LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2019 18:06

Δένδιας: ανήσυχη και η Σαουδική Αραβία για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, συναντήθηκε και με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Συνεχίζεται η περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Δένδιας - Σαλμάν

Εξαιρετικά επιτυχή χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, τόνισε πως οι δύο χώρες έχουν κοινή αντίληψη ότι τα μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης δημιουργούν πρόβλημα στην περιοχή και θα συνεχίσουν από κοινού να παρακολουθούν την κατάσταση ενώ θα έχουν επαφές για τον συντονισμό ενεργειών.

«Ήταν μεγάλη ευκαιρία η σημερινή επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, η συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν (Salman), με τον υπουργό Εξωτερικών, Φάισαλ μπιν Φαρχάν (Faisal bin Rahman), με τον υπουργό Επικρατείας, τον κ. Τζουμπέιρ (Jubeir), και με τον επικεφαλής του επενδυτικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας και πρόεδρο της ARAMCO κ. Ρουμαγιάν (Rumayyan)» σημείωσε σε δήλωσή του μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Δένδιας.

 Ειδικότερα, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, είπε πως συζήτησαν αφενός μεν τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών, από εκεί και πέρα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η σαουδαραβική πλευρά συμμερίζεται τις ανησυχίες που υπάρχουν για την κατάσταση στη Λιβύη και την παρέμβαση της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι το γεγονός ότι τον δέχθηκε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας «κάτι σημαίνει». Όπως επίσης, υπογράμμισε, «κάτι σημαίνει ότι έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο» και προσέθεσε ότι «η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες». «Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή» επισήμανε περαιτέρω.

Επίσης, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να επαινέσει τη σαουδαραβική ηγεσία για την ψύχραιμη στάση την οποία τήρησε κατά την πρόσφατη επίθεση με πύραυλους εναντίον των εγκαταστάσεων της ARAMCO. «Επίθεση η οποία απειλεί όχι μόνο την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την οικονομία ολόκληρου του πλανήτη» όπως επισήμανε.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε στον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας για την περιοχή, κάνοντας λόγο για κράτος-κλειδί και τόνισε πως όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλειά της και την εδαφική της ακεραιότητα.

Όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Σαουδικής Αραβίας, ο κ. Δένδιας συζήτησε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Επίσης, ο κ. Δένδιας κατά την επίσκεψή του στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Γιασίρ Όθμαν Αλ Ρουμαγιάν και μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του ΥΠΕΞ στο twitter, έντονο ήταν το ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Μετά το πέρας των επαφών του στη Σαουδική Αραβία, ο Νίκος Δένδιας αναχώρησε για τον επόμενο σταθμό της διπλωματικής του περιοδείας στη Μέση Ανατολή, το Άμπου Ντάμπι, όπου θα συναντηθεί αύριο με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιά. Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα ολοκληρώσει τη διπλωματική του περιοδεία στην περιοχή.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚυριακάτικη ανάρτηση Μητσοτάκη: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ και το νέο εργασιακό νομοσχέδιοΣήμερα 10:22 | Ειδήσεις

«Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα εκδοθεί η απόφαση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης που είναι από 100 έως 800 ευρώ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Γεραπετρίτης για δηλώσεις Φιντάν: Θέματα εθνικού συμφέροντος δεν μπαίνουν σε συζήτησηΣήμερα 09:53 | Ειδήσεις

«Η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας, εντούτοις σε θέματα εθνικού συμφέροντος, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.

Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι – Νέα στοιχεία εξετάζουν οι ΑρχέςΣήμερα 09:32 | Ειδήσεις

Σήμερα, Κυριακή αναμένονται οι απολογίες των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι κρατούνται σε ξεχωριστά κελιά στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Σε ισχύ από τις 20 Οκτωβρίου ο δακτύλιος στο κέντρο της ΑθήναςΣήμερα 08:15 | Ειδήσεις

Επανέρχεται από τις 20 Οκτωβρίου ο δακτύλιος - Έως και τις 24 Ιουλίου 2026 είναι σε ισχύ τα μέτρα - Σε ποιους δρόμους εφαρμόζεται

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πέθανε η Σοφία Κοράντι, η δημιουργός του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus10:46Κυριακάτικη ανάρτηση Μητσοτάκη: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο10:32Συμφωνία Πακιστάν - Αφγανιστάν για άμεση κατάπαυση του πυρός10:18Γεραπετρίτης για δηλώσεις Φιντάν: Θέματα εθνικού συμφέροντος δεν μπαίνουν σε συζήτηση10:04Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι – Νέα στοιχεία εξετάζουν οι Αρχές09:51Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ ανήλικος, μετά από σοβαρό τροχαίο με την μητέρα του09:37Σε πλήρη εξέλιξη ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ: Επιταχύνεται η απονομή συντάξεων και η διεκπεραίωση αιτημάτων09:23Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή 09:09Σε ισχύ από τις 20 Οκτωβρίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας08:54Νετανιάχου: Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν αφοπλιστεί η Χαμάς08:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Οκτωβρίου08:26Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:12Θεσσαλονίκη: Σύλληψη διακινητή που προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας παράνομους μετανάστες23:59Ηγουμενίτσα: Σύγκρουση ΙΧ με μοτοσικλέτα – Ένας τραυματίας23:50Αγρότες σε αδιέξοδο: "Άφαντες" οι επιδοτήσεις 23:36Πάτρα: Δεν κατέβαιναν οι μπάρες του τρένου γιατί…είχε παρκάρει αυτοκίνητο23:22Η Χαμάς παρέδωσε επιστολές στις οικογένειες των ομήρων που έχουν πλέον απελευθερωθεί μέσω του Ερυθρού Σταυρού23:07Βόρεια Μακεδονία: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται αύριο στη χώρα22:52Euroleague: Οι Ισραηλινές ομάδες ζήτησαν την διεξαγωγή των εντός έδρας αγώνων στην χώρα τους22:38Με επιφυλακτικότητα παρακολουθεί η Άγκυρα την πρόταση Μητσοτάκη για διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου22:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο