LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Δεκεμβρίου 2019 13:04

Χριστούγεννα: Πόσο θα κοστίσει το γιορτινό τραπέζι

«Τσιμπημένες» φέτος οι τιμές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Πόσο θα στοιχίσουν κρέατα, οπωροκηπευτικά και γλυκά. 

Χριστούγεννα - τραπέζι - δείπνο - φαγητό

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε κατά την περίοδο 16 έως 17 Δεκεμβρίου τον καθιερωμένο δειγματοληπτικό έλεγχο για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού το 2019, ενώ αμέσως μετά τις γιορτές στις 7 Ιανουαρίου 2020 θα δημοσιοποιήσει ευρεία έρευνα για την πορεία του τζίρου της εορταστικής περιόδου. Σημειώνεται πως οι τιμές των προϊόντων (Πίνακας 1) είναι ενδεικτικές και δεν αφορούν στο σύνολο της Επικράτειας, καθώς ελήφθησαν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επί συγκεκριμένων προϊόντων, σε σημεία πώλησης των Αθηνών/Λεκανοπέδιο Αττικής.  

Το κόστος του τραπεζιού τα φετινά Χριστούγεννα είναι αυξημένο κατά 3,68% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με ταυτόχρονη ωστόσο υποχώρηση του μοναδιαίου κόστους των προϊόντων κατά 0,96%. Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 154,57 € έναντι 149,09 € που κόστιζε πέρυσι τα Χριστούγεννα, ενώ αντίθετα το κόστος ανά μονάδα προϊόντων εμφανίζεται μειωμένο από τα 79,05 € το 2018 στα 78,29 € φέτος. Η αύξηση της μέσης τιμής των κρεάτων κατά 11,36% επιδρά καταλυτικά στην αύξηση του συνολικού κόστους, καθώς οι καταναλούμενες ποσότητες υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες των υπόλοιπων κατηγοριών που απαρτίζουν  το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι δαπάνες για αγορά κρεατικών αντιστοιχούν στο 47,6% του συνολικού κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, αναδεικνύοντας τον αντίκτυπο της φετινής, μέχρι στιγμής, αύξησής τους.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην ανοδική κατά 17,65% τιμή του χοιρινού, με τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς να καλύπτονται κατά περίπου 70% από εισαγόμενα προϊόντα λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στα κρούσματα πανώλης που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2018 στην Αφρική και μετέπειτα στην Ασία. Συνεπώς, η αυξητική πορεία του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού (συνολικό κόστος) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε φαινόμενα εισαγόμενου πληθωρισμού και περιορισμένης προσφοράς που συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα προϊόντα της κατηγορίας των κρεάτων.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες που συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, οι τιμές των Γλυκισμάτων εμφανίζουν μείωση της τάξεως του 4,78%, αντισταθμίζοντας έως έναν βαθμό τις αυξήσεις των κρεατικών. Τα Λαχανικά - Φρούτα (+0,70%) όπως επίσης και τα προϊόντα Supermarket (-1,08%) καταγράφουν μικρές αυξομειώσεις, με συνέπεια να επηρεάζουν ελάχιστα τη διαμόρφωση τόσο του συνολικού κόστους όσου και του αντίστοιχου μοναδιαίου. Συνολικά, από τα 17 προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού που ομαδοποιούνται σε 4 κατηγορίες, τα 8 εμφανίζουν άνοδο και τα υπόλοιπα 9 υποχώρηση.

Παρακάτω παρατίθενται ο αναλυτικός πίνακας των ποσοστιαίων μεταβολών ανά μονάδα προϊόντος όπως και η συνοπτική απεικόνιση της έρευνας του ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ ανά κατηγορία προϊόντων μεταξύ των ετών 2019 και 2018.

Πίνακας 1: Ετήσια σύγκριση τιμών προϊόντων χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

ΕΣΕΕ- κόστος χριστουγεννιάτικου τραπεζιού - τιμές

Πίνακας 2: Συνοπτική απεικόνιση Έρευνας ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ  2019/2018

ΕΣΕΕ- κόστος χριστουγεννιάτικου τραπεζιού - τιμές

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γρηγόρης ΣκλήκαςΣήμερα 12:24 | Ειδήσεις

Προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Τσιάρας: Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους αγρότεςΣήμερα 13:50 | Ειδήσεις

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να πληρωθούν παράλληλα κι άλλα 178 εκ. ευρώ από το Μέτρο 23.

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Που θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδεςΣήμερα 12:17 | Ειδήσεις

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από σήμερα το μεσημέρι έως και το βράδυ της Τετάρτης. Δείτε αναλυτικά τις περιοχές που τα φαινόμενα θα είναι έντονα.

Ηγουμενίτσα: Τροχαίο με πλαγιομετωπική σύγκρουση δύο φορτηγών (Εικόνες)Σήμερα 13:03 | Ειδήσεις

Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας με επτά πυροσβέστες, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: Συνελήφθησαν δύο γυναίκες που πούλησαν αλκοόλ σε ανήλικη15:38Euroleague: Τιμωρήθηκε η Βιλερμπάν - Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν15:23Ολυμπιακός: Στόχος η πρώτη νίκη στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ στον αγώνα κόντρα στην Αϊντχόφεν 15:09Νεπάλ: 9 Νεκροί μετά από χιονοστιβάδα και χιονοθύελλες στα Ιμαλάια14:55Η Γκιλφόιλ επέδωσε τα διαπιστευτήρια της στον Τασούλα (εικόνες)14:41Θεσσαλονίκη: 64χρονος ληστής προδώθηκε από το gps14:28ΗΠΑ: Πέθανε ο Ντικ Τσέινι14:14Τσιάρας: Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες14:00Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε δύο φορές τρένο λόγω βλάβης - Aποζημιώνονται οι επιβάτες13:46Ηγουμενίτσα: Τροχαίο με πλαγιομετωπική σύγκρουση δύο φορτηγών (Εικόνες)13:33Θεσσαλονίκη: 13χρονος απείλησε με μαχαίρι και πήρε ηλεκτρικό πατίνι από 21χρονο13:19Μέτσοβο: Πήρε φωτιά η ... πυροσβεστική13:06Στήριξη Τραμπ στον Νετανιάχου για τη δίκη διαφθοράς: Δεν τον μεταχειρίζονται σωστά, είναι άδικο12:52Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Που θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες12:38Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γρηγόρης Σκλήκας12:24Σεβίλλη: Τρεις συνεχόμενες ήττες στο πρωτάθλημα - Σε κίνδυνο ο Αλμέιδα12:14Χανιά: Ένταση κατά την άφιξη ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου (εικόνες)11:59Νέα Υόρκη: Σήμερα η πόλη θα εκλέξει τον νέο δήμαρχο της11:46Τροχαίο δυστύχημα στη Κυψέλη: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο11:32Στα Χανιά ο Μικ Τζάγκερ των Ρόλινγκ Στόουνς (Εικόνες)11:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο