LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 08 Ιανουαρίου 2020 18:04 | Ανανέωση: 08 Ιανουαρίου 2020 18:17

“Καμπανάκι" της ΕΕ στον Σάρατζ για την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Τι είπε ο Σαρλ Μισέλ στον επικεφαλής της Κυβέρνησης της Τρίπολης. Σε κατάπαυση του πυρός καλούν Ερντογάν και Πούτιν, τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Λιβύη. 

Σαρλ Μισέλ - Φάγεζ αλ –Σάρατζ

Το θέμα του πρόσφατου μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο, εκφράζοντας τη θέση της ΕΕ, έθιξε στον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΕΕ διαμήνυσε στον Σάρατζ ότι το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και ότι δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη.

Κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Μισέλ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την «ανησυχητική στρατιωτική κλιμάκωση» στη Λιβύη και τόνισε πως η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειες για μια ειρηνική και πολιτική λύση. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι μόνο μια πολιτική διαδικασία μπορεί να φέρει πιο κοντά την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Καταληκτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει πως στηρίζει πλήρως τη Διαδικασία του Βερολίνου και όλες τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επανέλαβε τη σημασία της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών ενόψει των μελλοντικών βημάτων, όπως συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου που έλαβε χώρα χθες, Τρίτη.

Σαρλ Μισέλ - Φάγεζ αλ –Σάρατζ

Ερντογάν και Πούτιν καλούν σε εκεχειρία τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη

Τουρκία και Ρωσία κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να κηρύξουν εκεχειρία από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου, μετά τις συνομιλίες που είχαν οι πρόεδροι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ μετά το τέλος των διευρυμένων συνομιλιών που είχαν οι δύο ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη.

«Κατά την διάρκεια των συνομιλιών Ερντογάν και Πούτιν, συζητήθηκαν διμερή θέματα και περιφερειακά ζητήματα. Έγινε ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με το καθεστώς τερματισμού των εχθροπραξιών στον Ιντλίμπ, την ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, την κατάσταση στη Λιβύη και στο Ιράκ» υπογράμμισε ο Τσαβούσολγλου, προσθέτοντας ότι «οι πρόεδροι Ερντογάν και Πούτιν απηύθυναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Λιβύη, ο οποίος πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για «τα μέτρα μείωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή μετά την όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ και Ιράν».

AP - Βλαντιμίρ Πούτιν - Ταγίπ Ερντογάν - Κωνσταντινούπολη - Turkish Stream

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι Πούτιν και Ερντογάν υιοθετούν κοινή στάση στο ζήτημα της εξομάλυνσης της κατάστασης στη Λιβύη.

«Έχει συμφωνηθεί κοινή στάση στο ζήτημα της διευθέτησης της κατάστασης στη Λιβύη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα θα σταθώ στην έκκληση την οποία απηύθυναν οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν προς όλες τις πλευρές της Λιβύης: να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να κηρυχθεί εκεχειρία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (12 Ιανουαρίου), δηλαδή τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα, ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να συνεχίσουν τις επαφές σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη. «Εκφράσθηκε η ετοιμότητα να συνδράμουμε στην επιτυχία της διάσκεψης του Βερολίνου με θέμα τη διευθέτηση της λιβυκής κρίσης. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας τάσσονται υπέρ της ένταξης στην διαδικασία αυτή όλων των μερών της Λιβύης όπως και των γειτόνων της Λιβύης» δήλωσε ο Σεργκεί Λαβρόφ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματαΣήμερα 16:18 | Τοπικά Νέα

Ο εφιάλτης μιας 37χρονης στα χέρια του συζύγου της, που την κακοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτώντας χρήματα για τα χρέη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο