LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 05 Ιανουαρίου 2020 08:41

Χιόνι: Tι κινδύνους κρύβει για τα μάτια μας

Πολύ μεγαλύτερους κινδύνους ελλοχεύει η έκθεση των ματιών στον ήλιο χωρίς γυαλιά το χειμώνα στο χιόνια, απ’ ότι το καλοκαίρι στην παραλία. Δείτε γιατί…

Χιόνι - δρόμος - παγωνια - κρυο

Πολύ μεγαλύτερους κινδύνους ελλοχεύει η έκθεση των ματιών στον ήλιο χωρίς γυαλιά το χειμώνα στο χιόνια, απ’ ότι το καλοκαίρι στην παραλία, δηλώνει η χειρουργός-οφθαλμίατρος, τέως πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής Κωνσταντίνα Κουφαλά.

 «Οι ακτίνες του ήλιου είναι δυόμιση φορές πιο επικίνδυνες στις χιονισμένες πλαγιές απ’ ό,τι είναι στις παραλίες, διότι η αντανάκλαση είναι πολύ πιο έντονη. Δηλαδή στις παραλίες αντανακλάται περίπου το 15-20% της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ στο φρέσκο χιόνι το ποσοστό φτάνει το 80%. Η ποσότητα του φωτός που δέχονται τα μάτια μας αυξάνεται κατά 4% για κάθε 300 μέτρα υψομέτρου, κάτι που πρέπει να γνωρίζουν σκιέρ και ορειβάτες».

 Από φωτοκερατίτιδα μέχρι νεοπλασίες μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία στα μάτια

 Τι κινδύνους όμως ελλοχεύει η έκθεση των ματιών στον ήλιο; Σύμφωνα με την κ. Κουφαλά η πιο συχνή επίπτωση είναι η φωτοκερατίτιδα που έχει πολύ έντονο πόνο, αίσθηση καψίματος, ξένου σώματος στα μάτια, συνεχή δακρύρροια, κοκκινίλα , ελάττωση της όρασης και δυσκολία στο να ανοίξουν τα μάτια. Όπως αναφέρει η γνωστή χειρουργός, η φωτοκερατίτιδα δεν εμφανίζεται αμέσως, αλλά λίγες ώρες μετά την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες, και ενίοτε συνοδεύεται με δερματικό έγκαυμα στο πρόσωπο. Δεν προκαλείται μόνιμη τύφλωση, συνήθως η μείωση της όρασης είναι παροδική, και επανέρχεται μετά από μία δύο ημέρες. «Τα συμπτώματα φεύγουν από μόνα τους χωρίς θεραπεία, παρόλα αυτά δεν πρέπει κανείς να παραμένει σε εξωτερικό χώρο, γιατί έτσι επιδεινώνεται το πρόβλημα. Απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου, ενώ ιδιαιτέρως βοηθητική είναι η ενστάλαξη τεχνητών δακρύων που πρέπει να παίρνουν πάντα μαζί τους οι σκιέρ, καθώς και οι κρύες κομπρέσες που μειώνουν τη φλεγμονή. Αν ο πόνος επιμένει χρειάζεται παυσίπονο και εννοείται αν είναι εφικτό επίσκεψη στον οφαλμίατρο».

 Η συχνή έκθεση των ματιών στον ήλιο επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης τους. Εκτός από το σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία, εμφάνιση περισσοτέρων ρυτίδων γύρω από τα μάτια, αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας, αλλά και εμφάνιση προνεοπλασματικών αλλοιώσεων, όπως είναι η ακτινική κεράτωση, μπορεί να επισυμβούν σύμφωνα με την κα Κουφαλά, κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, αλλά ακόμα και μελάνωμα που είναι μεν το πιο σπάνιο, παράλληλα δε και το πιο σοβαρό.

 Πώς επιλέγουμε γυαλιά

 Τα άτομα που επιδίδονται σε υπαίθριες δραστηριότητες πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου που φιλτράρουν στο 100% την υπεριώδη ακτινοβολία και στην ετικέτα πρέπει να αναγράφεται ότι προσφέρεται 100% προστασία από UVA και UVB, για αυτό ποτέ δεν πρέπει να αγοράζουμε γυαλιά από πλανόδιους, τονίζει η χειρουργός. «Όσον αφορά τα χειμερινά σπορ υπάρχουν γυαλιά που έχουν και πλαϊνή προστασία, ενώ τα υπερμεγέθη είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερα, καθώς προφυλάσσουν τα μάτια σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Ακόμα και το χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο και για τα χειμερινά σπορ προτιμούμε πάντα κίτρινο φακό.

 Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια με την επέμβαση του καταρράκτη χρησιμοποιούνται ενδοφακοί, οι οποίοι διαθέτουν ειδικά φίλτρα για την υπεριώδη ακτινοβολία».

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στην Θεσσαλονίκη: Κατέληξε από τα τραύματα της η 71χρονηΣήμερα 11:26 | Ειδήσεις

Τα τρίδυμα από τον τρίτο όροφο παραμένουν προληπτικά στην παιδιατρική κλινική του Ιπποκρατείου.

Το τελευταίο αντίο στη Σύλβα Ακρίτα λένε σήμερα συγγενείς και φίλοιΣήμερα 13:44 | Ειδήσεις

Η Σύλβα - Καίτη Ακρίτα, πρώην υπουργός και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πέθανε το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης σε ηλικία 97 ετών. 

Μπράλος: Οι αγρότες αποφάσισαν δίωρο αποκλεισμό παραδρόμων και προσβάσεων στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυοΣήμερα 08:51 | Ειδήσεις

Στα μπλόκα της Θήβας, του Κάστρου, της Αταλάντης και του Μπράλου, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, τόσο πριν όσο και μετά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Άρης Μουγκοπέτρος: Δικάζεται στο αυτόφωρο για ενδοοικογενειακή απειλήΣήμερα 13:35 | Ειδήσεις

Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτιά σε απορρίμματα κοντά στη Σχολή Δικαστών Θεσσαλονίκης14:20Το τελευταίο αντίο στη Σύλβα Ακρίτα λένε σήμερα συγγενείς και φίλοι14:06Άρης Μουγκοπέτρος: Δικάζεται στο αυτόφωρο για ενδοοικογενειακή απειλή13:52Μάλγαρα - Μπλόκα: Ανέτρεψαν την απόφασή τους οι αγρότες που είχαν εξαγγείλει 24ωρο αποκλεισμό13:38Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στον Έβρο13:24Κρεμλίνο: Σύντομα η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του Τράμπ13:10Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών επί της Αττικής Οδού, περιοχής Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος12:56Πάτρα: Ανήλικος έπεσε από μπαλκόνι - Διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο12:42Η εικόνα στα αγροτικά μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας12:30Λαμία: Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ δύο Ι.Χ. - Αναποδογύρισε το ένα όχημα (Εικόνες)12:16Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για κλοπή χαλκού και κατοχή όπλων12:02Ολυμπιακός: Εξετάζεται η περίπτωση του περιζήτητου Κέβιν Ροντρίγκες 11:48Φωτιά στην Θεσσαλονίκη: Κατέληξε από τα τραύματα της η 71χρονη 11:34Ζελένσκι: Το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει αμερικανικές εγγυήσεις ασφάλειας για 15 χρόνια11:20Τρίκαλα- Καρδίτσα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες11:06Κριστιάνο Ρονάλντο: Παραμένει ο στόχος των 1000 γκολ καριέρας10:52Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος που έκλεψε αυτοκίνητο10:38Δύο συλλήψεις διακινητών μεταναστών σε Γαύδο και Καλούς Λιμένες10:24Θεσσαλονίκη: 14χρονος απείλησε 13χρονο για να του κλέψει το πορτοφόλι 10:10Νέο Ηράκλειο: Συνελήφθη 16χρονος που λήστεψε 12χρονες υπό την απειλή κουζινομάχαιρου09:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο