LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 07 Ιανουαρίου 2020 17:58

Κάιρο: Πενταμερής για την λιβυκή κρίση και τις τουρκικές προκλήσεις

Καταλυτική θεωρείται η συμμετοχή Γαλλίας και Ιταλίας στην συνεδρίαση. Η «καυτή ατζέντα» και οι στόχοι της συνάντησης των ΥΠΕΞ.

AP - Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης - Κυπριακή ΑΟΖ

Ο Υπ. Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα μεταβεί την Τετάρτη στο Κάιρο, όπου θα συμμετάσχει σε μια διευρυμένη σύνθεση του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, με τη συμμετοχή και της Γαλλίας και της Ιταλίας. Η συνάντηση των κ. Δένδια, Χριστοδουλίδη, Σούκρι, Λεντριάν και Ντι Μάιο, όπως σημειώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, «θα αποτελέσει μια ευκαιρία για γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης της λιβυκής κρίσης καθώς και για συντονισμό των ενεργειών των πέντε κρατών, εν μέσω μια συγκυρίας με ιδιαίτερες επιπτώσεις στους περιφερειακούς συσχετισμούς, καθώς και στην ασφάλεια και τη σταθερότητα μιας ταραγμένης περιοχής».

«Στόχος της συνάντησης είναι η συμβολή προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών των πέντε χωρών στα θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνεται από το ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η συνάντηση των εκπροσώπων των πέντε χωρών «πραγματοποιείται υπό το βάρος των παράνομων και άκυρων μεν «συμφωνιών» Τουρκίας-Τρίπολης, οι οποίες όμως έχουν οξύνει την κατάσταση τόσο στο εσωτερικό της Λιβύης, υπονομεύοντας τις προοπτικές επίλυσης της κρίσης, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς υπονομεύουν την ειρήνη και σταθερότητα και επιχειρούν τον σφετερισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών της περιοχής. Επιπλέον, η «συμφωνία» περί συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, όπου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μεταφορά όπλων και εγκατάσταση τουρκικής βάσης στη Λιβύη, παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το ΣΑΗΕ. Η κοινή αυτή προσπάθεια των πέντε χωρών της Μεσογείου δεν περιορίζεται στην καταγγελία της παραβατικότητας και των επιπτώσεων των δύο “συμφωνιών”. Στοχεύει στην ανάδειξη της επείγουσας ανάγκης αποτροπής περαιτέρω βημάτων εφαρμογής των “συμφωνιών” που θα οδηγούσαν μετά βεβαιότητας στην επιδείνωση του εμφυλίου στη Λιβύη και στην υπονόμευση της ειρήνης στην περιοχή».

«Η συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας στην συνάντηση είναι ενδεικτική της σοβαρότητας της λιβυκής κρίσης και των γεωπολιτικών της προεκτάσεων. Αναδεικνύει, δε, τη σημασία και τη χρησιμότητα του τριμερούς σχήματος που έχει στον πυρήνα του δύο ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής (Ελλάδα-Κύπρος) και μια σημαντική αραβική χώρα (Αίγυπτος) και το αναβαθμίζει ως ένα σημαντικό φόρουμ συζητήσεων για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και σημαντικό σχήμα συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των κρατών της περιοχής», τονίζεται από το Υπ. Εξωτερικών.

Νίκος Δένδιας - Λιβύη 

Όπως προκύπτει από τις διεθνείς διεργασίες, «η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική με τη Λιβύη, με σημαντικό αποτύπωμα και ρόλο στις εξελίξεις της περιοχής, βρίσκεται στον πυρήνα των συζητήσεων και των αποφάσεων για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο έχει αποδυθεί, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους περιφερειακούς ομολόγους του, τόσο στην Βόρεια Αφρική, όσο και στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Οι επαφές που είχε πρόσφατα εγκαινίασαν και έναν τακτικό διάλογο και στενό συντονισμό με σημαντικές χώρες της περιοχής (Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Ιορδανία), στα πρότυπα των διαρκών συνεννοήσεων που έχει η χώρα μας και με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Στο πλαίσιο μάλιστα του ενεργού ρόλου της χώρας μας στις εξελίξεις στην περιοχή, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί στις 15 Ιανουαρίου το Μαρόκο».

Κύπρος: να διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας για όλες τις χώρες της περιοχής

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών της Κύπρου, «στόχος της συνάντησης είναι η αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το πώς αντιμετωπίζονται οι υφιστάμενες προκλήσεις, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας προς όφελος όλων των κρατών και λαών της περιοχής».

«Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Λιβύη, η κατάσταση στη Συρία και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων των πέντε χωρών και της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», καταλήγει η ανακοίνωση.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματαΣήμερα 16:18 | Τοπικά Νέα

Ο εφιάλτης μιας 37χρονης στα χέρια του συζύγου της, που την κακοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτώντας χρήματα για τα χρέη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:00“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο