Μητσοτάκης: προκλητική και γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Ακριβώς έξι μήνες μετά την εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε το μήνυμα της συνέχισης των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο η χώρα να ισχυροποιήσει το αποτύπωμά της στο momentum της ανάπτυξης.
Μιλώντας στην εκδήλωση στη δεξαμενή σκέψης "Atlantic Council", ο κ. Μητσοτάκης έδειξε καθαρά προς την οδό της προσέλκυσης περισσότερων αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα. Παράλληλα, τόνισε ότι το κομβικό σημείο της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σταθεί στο πλευρό της χώρας σε αυτό το μείζον ζήτημα. Μία αναφορά που είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σε λίγη ώρα από τώρα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
"Οι πολίτες, με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, μας έδωσαν εντολή να αλλάξουμε τη χώρα, να αφήσουμε πίσω την κρίση και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Έχουμε ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Είναι μεγάλο αβαντάζ για εμάς να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις. Ψηφίσαμε πολλά νομοσχέδια. Αποπληρώσαμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Χαμηλώνουμε τους φόρους. Υπάρχει μία γενική αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για νέες δουλειές. Είμαι ικανοποιημένος με όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα", ανέφερε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, σημείωσε ότι η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ πραγματοποιούνται σε μία εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στην καλύτερη φάση τους, φέρνοντας ως αιχμή στην ατζέντα των συζητήσεων την αμυντική συνεργασία, την οικονομία, την ενέργεια, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή.
"Με τον πρόεδρο Τραμπ θα έχουμε τη δυνατότητα να επαναβεβαιώσουμε τη στρατηγική σχέση μας", είπε και εστιάζοντας στα της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προς την αλλαγή του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.
"Το 3,5% ήταν μία συμφωνία όταν υπήρχε ανησυχία για τη σταθερότητα. Ήταν απαραίτητο όταν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη…Υπήρχε ανησυχία ότι αν δώσουμε χώρο θα γίνουν και πάλι όσα οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια στην κρίση. Πρέπει να αλλάξουμε το 3,5%, ξεκινώντας από το 2021. Είχα πει ότι δε θα το φέρω στο προσκήνιο από την πρώτη στιγμή, καθώς χρειαζόμουν χρόνο να χτίσω αξιοπιστία. Θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις με τους εταίρους. Θα έχουμε τη στήριξη του ΔΝΤ, που έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το χώρο που θα μας δοθεί για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Ένα 20% σε κινήσεις για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ξεκάθαρες ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας. Αποτυπώνοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας (όπως, για παράδειγμα, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό) ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες να πειστούν, προκειμένου να στρέψουν το βλέμμα τους στη χώρα μας. "Προσδοκώ σε περισσότερες επενδύσεις από τις ΗΠΑ και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει σύντομα", ανέφερε.
Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο τετ α τετ του με τον Αμερικανό πρόεδρο, στη διάρκεια του οποίο θα έρθει στην πρώτη γραμμή και η ατζέντα της αυξανόμενης προκλητικότητας της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός μίλησε για τον αγωγό "EastMed" και ανέφερε ότι δεν αποκλείουμε την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, προσθέτοντας, πάντως, το ηχηρό μήνυμα ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται εκτός γραμμής. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "γελοία" τη "συμφωνία" Άγκυρας-Τρίπολης.
"Θα χαρώ πολύ να δω την Τουρκία να αλλάζει τακτική, αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Δείτε τον χάρτη. Δεν υπάρχει σύνδεση των δύο χωρών στον χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ. Η συμφωνία αυτή δεν παράγει κανένα έννομα αποτελέσματα", είπε ο πρωθυπουργός. "Η βασική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η θαλάσσια ζώνη. Εάν η Τουρκία συμφωνεί για αυτό, μπορούμε να πάμε στη Χάγη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο", πρόσθεσε.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «η Ελλάδα σέβεται τη θέση της, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ωστόσο παρατηρεί με ανησυχία την επιθετική ρητορική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα», σημειώνοντας ότι «είναι απαράδεκτο μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να προκαλεί μια άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας» και προσθέτοντας «αναφέρομαι στην Τουρκία και τις κινήσεις του προέδρου Ερντογάν. Δεν θα έπρεπε η Συμμαχία να παραμερίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη, ότι «θα πρέπει να καταστεί σαφές στην αμερικανική ηγεσία, ότι δεν μπορεί να αγοράζει κάποιος F-35 και την ίδια ώρα να προχωρά στην αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί».