Έσπερ: “Χτυπήσαμε” τον Σουλεϊμανί πριν χτυπήσει τις ΗΠΑ
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την αποκλιμάκωση των υφιστάμενων εντάσεων με το Ιράν, αλλά η χώρα είναι έτοιμη να τερματίσει κάθε πόλεμο που μπορεί να ξεσπάσει.
"Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε ένα πόλεμο με το Ιράν, αλλά είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε έναν", τόνισε ο Έσπερ μιλώντας στο CNN. "Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι η κατάσταση να αποκλιμακωθεί", πρόσθεσε.
Η αμερικανική αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή που σκότωσε τον Ιρανό ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί ανέβασε κατακόρυφα τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, αυξάνοντας τους φόβους για μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου υπερασπίστηκε τις υπηρεσίες πληροφοριών που είχαν σηματοδοτήσει "μια άμεση απειλή" από τον Σουλεϊμανί. Τον ίδιο ισχυρισμό έχουν επικαλεστεί ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι για να δικαιολογήσουν την επιδρομή κατά του Ιρανού στρατηγού.
"Η απειλή ήταν ενορχηστρωμένη από τον Σουλεϊμανί", ανέφερε ο Έσπερ. "Πιστεύω ότι ήταν απλά ένα ζήτημα ημερών, σίγουρα όχι περισσότερο από εβδομάδων", πριν από μια επίθεση.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε χθες ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραβίαζαν το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων βομβαρδίζοντας πολιτισμικά μνημεία του Ιράν, μια απειλή που εκτόξευσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σε ερώτηση που του τέθηκε και σήμερα για το θέμα, ο Έσπερ δήλωσε βέβαιος ότι ο Τραμπ "θα μας δώσει μόνο νομικές εντολές".
"Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων", είπε.
Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης που υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε απόψε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο, ότι δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από τη Βαγδάτη για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα αυτή, σημειώνοντας ότι η απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου με την οποία ζητείται να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από το Ιράκ δεν είναι δεσμευτική.
«Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχω λάβει κάποια ανακοίνωση από (τον πρωθυπουργό του Ιράκ) ή από την ιρακινή κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αυτό ή για κάποια εντολή ή αίτημα να αποσύρουμε τις αμερικανικές δυνάμεις», είπε ο Έσπερ.
Στο Ιράκ υπάρχουν πάνω από 5.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις και ηγούνται του συνασπισμού ο οποίος μάχεται τους εναπομείναντες τζιχαντιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.