LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2019 15:59 | Ανανέωση: 17 Δεκεμβρίου 2019 16:31

Σίσι: δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, την ώρα που μαίνεται ο εμφύλιος στη Λιβύη.

Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατήγγειλε σήμερα την προσπάθεια οποιουδήποτε να θέσει υπό τον έλεγχό του τη γειτονική Λιβύη, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ πραγματοποιήθηκε προχθές, Κυριακή, κεκλεισμένων των θυρών στην Κωνσταντινούπολη, μερικές ημέρες μετά τη δήλωση από την Άγκυρα ότι μπορεί να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τον επικεφαλής της ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη (...) είναι ένα θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου», δήλωσε ο Σίσι, σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ που ελέγχονται από το κράτος.

Στη Λιβύη μαίνεται μια διαμάχη ανάμεσα στην ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ, και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δυο αντιπάλους της Άγκυρας στην περιοχή.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η ΚΕΕ και η Τουρκία συνήψαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και μια συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας που προβλέπει ενδεχόμενη αποστολή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας. Το τελευταίο κείμενο εισήχθη στο τουρκικό Κοινοβούλιο το βράδυ του Σαββάτου για συζήτηση και έγκριση.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν εξαπολύσει από τον Απρίλιο επίθεση εναντίον της Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η ΚΕΕ, και οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 1.000 και πλέον ανθρώπων ενώ 140.000 άλλοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο στρατάρχης Χάφταρ ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας «αποφασιστικής μάχης» για την κατάληψη της Τρίπολης.

Η ΚΕΕ διαβεβαίωσε από την πλευρά της πως η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» και ότι διατηρεί τις θέσεις της στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνονται μαχητές από την αρχή της επίθεσης των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ του Χάφταρ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τέμπη: Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο