LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΔημοσίευση: 03 Ιανουαρίου 2020 08:58

Δίσεκτο έτος το 2020: Η γρουσουζιά, οι προλήψεις και οι μύθοι

Το 2020 ήρθε και είναι δίσεκτο. Γιατί θεωρείται «γρουσούζικο»; Η προέλευση, οι μύθοι και οι δοξασίες.

δίσεκτο έτος - 2020

Το 2020 ήρθε και είναι δίσεκτο. Με την έλευση του νέου έτους, πολλοί είναι αυτοί που αγχώνονται για το αν θα είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο, καθώς είναι δίσεκτο και θεωρούν ότι αυτό συνδέεται με… γρουσουζιά.

Δίσεκτα χαρακτηρίζονται τα έτη που έχουν 366 ημέρες αντί για 365. Αυτό συμβαίνει διότι η ετήσια περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν έχει διάρκεια 365 ημερών ακριβώς, αλλά 365 ημερών, έξι ωρών, εννέα λεπτών και εννέα δευτερολέπτων κατά μέσο όρο.

Στόχος των δίσεκτων ετών είναι η εναρμόνιση του τροπικού έτους με το καθημερινό – πολιτικό έτος των ημερολογίων, δηλαδή να αποφευχθεί σε βάθος χρόνου να έχουμε καλοκαίρι τον Ιανουάριο και χειμώνα τον Ιούνιο!

Η ιστορία της… γρουσουζιάς φαίνεται πως ξεκίνησε το 600 π.Χ. όταν οι Ρωμαίοι έφτασαν να γιορτάζουν τις καλοκαιρινές γιορτές του θερισμού μέσα στον ημερολογιακό χειμώνα και αποφάσισαν να λάβουν δράση για να αναστρέψουν την κατάσταση.

Τη λύση βρήκε ο Ιούλιος Καίσαρας προσθέτοντας στο ημερολόγιο ορισμένες μέρες σε κάθε έτος, ώστε να συμβαδίζει η μέτρηση του χρόνου με τις εποχές. Την αποστολή ανέθεσε στους ιερείς, οι οποίοι, όμως, εκμεταλλεύτηκαν αυτό το προνόμιο: προσέθεταν μέρες, αναλόγως των συμφερόντων τους με σκοπό να παραμένουν περισσότερο στην εξουσία οι ευνοούμενοί τους, φτάνοντας έτσι μερικές φορές στο σημείο τα έτη να έχουν μέχρι και 450 ημέρες!

Όταν ο Καίσαρας αντιλήφθηκε ότι οι προσπάθειές του απέβησαν άκαρπες, ανέθεσε τη λύση του προβλήματος σε φιλόσοφους και μαθηματικούς. Αυτός που βρήκε τη λύση ήταν ο Έλληνας αστρονόμος Σωσιγένης, ο οποίος πρότεινε να υιοθετήσει το ημερολόγιο του Πτολεμαίου του Γ’, δηλαδή αυτό που ισχύει και σήμερα.

δίσεκτο έτος - 2020

Γιατί θεωρούνται γρουσούζικα τα δίσεκτα έτη;

Αργότερα, οι Ρωμαίοι φέρεται πως αποφάσισαν να αφαιρέσουν άλλη μία μέρα από τον Φεβρουάριο και να τη μεταφέρουν στον Αύγουστο προς τιμήν του Αυτοκράτορά τους.

Και αυτός φαίνεται, λοιπόν, ότι είναι ο λόγος που ο δεύτερος μήνας του χρόνου έχει μία μέρα λιγότερη.

Μάλιστα, το να αφαιρέσουν τελικά μια μέρα από τον Φεβρουάριο δεν ήταν τυχαίο, καθώς ο μήνας αυτός, ήταν ο μήνας των νεκρών, της μετάνοιας και του ηθικού τους απολογισμού.

Όσον αφορά τον Φεβρουάριο και έχοντας υπόψιν τις λαϊκές δοξασίες, οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι τον μήνα της εξιλέωσης κυκλοφορούσε ανάμεσα τους ο Άδης, ο οποίος μοίραζε δεινά στη δύστυχη ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και αυτόν τον μήνα δεν ξεκινούσαν εργασίες με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπελιών, θεμελίωση σπιτιών ή γάμοι.

Όταν οι Έλληνες κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους, μια σειρά παραδόσεων κληρονόμησε η κουλτούρα του λαού μας, ανάμεσά τους και το «γρουσούζικο δίσεκτο έτος».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τρίκαλα: Νταλίκα πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και κατέληξε σε χαντάκι (βίντεο)23:59Euroleague: Εφιάλτης στο Βελιγράδι για τον Παναθηναϊκό23:47Ηράκλειο: Αλλάζει σχολείο ο μαθητής που φέρεται να παρενόχλησε σεξουαλικά συμμαθήτριά του23:34Αθήνα - Σόφια σε 6 ώρες με τρένο: Το σχέδιο της Κομισιόν για τον σιδηρόδρομο23:20Βέλγιο: Ανησυχία από τον πολλαπλασιασμό των επεισοδίων με υπερπτήσεις drones23:05Θεσσαλονίκη: 34χρονος οδηγός ταξί οδηγούσε χωρίς δίπλωμα22:50Βορίζια: Η ΕΛ.ΑΣ. έχει βίντεο με τον γαμπρό του 39χρονου νεκρού να πυροβολεί την ώρα της συμπλοκής22:36Συνάντηση Μητσοτάκη με υπουργούς των ΗΠΑ (εικόνες)22:22Έρχονται στην Αθήνα οι αγρότες - Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 11 Νοεμβρίου22:08Τσιάρας: Να τελειώσει η ευλογιά των προβάτων και να στηρίξουμε την ανασύσταση του ζωϊκού κεφαλαίου 21:54Γάζα: Νοσοκομείο λέει ότι παρέλαβε τις σορούς 15 Παλαιστινίων κρατουμένων21:40ΕΛΑΣ - Επιχείρηση αφοπλισμού της Κρήτης21:26Χατζηδάκης: Οι 7 προτεραιότητες για το 2026 – Απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα από το πολιτικό σκηνικό21:12Βορίζια: Τη Δευτέρα η απολογία των τριών αδελφών για το μακελειό20:58ΕΛΤΑ: Πρόστιμο για διαρροή προσωπικών δεδομένων - "Χτύπημα" χάκερ το 202220:44Ολλανδία: Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού20:30Λούβρο: Γνωστός YouTuber ο ένας από τους συλληφθέντες της "κλοπής του αιώνα"20:16Ερντογάν: Δεν έχουμε βλέψεις για τα εδάφη άλλων χωρών20:02Δένδιας από 112 Πτέρυγα Μάχης: Η Ελλάδα απέκτησε και πάλι στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών19:48Εργατικό ατύχημα στην Άρδασσα: Νεκρός 40χρονος που έπαθε ηλεκτροπληξία19:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο