LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2019 18:06

Δένδιας: ανήσυχη και η Σαουδική Αραβία για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, συναντήθηκε και με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Συνεχίζεται η περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Δένδιας - Σαλμάν

Εξαιρετικά επιτυχή χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, τόνισε πως οι δύο χώρες έχουν κοινή αντίληψη ότι τα μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης δημιουργούν πρόβλημα στην περιοχή και θα συνεχίσουν από κοινού να παρακολουθούν την κατάσταση ενώ θα έχουν επαφές για τον συντονισμό ενεργειών.

«Ήταν μεγάλη ευκαιρία η σημερινή επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, η συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν (Salman), με τον υπουργό Εξωτερικών, Φάισαλ μπιν Φαρχάν (Faisal bin Rahman), με τον υπουργό Επικρατείας, τον κ. Τζουμπέιρ (Jubeir), και με τον επικεφαλής του επενδυτικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας και πρόεδρο της ARAMCO κ. Ρουμαγιάν (Rumayyan)» σημείωσε σε δήλωσή του μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Δένδιας.

 Ειδικότερα, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, είπε πως συζήτησαν αφενός μεν τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών, από εκεί και πέρα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η σαουδαραβική πλευρά συμμερίζεται τις ανησυχίες που υπάρχουν για την κατάσταση στη Λιβύη και την παρέμβαση της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι το γεγονός ότι τον δέχθηκε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας «κάτι σημαίνει». Όπως επίσης, υπογράμμισε, «κάτι σημαίνει ότι έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο» και προσέθεσε ότι «η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες». «Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή» επισήμανε περαιτέρω.

Επίσης, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να επαινέσει τη σαουδαραβική ηγεσία για την ψύχραιμη στάση την οποία τήρησε κατά την πρόσφατη επίθεση με πύραυλους εναντίον των εγκαταστάσεων της ARAMCO. «Επίθεση η οποία απειλεί όχι μόνο την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την οικονομία ολόκληρου του πλανήτη» όπως επισήμανε.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε στον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας για την περιοχή, κάνοντας λόγο για κράτος-κλειδί και τόνισε πως όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλειά της και την εδαφική της ακεραιότητα.

Όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Σαουδικής Αραβίας, ο κ. Δένδιας συζήτησε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Επίσης, ο κ. Δένδιας κατά την επίσκεψή του στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Γιασίρ Όθμαν Αλ Ρουμαγιάν και μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του ΥΠΕΞ στο twitter, έντονο ήταν το ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Μετά το πέρας των επαφών του στη Σαουδική Αραβία, ο Νίκος Δένδιας αναχώρησε για τον επόμενο σταθμό της διπλωματικής του περιοδείας στη Μέση Ανατολή, το Άμπου Ντάμπι, όπου θα συναντηθεί αύριο με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιά. Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα ολοκληρώσει τη διπλωματική του περιοδεία στην περιοχή.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)Σήμερα 13:11 | Ειδήσεις

"Εμείς σας μιλάμε για το πώς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και το μόνο μέλημα των άλλων είναι πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης", είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: θρήνος στο “τελευταίο αντίο” για τον αστυνομικό (εικόνες)Σήμερα 17:21 | Ειδήσεις

Σε κλίμα οδύνης συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτισν για τελευταία φορά τον αστυνομικό που έασε τη ζωή του όταν τον καταπλάκωσε κτήριο στον Πειραιά.

Καταγγελία - Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο τουΣήμερα 13:34 | Ειδήσεις

Η γυναίκα κατέθεσε μήνυση για σωματικές βλάβες κατά του συντρόφου της. 

Χιλή: Η στιγμή της διάσωσης ζευγαριού από χιονισμένα βουνά (βίντεο)Τρίτη 16 Απριλίου 2024 17:56 | Ειδήσεις

Τέσσερις μέρες αγωνίας πέρασε το ζευγάρι που είχε χαθεί μέσα στα χιονισμένα βουνά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: αγόρι περιφερόταν μόνο του στους δρόμους19:25Ερντογάν: να μειωθεί η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν19:12Καιρός: βροχές και καταιγίδες την Κυριακή18:58Νέος δικαστικός χάρτης - Δικηγόροι: Πανελλαδική αποχή προετείνει η ολομέλεια των ΔΣΕ18:44Πάτρα: Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” σε μάντρα - Νεκρός ο οδηγός18:31Χιλή: Η στιγμή της διάσωσης ζευγαριού από χιονισμένα βουνά (βίντεο)18:18Δανία: Εκκένωση του αεροδρομίου μετά από απειλή για βόμβα18:03Ενδοοικογενειακή βία: Πέντε συλλήψεις στη Δυτική Ελλάδα17:49Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: θρήνος στο “τελευταίο αντίο” για τον αστυνομικό (εικόνες)17:34Γάζα: Συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας και Αιγύπτου – Νέος κύκλος αίματος στη Δυτική Όχθη17:21Επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας17:07AEK: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ιστορίας της ομάδας (εικόνες)16:53“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:38Ριζούπολη: Φωτιά σε διαμέρισμα 16:25Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: προφυλακιστέος ο εργολάβος16:11Ιωάννινα: νεκρή γυναίκα σε φωτιά σε καμινάδα15:58Ευρωεκλογές - Ανδρουλάκης: Να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση πού περιφρονεί την αυτοδιοίκηση (εικόνες)15:44Κακοκαιρία - Πήλιο: Επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας από την Πυροσβεστική15:30Σαραντάπορο - Βασιλική Πλεξίδα: Φόρος τιμής για τα 7 χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου (εικόνες)15:16Φιντάν: Εάν δεν ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος η κρίση θα συνεχιστεί15:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο