LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 20 Δεκεμβρίου 2019 08:16

Φως σε δύο νέους χάρισε κοριτσάκι 2,5 ετών

Οι χαροκαμένοι γονείς βρήκαν το ψυχικό σθένος και έλαβαν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους.

Μεταμόσχευση - δωρεά οργάνων

"Φως" σε δυο νέους άνδρες, 20 και 32 ετών, που αντιμετώπιζαν σοβαρότατο πρόβλημα όρασης, "χάρισε" με το θάνατό του 2,5 ετών κοριτσάκι, η οικογένεια του οποίου πρόσφερε τους κερατοειδείς για μεταμόσχευση.

Η διπλή μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, από την ομάδα της Β' Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή ΑΠΘ Νικολάου Ζιάκα και στέφθηκε με επιτυχία.

Η προσφορά των κερατοειδών, εκ μέρους της οικογένειας του μόλις 2,5 ετών κοριτσιού που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Πατρών, ήταν ύψιστης σημασίας και ανθρωπιάς, ενώ αποτέλεσε θεϊκό δώρο για τους λήπτες. Τον ένα κερατοειδή έλαβε 20χρονος από τη Χαλκιδική και τον άλλο 32χρονος από τη Θεσσαλονίκη.

Οι γονείς, που είναι Ρομά, βρήκαν το ψυχικό σθένος και έλαβαν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους σε ανθρώπους οι οποίοι τα έχουν ανάγκη για να παραμείνουν στη ζωή. Αφού έγιναν οι απαιτούμενες προετοιμασίες και ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, στήθηκε γέφυρα ζωής. Ομάδες νοσοκομείων προχώρησαν στη λήψη των ζωτικών οργάνων για να σωθούν και άλλες ζωές.

Η ομάδα της Β' Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εκπαιδευμένη στη λήψη, τη μεταφορά μοσχευμάτων και τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων, ανταποκρίθηκε άμεσα, καθώς βρίσκεται σε ετοιμότητα για να μεταβεί σε κάθε γωνιά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, όταν υπάρχει δότης.

«Οι πρώτες μεταμοσχεύσεις στη Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς του Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουλίου 2018 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 49 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 42 μέσα στο 2019. Στόχος της Μονάδας είναι να προσφέρει φως σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την εξεύρεση μοσχευμάτων. Η πράξη ανθρωπιάς της οικογένειας του μικρού κοριτσιού αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο κ. Ζιάκας.

Πηγή: Μακεδονία

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ξεκινά η επιστροφή πινακίδων από τη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας23:59Νιγηρία: Αφέθηκαν ελεύθεροι 130 από τους μαθητές καθολικού σχολείου που απήχθησαν τον Νοέμβριο23:43Τηλεφωνική επικοινωνία Στάρμερ – Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία23:29Super League: Ξανά με ανατροπή στην κορυφή η ΑΕΚ 23:14"Νυχτερινός Ποιμήν": Εντοπίστηκαν ανήλικα άτομα στα οποία είχε χορηγηθεί αλκοόλ σε νυχτερινά κέντρα23:00Λίβανος: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση του Ισραήλ22:44Ακριβότερο της τελευταίας πενταετίας θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι22:30Πόλεμος στην Ουκρανία: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες στο Μαϊάμι, δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ22:16Δύο τραυματίες από μαχαιρώματα στην Αχαρνών22:02ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Άνετη νίκη για τους Θεσσαλονικείς στην Τούμπα21:48Είδος πολυτελείας...το νερό21:34Λαμία: Αποχώρησαν οι αγρότες από τα διόδια Τραγάνας 21:20Super League: Το απόλυτο... μηδέν στη Λάρισα21:06Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:52ANT1 Sports: Οι ερυθρόλευκοι έκλεισαν με ισοπαλία το 202520:38Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου20:24Διπλός σεισμός ανοικτά της Ραφήνας20:10Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 - Στηρίζει το σωματείο "Ελίζα" που μάχεται ενάντια στην κακοποίηση παιδιών19:56Τρίκαλα: Ανυποχώρητοι οι αγρότες στα μπλόκα της Δυτικής Θεσσαλίας19:42Θεσσαλονίκη: Αποκλεισμένη η διέλευση οχημάτων στα Πράσινα Φανάρια19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο