LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 06 Ιανουαρίου 2020 16:27 | Ανανέωση: 06 Ιανουαρίου 2020 16:37

Ιράν: Αποκλιμάκωση της έντασης σε διπλωματικό επίπεδο αναζητούν οι Βρυξέλλες

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία καλούν το Ιράν να εφαρμόσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα.

ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΑ - ΧΑΣΑΝ ΡΟΥΧΑΝΙ

Της Μαρίας Αρώνη

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέφ Μπορέλ εξέφρασε σήμερα μέσω Twitter τη «βαθιά του λύπη» για την ανακοίνωση του Ιράν ότι θα άρει κάθε περιορισμό στον εμπλουτισμό του ουρανίου.

«Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα (του Ιράν) από όλους είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ, για τη σταθερότητα της περιοχής και την παγκόσμια ασφάλεια», έγραψε στο Twitter o Ζοζέφ Μπορέλ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ανέφερε σήμερα ότι σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης.

Πρόσκληση στον Ιρανό ΥΠΕΞ για συνομιλίες στις Βρυξέλλες

Ο Ζοζέφ Μπορέλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι προσκάλεσε τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στις Βρυξέλλες. Στην ανακοίνωση, δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο επισημαίνεται ότι ο Ζοζέφ Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν το Σαββατοκύριακο, με επίκεντρο τη σημασία της διατήρησης της συμφωνίας της Βιέννης για την πυρηνική ενέργεια του Ιράν. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «επιβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να διαδραματίζει τον πλήρη ρόλο του ως συντονιστής και να διατηρήσει την ενότητα των υπολοίπων συμμετεχόντων για να στηρίξει τη συμφωνία και την πλήρη εφαρμογή της από όλα τα μέρη».

Υπενθυμίζεται ότι η πυρηνική συμφωνία της Βιέννης που υπεγράφη το 2015 κινδύνευε με κατάρρευση, ήδη από το 2018, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την επανεισαγωγή αμερικανικών κυρώσεων που έπληξαν την ιρανική οικονομία σε σοβαρή ύφεση.

Η συμφωνία της Βιέννης, που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της ομάδας “5+1” (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία - καθώς και η Γερμανία) πρότεινε μείωση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης, η οποία σε αντάλλαγμα ανέλαβε να διασφαλίσει τον αποκλειστικά μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος. Όμως, ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμάνι στη Βαγδάτη, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, σχεδόν κατέστρεψε όλες τις πιθανότητες να σωθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά.

Σύνοδος ΝΑΤΟ

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως για να συζητήσουν την κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αποφάσισε να οργανώσει αυτή τη συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αφού συζήτησε το θέμα με τους συμμάχους», εξήγησε εκπρόσωπος της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Στις 4 Ιανουαρίου, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εκπαιδευτικές του επιχειρήσεις στο Ιράκ, μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί.

ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΑ - ΧΑΣΑΝ ΡΟΥΧΑΝΙ

Μήνυμα στην Τεχεράνη να εφαρμόσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία προέτρεψαν την κυβέρνηση του Ιράν να απόσχει από οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια και να πάρει πίσω την απόφαση να πάψει να εφαρμόζει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Καλούμε το Ιράν να αποσύρει όλα τα μέτρα τα οποία δεν συμμορφώνονται προς τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας» της χώρας, αναφέρει κοινή ανακοίνωση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, του Πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα εναντίον του “Ισλαμικού Κράτους”, ο οποίος παραμένει προτεραιότητα. Είναι ουσιώδους σημασίας να διατηρήσουμε τον συνασπισμό για αυτό. Καλούμε τις Αρχές του Ιράκ να συνεχίσουν να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη στον συνασπισμό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με όλα τα μέρη προκειμένου να συμβάλλουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιφέρεια», συμπληρώνεται στην κοινή ανακοίνωση.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)Σήμερα 15:26 | Ειδήσεις

Οι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται στο σημείο και ζήτησε από τον κόσμο να αποφύγει την ευρύτερη περιοχή.

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζιΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Που και πότε θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους τα έντονα δαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:21Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο