LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑθλητικάΔημοσίευση: 04 Ιανουαρίου 2020 10:05

Λίβερπουλ: ένα χρόνο αήττητη στην Premier League

Το... θαύμα της Λίβερπουλ και τα ρεκόρ που έσπασαν και κυνηγούν οι «κόκκινοι» σε Αγγλία και Ευρώπη...

AP - ΛΕΣΤΕΡ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Το... θαύμα της Λίβερπουλ εξακολουθεί να εντυπωσιάζει, συγκεντρώνοντας ολοένα και περισσότερους πιστούς.

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ ξεκίνησε το 2020, όπως ακριβώς έκλεισε την χρονιά που έφυγε, με νίκη, αυτή την φορά απέναντι στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (2-0). Η επιτυχία αυτή έδωσε στη Λίβερπουλ μία θέση στην ιστορία ως μία από τις τρεις ομάδες που έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο αήττητες στην Premier League.

Οι «κόκκινοι», όπως ανέφερε η ιστοσελίδα του BBC σε σχετικό αφιέρωμά της, έχουν δώσει 37 παιχνίδια χωρίς να γνωρίσουν την ήττα, συγκεντρώνοντας 101 βαθμούς σε αυτό το χρονικό διάστημα, μετά την ήττα (2-1) από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι στις 3 Ιανουαρίου 2019. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ είναι η τρίτη ομάδα της Premier League που διανύει ένα χρόνο χωρίς να χάσει. Η Άρσεναλ –με 49 παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένης της σεζόν 2003-04- και η Τσέλσι (από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2005) είναι οι άλλες δύο της «διάσημης παρέας».

Εντός των βρετανικών συνόρων σε αυτό το διάστημα, η Λίβερπουλ έχασε μόνο από την Γουλβς στο Κύπελλο Αγγλίας τον περασμένο Ιανουάριο και από την Άστον Βίλα στο League Cup τον περασμένο μήνα. Αν συμπεριλάβεi κάποιος και τα πέναλτι, τότε στη λίστα θα πρέπει να αναφέρει και το Κομιούνιτι Σιλντ. Η Λίβερπουλ έχει ηττηθεί δύο φορές στο Champions League, από την Μπαρτελόνα στον πρώτο ημιτελικό της περασμένης σεζόν, πριν τη μεγάλη ανατροπή στο «Άνφιλντ», και από τη Νάπολι στη φάση των ομίλων της τρέχουσας σεζόν.

Παρά την αήττητη αυτή πορεία, η Λίβερπουλ δεν κατέκτησε το 2019 τρόπαια στις εγχώριες διοργανώσεις. Η επιτυχία της έφτασε μακριά από το Νησί, καθώς έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που πανηγύρισε την ίδια χρονιά το Champions League, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων. Η Λίβερπουλ συγκέντρωσε εννέα βαθμούς περισσότερους από τη Μάντσεστερ Σίτι (101 έναντι 92) και 35 πιο πολλούς από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο (η Λέστερ έχει 66) κατά την διάρκεια του χρόνου. Με την τελευταία νίκη πρωταθλήματος, την Πέμπτη (2/1) απέναντι στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ έφτασε τις 32 νίκες σε 37 αγώνες της, συγκεντρώνοντας κατά μέσο όρο 2,73 βαθμούς ανά παιχνίδι. Όταν η Μάντσεστερ Σίτι έφτασε τους 100 βαθμούς τη σεζόν 2017-18, το έκανε με ρυθμό 2,63 βαθμών ανά παιχνίδι.

Οι «κόκκινοι» νίκησαν σε εννέα σερί ματς στο τέλος της περασμένης σεζόν, αλλά έχασαν τον τίτλο από την Σίτι. Η συγκομιδή των 97 βαθμών της Λίβερπουλ ήταν η τρίτη υψηλότερη στην ιστορία της Premier League και η πιο επιτυχημένο από ομάδα που τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα. Αυτή η ακολουθία επιτυχιών συνεχίστηκε και στην τρέχουσα σεζόν με άλλες οκτώ νίκες, επεκτείνοντας το σερί της Λίβερπουλ στις 17 διαδοχικές. Η ισοπαλία 1-1 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Οκτώβριο, την εμποδισε, μόλις για ένα παιχνίδι, να φτάσει το ρεκόρ της Μάντσεστερ Σίτι με 18 συνεχόμενες νίκες.

Η Λίβερπουλ βρίσκεται τώρα 13 βαθμούς μπροστά από τη Λέστερ στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας μάλιστα ένα παιχνίδι λιγότερο. Όμως οι «κόκκινοι» δεν... ετοιμάζονται ακόμα να πανηγυρίσουν τον πρώτο τίτλο τους μετά από 30 χρόνια, αφού θυμούνται πολύ καλά ότι την περασμένη σεζόν έγιναν η πρώτη ομάδα που μπήκε στο νέο έτος με προβάδισμα επτά βαθμών και δεν κατέκτησε τον τίτλο.

Στο επίκεντρο της επιτυχημένης πορείας της Λίβερπουλ βρίσκονται δίχως άλλο οι Σαντιό Μανέ (25 γκολ), Μοχάμεντ Σαλάχ (19 γκολ) και Ρομπέρτο Φιρμίνο (10 γκολ), οι οποίοι είναι οι μόνοι παίκτες της Λίβερπουλ που σημείωσαν διψήφιο αριθμό τερμάτων από τα συνολικά 89 γκολ που πανηγύρισε η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Βέρτζιλ Φαν Ντάικ (6 γκολ) και Ντίβοκ Οριγκί (5) είναι οι μόνοι άλλοι παίκτες που έχουν σκοράρει τουλάχιστον πέντε τέρματα σε αυτό το διάστημα των 29 αγώνων της Premier League. Κορυφαίοι σε ασίστ είναι ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ (17) και ο Άντριου Ρόμπερτσον (13), οι μόνοι παίκτες που μπόρεσαν να δημιουργήσουν 10 ή περισσότερα γκολ.

Δώδεκα ομάδες έχουν περάσει ένα χρόνο ή και περισσότερο αήττητες στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (εξαιρουμένων των ομάδων που είχαν λιγότερα από 32 παιχνίδια όπως η Πρέστον τη σεζόν 1888-89). Από αυτές, μόνο τρεις - συμπεριλαμβανομένης της Λίβερπουλ - απέτυχαν να κατακτήσουν έναν τίτλο κατά τη διάρκεια αυτού του έτους. Οι «κόκκινοι» έχουν πολύ δρόμο για να ισοφαρίσουν την εκπληκτικό αήττητο σερί 58 αγώνων της Μίλαν στην Serie A, από τον Μάιο του 1991 έως τον Μάρτιο του 1993, συνολικά 672 ημέρες. Για να συμβεί αυτό, οι «κόκκινοι» θα πρέπει να παραμείνουν αήττητοι μέχρι τις 5 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Αν καταφέρουν να ολοκληρώσουν αυτή την σεζόν χωρίς ήττα, θα γίνουν η δεύτερη ομάδα μετά τη Μίλαν, με 50 παιχνίδια και 500 ημέρες.

Η Λίβερπουλ βρίσκεται 12 αγώνες μακριά από το αήττητο σερί των 49 αγωνιστικών της Άρσεναλ -συμπεριλαμβανομένης της σεζόν 2003-04-, το οποίο είναι το ρεκόρ για οποιαδήποτε ομάδα από τότε που ιδρύθηκε η Football League το 1888. To σερί της Άρσεναλ διήρκεσε 539 ημέρες, το οποιο θα ξεπεραστεί, εάν η Λίβερπουλ ολοκληρώσει αυτή τη σεζόν αήττητη. Όμως η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ έχει ακόμα δρόμο για να καταρρίψει το βρετανικό ρεκόρ των 62 αγώνων χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα, το οποίο πέτυχε η Σέλτικ μεταξύ Νοεμβρίου 1915 και Απριλίου 1917. Η ομάδα της Γλασκώβης σχεδόν το ισοφάρισε ξανά πριν από δύο χρόνια, όταν έφτασε τα 56 παιχνίδια στην πρώτη κατηγορία της Σκωτίας, μένοντας χωρίς ήττα από τον Μάιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Για το ευρωπαϊκό ρεκόρ, οι «κόκκινοι» χρειάζεται να μείνουν άλλα δύο χρόνια χωρίς να χάσουν. Η Στεάουα Βουκουρέστιου έμεινε αήττητη για 104 παιχνίδια πρωταθλήματος (και 119 στις εγχώριες διοργανώσεις) μεταξύ 1986 και 1989, συμπεριλαμβανομένων τριών ολόκληρων σεζόν. Το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια αήττητο σερί σε πρωτάθλημα στην Ευρώπη είναι αυτό των 1.959 ημερών (πάνω από πέντε χρόνια) από τους Λίνκολν Ρεντ Ιμπς στη πρώτη κατηγορία του Γιβραλτάρ, από το Μάιο του 2009 έως το Σεπτέμβριο του 2014, ήτοι ένα σερί 88 αγώνων. Όσον αφορά τους βαθμούς ανά παιχνίδι, η Λίβερπουλ έχει το καλύτερο ρεκόρ από οποιαδήποτε άλλη από τις έξι αγγλικές ομάδες που έμειναν 34 ή περισσότερα παιχνίδια αήττητες: 2,73 βαθμοί ανά αγώνα έναντι 2,65 της Τσέλσι και 2,47 της Άρσεναλ.

Δύο ευρωπαϊκές ομάδες που είχαν ίσο ή μεγαλύτερο αήττητο σερί από αυτό της Λίβερπουλ απέτυχαν να κατακτήσουν τον τίτλο εκείνο το διάστημα, η Σοσιεδάδ και η Περούτζια. Η Περούτζια έμεινε μια ολόκληρη σεζόν αήττητη στο πρωτάθλημα, χωρίς όμως ποτέ να κατακτήσει τον τίτλο. Οι 11 νίκες και 19 ισοπαλίες σε 30 αγώνες την περίοδο 1978-79 την έφεραν να τερματίσει δεύτερη στη Serie A -η καλύτερη θέση της- πίσω από τη Μίλαν, που γνώρισε τρεις ήττες. Η Ρεάλ Σοσιεδάδ κατέκτησε τους επόμενους δύο τίτλους της La Liga μετά το τέλος της αήττητης πορείας της κατά τη διάρκεια της σεζόν 1979-80. Τα 43 παιχνίδια χωρίς ήττα της Χάντερσφιλντ, μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Νοεμβρίου 2011, ήταν το δεύτερο καλύτερο σερί στην ιστορία της Αγγλίας, αλλά δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Η Λίβερπουλ θα μπορέσει να σπάσει με ευκολία το ευρωπαϊκό ρεκόρ συγκομιδής βαθμών, αν συνεχίσει με αυτή τη... φόρα για το υπόλοιπο της σεζόν. Οι «κόκκινοι» θα φτάσουν τους 110 βαθμούς, αν διατηρήσουν τον μέσο όρο των πόντων τους από τα 20 πρώτα παιχνίδια στα τελευταία 18. Οι περισσότεροι βαθμοί σε μία σεζόν πρωταθλήματος στην Ευρώπη είναι οι 106 της Σέλτικ την περίοδο 2016-17. Η δεύτερη και η τρίτη καλύτερη συγκομιδή ανήκουν στη Μπάρι με 105 το 1996-97 και 104 την επόμενη σεζόν στην κορυφαία κατηγορία της Ουαλίας. Η Σέλτικ (103 βαθμοί το 2001-02), η Γιουβέντους (102 το 2013-14), η Ρεάλ Μαδρίτης (100, 2011-12) και η Μπαρτσελόνα (100, 2012-13) ήταν οι μόνες άλλες ομάδες στην Ευρώπη που έφτασαν τους 100 βαθμούς, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι έφτασε επίσης σε αυτό το ορόσημο την περίοδο 2017-18. Οι 101 βαθμοί της Λίβερπουλ σε αυτό το σερί των 37 αγώνων είναι ρεκόρ της Premier League σε μια σεζόν.

Οι «κόκκινοι» είναι τώρα 40 βαθμούς μακριά από το ρεκόρ τους των 98 το 1978-79 (προσαρμοσμένο σε τρεις βαθμούς για τη νίκη), αλλά αυτό ήταν σε μια σεζόν 42 αγώνων. Η καλύτερη απόδοση βαθμών της Λίβερπουλ ανά παιχνίδι ήταν στην περασμένη σεζόν, καθώς συγκέντρωσαν 97 με 2,55 ανά παιχνίδι. Αφού έφτασε το ορόσημο ενός έτους αήττητη, η Λίβερπουλ πρέπει τώρα να ξεπεράσει δύο σημαντικά «εμπόδια» πριν από το τέλος του μήνα. Τα επόμενα δύο παιχνίδια της στην Premier League είναι εκτός έδρας, με την Τότεναμ του Ζοσέ Μουρίνιο το Σάββατο 11 Ιανουαρίου και στο «Άνφιλντ» με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη μοναδική ομάδα που κατάφερε να της στερήσει τη νίκη στην τρέχουσα σεζόν, την Κυριακή 19/1.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)Σήμερα 11:07 | Ειδήσεις

Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία - Καλαμπάκα του αυτοκινητόδρομου Ε65.


 


 

Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)Σήμερα 08:49 | Ειδήσεις

Οι 67 συλληφθέντες οι οποίοι σχετίζονται με την δολοφονία του άτυχου αστυνομικού στου Ρέντη πήραν το δρόμο προς τον Εισαγγελέα. 

Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα ΜπελέρηΣήμερα 09:09 | Ειδήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις ευρωεκλογές, την υποψηφιότητα Μπελέρη, τις συλλήψεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη και την ακρίβεια.

Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείςΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι νεαροί γονείς του βρέφους που κατέληξε την Κυριακή στην Κω.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείς12:13Βόλος: Καταδικάστηκε για κλοπή που έκανε άλλος11:59 Συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)11:47Τροχαίο – Σέρρες: Νεκρός σε μετωπική σύγκρουση (εικόνες)11:34Μητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)11:22ΕΛΑΣ: δεκάδες συλλήψεις σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας11:09“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα (βίντεο)10:56Ονδούρα: Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης βρέθηκε σε...βάρκες10:43Θεσσαλονίκη: Ληστές ATM αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αναρμοδιότητας δικαστηρίου10:29Σωφρονιστικός συμμετείχε σε κύκλωμα που διακινούσε κινητά και ναρκωτικά σε φυλακή (εικόνες)10:16Χριστοφιλοπούλου για Μπελέρη: όσα λένε τα ακούω βερεσέ (βίντεο)10:02Γάζα: Μωρό γεννήθηκε με καισαρική από νεκρή μητέρα (εικόνες)09:49Φωτιά στη Σούδα κοντά στον Ναύσταθμο - Μήνυμα 112 στους κατοίκους (εικόνες)09:35Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα Μπελέρη09:24Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)09:11ΗΠΑ για επίσκεψη Ερντογάν: Ρωτήστε την Άγκυρα αν υπάρχει αλλαγή σχεδίων08:58Χαλκιδική: Καρέ - καρέ η επίθεση με φτυάρι στον δημοτικό υπάλληλο (βίντεο) 08:44Μαλαισία: φονική σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων (βίντεο)08:30“The 2Night Show” - Χάρης Βεραμόν: οι εξαφανίσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο (βίντεο)08:17Θεσσαλονίκη - Καραμπόλα: Στρατιωτικό λεωφορείο και απορριμματοφόρο συγκρούστηκαν με 3 ΙΧ08:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο