LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 02 Ιανουαρίου 2020 07:20

EastMed: Η υπογραφή της συμφωνία και τα οφέλη της

Στην Αθήνα σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Κύπρου, μαζί με τους υπουργούς Περιβάλλοντος. Τι είπε στον ΑΝΤ1 ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΑΓΩΓΟΣ IGB

Υπογράφεται σήμερα το απόγευμα, στις 18:30, στο Ζάππειο η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. Η Συμφωνία θα υπογραφεί παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Η τριμερής θα ακολουθήσει τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, κ.Νετανιάχου, που θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Παράλληλα, στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15:45, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργου Λακκοτρύπη, ενώ θα προηγηθεί στις 12 το μεσημέρι η υπογραφή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Προσυμφώνου Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού. «Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ» επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημαντική χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα". Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η υπογραφή της συμφωνίας είναι σημαντική γιατί «συνδέεται με ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο». Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο και δείχνει την αποφασιστικότητα των χωρών να προχωρήσουν μπροστά με ένα σχέδιο αψηφώντας τις απειλές της Τουρκίας».

Όπως επισημαίνει εξάλλου το ΥΠΕΝ, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη διότι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της πρώτης εμπορικής συμφωνίας που θα δεσμεύει ποσότητες φυσικού αερίου για την υλοποίηση του αγωγού EastMed. Η ΔΕΠΑ θα μπορεί να αγοράζει ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean Oil & Gas που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ. Αυτές οι ποσότητες ανέρχονται περίπου στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του δικτύου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται ή θα εντοπισθούν στην ΑΟΖ του Ισραήλ. «Αυτή η συμφωνία αποτελεί απάντηση σε όσους θεωρούν το σχέδιο του EastMed αισιόδοξο, καθώς δίνεται η προοπτική της εμπορικής υπόστασης και οικονομικής βιωσιμότητας στον αγωγό», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθότι:

- Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.

- Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

- Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.

EastMed

- Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.

- Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.

- Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

- Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).

- Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).

Πρόσκληση προς τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, έχει απευθύνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑνεστίδης για τις ύβρεις για Μητσοτάκη: Ήταν μία έκφραση εκ παραδρομής και εκτός αέρα - Ζητώ συγγνώμη (βίντεο)Σήμερα 09:18 | Ειδήσεις

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Μάλγαρα έχει επιλεγεί στην Επιτροπή για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.


 


 


 


 


 


 


 


 

Νέα μαρτυρία για τη 16χρονη Λόρα: Ιδιοκτήτης καφέ υποστηρίζει ότι την είδε στη ΒάρηΣήμερα 10:12 | Ειδήσεις

Το θρίλερ με την 16χρονη Λόρα συνεχίζεται με μια νεαρή κοπέλα που μοιάζει στην ανήλικη να εμφανίζεται στη Βάρη και μάλιστα έχουν έρθει στο φως και σχετικές φωτογραφίες.

Σουφλί: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά - Πολλές συλλήψεις, ανάμεσά τους και στρατιωτικοίΣήμερα 12:54 | Ειδήσεις

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν ποσότητες ναρκωτικών, σύνεργα επεξεργασίας και χρηματικά ποσά.

Γρατσία για Καρυστιανού: Το κόμμα δεν θα εργαλειοποιεί την τραγωδία των ΤεμπώνΣήμερα 09:00 | Ειδήσεις

Όλα όσα ανέφερε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, η Μαρία Γρατσία, για τη δημιουργία κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2026: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές;13:56Τουσκ: Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στη Γροιλανδία13:42Γαλλία για Γροιλανδία: Η αποστολή ευρωπαίων στρατιωτικών επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο13:28Γεραπετρίτης: Θα έρθει η επέκταση των χωρικών υδάτων, όπως ήρθαν τα θαλάσσια πάρκα13:14Σουφλί: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά - Πολλές συλλήψεις, ανάμεσά τους και στρατιωτικοί13:00Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 35χρονος για κλοπή αρωμάτων από κατάστημα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»12:46Ιαπωνία: Διεκόπη η ηλεκτροδότηση στις σιδηροδρομικές γραμμές του Τόκιο 12:34ΔΥΠΑ: Δημιουργείται νέο πρόγραμμα με 10.000 νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες12:20Στο αυτόφωρο για επικίνδυνη οδήγηση η 24χρονη που προσέκρουσε σε 15 σταθμευμένα αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη12:06Η Ρωσία κατηγορεί τη Δανία ότι έχει υιοθετήσει συγκρουσιακή προσέγγιση στη Γροιλανδία11:52Άγιος Δημήτριος: Εξιχνιάσθηκε επεισόδιο με πυροβολισμούς που έλαβε χώρα έξω από κατάστημα εστίασης (εικόνες)11:38Ελληνικό FBI: 11 συλλήψεις για παράνομα καπνικά προϊόντα – Τα "καρπούζια", τα "πουλάκια" και οι "ουρές" (εικόνες)11:24Κινηματογραφική καταδίωξη 16χρονου οδηγού στην Ηλεία11:10Πριγκίπισσα Ειρήνη: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία και η ταφή της 10:56Συνελήφθη ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που κατηγορείται ότι παρακολουθούσε το σπίτι της Λατινοπούλου10:42Νέα μαρτυρία για τη 16χρονη Λόρα: Ιδιοκτήτης καφέ υποστηρίζει ότι την είδε στη Βάρη10:28Πάτρα: Ανοικτοί όλοι οι δρόμοι στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας10:14Ανεστίδης για τις ύβρεις για Μητσοτάκη: Ήταν μία έκφραση εκ παραδρομής και εκτός αέρα - Ζητώ συγγνώμη (βίντεο)10:00Γρατσία για Καρυστιανού: Το κόμμα δεν θα εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών09:46Γιανίκ Ανιέλ: Σε δίκη για βιασμό 13χρονης ο Γάλλος Ολυμπιονίκης09:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο