LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 05 Ιανουαρίου 2020 08:41

Χιόνι: Tι κινδύνους κρύβει για τα μάτια μας

Πολύ μεγαλύτερους κινδύνους ελλοχεύει η έκθεση των ματιών στον ήλιο χωρίς γυαλιά το χειμώνα στο χιόνια, απ’ ότι το καλοκαίρι στην παραλία. Δείτε γιατί…

Χιόνι - δρόμος - παγωνια - κρυο

Πολύ μεγαλύτερους κινδύνους ελλοχεύει η έκθεση των ματιών στον ήλιο χωρίς γυαλιά το χειμώνα στο χιόνια, απ’ ότι το καλοκαίρι στην παραλία, δηλώνει η χειρουργός-οφθαλμίατρος, τέως πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής Κωνσταντίνα Κουφαλά.

 «Οι ακτίνες του ήλιου είναι δυόμιση φορές πιο επικίνδυνες στις χιονισμένες πλαγιές απ’ ό,τι είναι στις παραλίες, διότι η αντανάκλαση είναι πολύ πιο έντονη. Δηλαδή στις παραλίες αντανακλάται περίπου το 15-20% της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ στο φρέσκο χιόνι το ποσοστό φτάνει το 80%. Η ποσότητα του φωτός που δέχονται τα μάτια μας αυξάνεται κατά 4% για κάθε 300 μέτρα υψομέτρου, κάτι που πρέπει να γνωρίζουν σκιέρ και ορειβάτες».

 Από φωτοκερατίτιδα μέχρι νεοπλασίες μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία στα μάτια

 Τι κινδύνους όμως ελλοχεύει η έκθεση των ματιών στον ήλιο; Σύμφωνα με την κ. Κουφαλά η πιο συχνή επίπτωση είναι η φωτοκερατίτιδα που έχει πολύ έντονο πόνο, αίσθηση καψίματος, ξένου σώματος στα μάτια, συνεχή δακρύρροια, κοκκινίλα , ελάττωση της όρασης και δυσκολία στο να ανοίξουν τα μάτια. Όπως αναφέρει η γνωστή χειρουργός, η φωτοκερατίτιδα δεν εμφανίζεται αμέσως, αλλά λίγες ώρες μετά την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες, και ενίοτε συνοδεύεται με δερματικό έγκαυμα στο πρόσωπο. Δεν προκαλείται μόνιμη τύφλωση, συνήθως η μείωση της όρασης είναι παροδική, και επανέρχεται μετά από μία δύο ημέρες. «Τα συμπτώματα φεύγουν από μόνα τους χωρίς θεραπεία, παρόλα αυτά δεν πρέπει κανείς να παραμένει σε εξωτερικό χώρο, γιατί έτσι επιδεινώνεται το πρόβλημα. Απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου, ενώ ιδιαιτέρως βοηθητική είναι η ενστάλαξη τεχνητών δακρύων που πρέπει να παίρνουν πάντα μαζί τους οι σκιέρ, καθώς και οι κρύες κομπρέσες που μειώνουν τη φλεγμονή. Αν ο πόνος επιμένει χρειάζεται παυσίπονο και εννοείται αν είναι εφικτό επίσκεψη στον οφαλμίατρο».

 Η συχνή έκθεση των ματιών στον ήλιο επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης τους. Εκτός από το σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία, εμφάνιση περισσοτέρων ρυτίδων γύρω από τα μάτια, αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας, αλλά και εμφάνιση προνεοπλασματικών αλλοιώσεων, όπως είναι η ακτινική κεράτωση, μπορεί να επισυμβούν σύμφωνα με την κα Κουφαλά, κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, αλλά ακόμα και μελάνωμα που είναι μεν το πιο σπάνιο, παράλληλα δε και το πιο σοβαρό.

 Πώς επιλέγουμε γυαλιά

 Τα άτομα που επιδίδονται σε υπαίθριες δραστηριότητες πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου που φιλτράρουν στο 100% την υπεριώδη ακτινοβολία και στην ετικέτα πρέπει να αναγράφεται ότι προσφέρεται 100% προστασία από UVA και UVB, για αυτό ποτέ δεν πρέπει να αγοράζουμε γυαλιά από πλανόδιους, τονίζει η χειρουργός. «Όσον αφορά τα χειμερινά σπορ υπάρχουν γυαλιά που έχουν και πλαϊνή προστασία, ενώ τα υπερμεγέθη είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερα, καθώς προφυλάσσουν τα μάτια σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Ακόμα και το χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο και για τα χειμερινά σπορ προτιμούμε πάντα κίτρινο φακό.

 Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια με την επέμβαση του καταρράκτη χρησιμοποιούνται ενδοφακοί, οι οποίοι διαθέτουν ειδικά φίλτρα για την υπεριώδη ακτινοβολία».

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή22:28Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο