LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2019 10:36 | Ανανέωση: 17 Δεκεμβρίου 2019 10:35

Διπλωματική “θύελλα” για τις ορέξεις του Ερντογάν

“Κόκκινη κάρτα” και από την Αίγυπτο για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Τι ζήτησε ο Δένδιας από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Τι δηλώνει ο ΥΕΘΑ.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΝΑΤΟ

Από τη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σειρά επισκέψεων στη Μέση Ανατολή, όπου θα έχει συνομιλίες για σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, καθώς και διμερή θέματα.

Ο κ. Δένδιας άρχισε τις συναντήσεις του στο Ριάντ με τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Σαουδικής Αραβίας, Dr. Abdullah bin Mohammed bin Ibrahim Al Al-Sheikh, ενώ ακολούθησαν η συνάντηση με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman bin Abdul Aziz Al Saud, τον ομόλογό του, Faisal bin Farhan Al Saud, τον υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, Adel Jubair και τον κυβερνήτη του Ταμείου Κρατικών Επενδύσεων, PIF Yasir Othman Al- Rumayyan.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος του κύκλου τρων επαφών του, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι "συζητήθηκαν τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών, από εκεί και πέρα.", ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του τόνισε ότι "η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος-κλειδί για την περιοχή και όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλειά της και την εδαφική της ακεραιότητα".

Ερωτηθείς έαν "συμμερίζονται από τη σαουδαραβική πλευρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για την κατάσταση στη Λιβύη και την παρέμβαση της Τουρκίας εκεί", ο Υπ. Εξωτερικών απάντησε "το γεγονός ότι με δέχτηκε ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κάτι σημαίνει. Όπως, επίσης, κάτι σημαίνει ότι έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο. Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες. Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή".

Αύριο, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, στην Ιορδανία.

Νικ Δένδιας -  Dr. Abdullah bin Mohammed bin Ibrahim Al Al-Sheikh - Ριάντ

Την Δευτέρα, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη και του παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους τα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θεωρούνται -κατά την κρίση της Ελλάδας- ανύπαρκτα και επικίνδυνα για την σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα αυτά τα δύο μνημόνια Τουρκίας- Λιβύης και ζητάει να μην πρωτοκολληθούν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν, συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική διατηρώντας υψηλούς τόνους. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber, ανέφερε «ότι εμείς τα κάνουμε όλα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θα συνεχίσουμε και από δω και πέρα να κάνουμε βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτοί που μπαίνουν σε διαμοιρασμό της ανατολικής Μεσογείου αγνοώντας τα δικαιώματα του διεθνούς δικαίου και τα δικαιώματα της Τουρκίας, ασφαλώς και ενοχλούνται από τα βήματα που κάνουμε. Εδώ γίνονται προσπάθειες να επιβληθούν κάποιοι σχεδιασμοί. Με ένα δίκαιο βήμα εμείς αυτά τα ματαιώσαμε. Θα προχωρήσω και πάρα πέρα. Εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει αναστροφή τη συνθήκης των Σεβρών. Έχει γίνει ένα τέτοιο βήμα».

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία εξέδωσε και νέα NAVTEX με την οποία δεσμεύει την «καρδιά» του Αιγαίου, Συγκεκριμένα, μετά τις αλλεπάλληλες NAVTEX σε περιοχές από την Ρόδο και το Καστελόριζο μέχρι και την κατεχόμενη Μόρφου, εντός κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία με την νέα NAVTEX προβλέπει ασκήσεις για βολές με πραγματικά πυρά σε περιοχή ανάμεσα σε Ικαρία, Πάτμο, Φούρνους και Μύκονο.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Υπ. Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι «θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο