Πολύνεκρη κατάρρευση γέφυρα και εκτροχιασμός τρένου (εικόνες)09:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο