LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 31 Δεκεμβρίου 2019 15:31 | Ανανέωση: 31 Δεκεμβρίου 2019 15:43

Έρευνα, καρατομήσεις και αντιδράσεις για το μπάχαλο στην Εθνική Οδό

Έρευνα για τα αίτια της ταλαιπωρίας των πολιτών διέταξε ο Πρωθυπουργός. Καρατομήθηκε ο αρμόδιος διοικητής της Τροχαίας. Η εκδοχή της "Νέας Οδού" Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

χιόνια - ουρές - εθνική οδός - αποκλεισμός

Διαδικασίες διερεύνησης των αιτιών της ταλαιπωρίας των πολιτών, μετά το χθεσινό κλείσιμο της Εθνικής Οδού ξεκινούν κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, ενώ σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά και την καρατόμηση του αρμόδιου διοικητή της Τροχαίας αυτοκινητοδρόμων. Ωστόσο, η Νέα Οδός δίνει την δική της εκδοχή για όσα συνέβησαν την Δευτέρα, οπότε οι οδηγοί έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες στα αυτοκίνητα τους.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, οι υπεύθυνοι της Νέας Οδού κλήθηκαν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με το ερώτημα της παράβασης των συμβατικών τους υποχρεώσεων, στις οποίες προβλέπεται ρητά ότι ανάμεσα στις υποχρεώσεις της εταιρείας είναι να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την "ακώλυτη λειτουργία του έργου".

Το υπουργείο θα κινήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, συνεχίζει η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ενώ γνωστοποιεί, επίσης, ότι με απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντικαθίσταται ο διοικητής του Β Τμήματος Αυτοκινητοδρόμων Αττικής για λάθη και παραλείψεις της Τροχαίας.

«Ο καθένας οφείλει να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που έχει αναλάβει. Η διάχυση ευθυνών, καταλήγει τελικά στο να μην λογοδοτεί κανένας. Κι αυτό η κυβέρνηση δεν θα το ανεχθεί. Όλοι κρινόμαστε. Υποχρέωση του κράτους είναι να διασφαλίζει την ομαλή κυκλοφορία, όρος της οποίας είναι και η υποχρέωση των οδηγών να τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες που λαμβάνουν», καταλήγει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. 

Επιτροπή για τα αίτια διακοπής της κυκλοφορίας συστήνει το Υπουργείο Υποδομών

Εξηγήσεις από τη «Νέα Οδό» για τη χθεσινή διακοπή της κυκλοφορίας ζήτησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, καλώντας τους υπευθύνους της εταιρείας στο γραφείο του. Παράλληλα συνέστησε επιτροπή υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη η οποία θα διερευνήσει και θα εξακριβώσει τα ακριβή αίτια της διακοπής της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο και το κατά πόσον ο παραχωρησιούχος («Νέα Οδός») τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων. Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της επιτροπής θα δοθούν εντός μίας εβδομάδας στον υπουργό, ο οποίος θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Εθνική Οδός - Μαλακάσα

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο αναλαμβάνει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων, σε κάθε αρμόδιο φορέα, με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή αντίστοιχων περιστατικών στο μέλλον.

Η «Νέα Οδός» δίνει την δική της εκδοχή 

Τη λύπη της εκφράζει η «Νέα Οδός» για την χθεσινή ταλαιπωρία των οδηγών και υπογραμμίζει ότι από την πλευρά της «έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα» επισημαίνοντας ότι «χρησιμοποίησε 8Ο μηχανήματα με 100 άτομα στο τμήμα της παραχώρησης από τη Μεταμόρφωση μέχρι τη Σκάρφεια ενώ έριξε τέσσερις τόννους αλάτι». Επισημαίνει δε ότι στην επίμαχη περιοχή επιχειρούσαν 20 εκχιονιστικά.

Δίνοντας την δίκη της εκδοχή για τα γεγονότα η «Νέα Οδός» υποστηρίζει, ωστόσο, ότι «στις 9 χθες το πρωί η Τροχαία λόγω έντονης χιονόπτωσης σε Θήβα, Υλίκη και Μαρτίνο ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας σε βαρέα οχήματα και λεωφορεία και υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα ΙΧ. Αξίζει σε αυτό να σημείο να αναφερθεί ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των γειτονικών βαλκανικών χωρών, στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτική από το Νόμο η χρήση χειμερινών ελαστικών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ως εκ τούτου, τίθεται υποχρεωτική όπως επέβαλε και η Τροχαία, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων με χιονοπτώσεις.

Παρά την ανακοίνωση της απαγόρευσης όμως, βαρέα οχήματα και λεωφορεία που βρίσκονταν σε κίνηση εντός του δικτύου, είτε συνέχισαν την πορεία τους κανονικά, είτε ακινητοποιήθηκαν παρουσία τροχαίας, κυρίως στη ΛΕΑ των μετωπικών σταθμών διοδίων. Επιπλέον, πολλά ΙΧ, ειδικά κατά μήκος του τμήματος Καπανδρίτι-Μαλακάσα, ακινητοποιήθηκαν σε όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας, είτε διότι δεν έφεραν καν αντιολισθητικές αλυσίδες, είτε διότι προσπαθούσαν εκ των υστέρων να προχωρήσουν στην τοποθέτηση τους εκείνη τη στιγμή, καθώς τα καιρικά φαινόμενα ειδικά στην περιοχή της Μαλακάσας συνέχισαν να είναι εντονότατα. Λόγω δε εορταστικής περιόδου η ροή της κυκλοφορίας αυξάνονταν σημαντικά.

Εθνική Οδός - Μαλακάσα

Στη συνέχεια, με αποφάσεις των κατά τόπους τμημάτων Τροχαίας, πραγματοποιούνταν τεχνητές ανασχέσεις (διακοπή κυκλοφορίας), μικρής διάρκειας σε σταθμούς διοδίων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας με στόχο την εξυπηρέτηση και προστασία των ακινητοποιημένων ΙΧ που έπρεπε να απεγκλωβιστούν κυρίως για την προστασία των ίδιων οδηγών, καθώς και για τη διευκόλυνση του έργου των εκχιονιστικών που λόγω των διάσπαρτων ακινητοποιήσεων δυσκολεύονταν να προχωρήσουν στις εργασίες τους.

Στις 17:00, η Τροχαία προχώρησε σε πλήρη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στο ρεύμα προς Λαμία στο σταθμό διοδίων Αφιδνών και στο ρεύμα προς Αθήνα στους σταθμούς διοδίων Θήβας και Τραγάνας, ενώ 20 λεπτά αργότερα προχώρησε σε πλήρη διακοπή κυκλοφορίας και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας για τα ΙΧ. Τα καιρικά φαινόμενα ειδικά στην περιοχή της Μαλακάσας παρέμεναν εντονότατα και οι ακινητοποιήσεις σχεδόν απαγόρευαν το αποχιονιστικό έργο. Με ακινητοποιημένα οχήματα σε όλες τις λωρίδες και ειδικά στη ΛΕΑ τα εκχιονιστικά αδυνατούσαν να προσεγγίσουν τα σημεία».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

«Πέντε εκατοστά χιονιού ήταν αρκετά για να οδηγήσουν το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη στην κατάρρευση. Μέχρι χθες διατυμπάνιζαν την αποτελεσματικότητα του. Και, σήμερα, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το φιάσκο, που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων πολιτών, καρατόμησαν τον διοικητή της τροχαίας. Οι επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί αυτοί δεν πείθουν κανέναν. Η ευθύνη για το κλείσιμο της εθνικής οδού ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εθνική Οδός - Μαλακάσα

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει και το Κίνημα Αλλαγής. Σε ανακοίνωση των Τομέων Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη του κινήματος αναφέρεται: «Υπάρχουν κανόνες στο κράτος δικαίου κ. Πρωθυπουργέ! Θυμάστε ποιος ήταν ο πυροφύλακας Μίνθης; Ήταν αυτός που μαζί με τον πρώην επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιµακίου Κρεστένων κρίθηκαν ως υπεύθυνοι για τους 63 νεκρούς της πυρκαγιάς στην Ηλεία. Για την εκατόμβη των θυμάτων στο Μάτι, μετά από 18 μήνες, μόνη υπεύθυνη παραμένει η κλιματική αλλαγή. Για την χθεσινή απίστευτη ταλαιπωρία ωρών που υπέστησαν οδηγοί και επιβάτες, η κυβέρνηση μας είπε ότι έφταιγε η «Ζηνοβία» και οι κακότροποι οδηγοί τους οποίους, πάντως, κανένας δεν ενημέρωσε προηγουμένως. Η κυβέρνηση, επίσης, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη «Νέα Οδό» εξαντλώντας την αυστηρότητά της απέναντι της. Εκείνος που είναι το εύκολο θύμα είναι ο διοικητής του Β’ Τμήματος των αυτοκινητοδρόμων Αττικής. Αυτός αποκεφαλίστηκε και μάλιστα, με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι επικίνδυνος για το κράτος δικαίου και την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όταν προκύπτουν ευθύνες. Απ’ αυτές δεν εξαιρούνται ούτε οι υπουργοί ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε τα εταιρικά συμφέροντα»

«Η τεράστια ταλαιπωρία που υπέστησαν οι οδηγοί της εθνικής οδού, από  μια αναμενόμενη και συνηθισμένη κακοκαιρία, είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, της γύμνιας του κρατικού μηχανισμού και της ιδιωτικοποίησης  των εθνικών δρόμων. Κατά τα άλλα «φταίνε οι απεργίες και οι διαδηλώσεις για την ταλαιπωρία στις μετακινήσεις». Η κυβερνητική υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο», αναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο