LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2019 15:13

Διπλωματικός “μαραθώνιος” απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ θα έχει ο Νίκος Δένδιας. Που θα ταξιδέψει στην συνέχεια ο ΥΠΕΞ. Νέες προκλήσεις από τον Ερντογάν.

AP - Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης - Κυπριακή ΑΟΖ

Στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές ενέργειες.

Οι συνομιλίες του Έλληνα υπουργού με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών θα εστιασθούν σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στη Μεσόγειο και στο Κυπριακό. Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα, αν απαιτηθεί, θα υπερασπιστεί κατά τη συνταγματική της υποχρέωση τον εθνικό της χώρο. 

Από αύριο Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει μια σειρά από επισκέψεις, ξεκινώντας από τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ, Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου), συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου) και κλείνοντας με την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου). Σε όλες τις επισκέψεις ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν, συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική διατηρώντας υψηλούς τόνους. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber, ανέφερε «ότι εμείς τα κάνουμε όλα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θα συνεχίσουμε και από δω και πέρα να κάνουμε βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτοί που μπαίνουν σε διαμοιρασμό της ανατολικής Μεσογείου αγνοώντας τα δικαιώματα του διεθνούς δικαίου και τα δικαιώματα της Τουρκίας, ασφαλώς και ενοχλούνται από τα βήματα που κάνουμε. Εδώ γίνονται προσπάθειες να επιβληθούν κάποιοι σχεδιασμοί. Με ένα δίκαιο βήμα εμείς αυτά τα ματαιώσαμε. Θα προχωρήσω και πάρα πέρα. Εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει αναστροφή τη συνθήκης των Σεβρών. Έχει γίνει ένα τέτοιο βήμα».

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία εξέδωσε και νέα NAVTEX με την οποία δεσμεύει την «καρδιά» του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, μετά τις αλλεπάλληλες NAVTEX σε περιοχές από την Ρόδο και το Καστελόριζο μέχρι και την κατεχόμενη Μόρφου, εντός κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία με την νέα NAVTEX προβλέπει ασκήσεις για βολές με πραγματικά πυρά σε περιοχή ανάμεσα σε Ικαρία, Πάτμο, Φούρνος και Μύκονο.

Την ίδια ώρα, από τη ναυτική βάση Ντάλαμαν της Τουρκίας απογειώθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για το Λευκόνοικο, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως μεταδίσει ο ΑΝΤ1 Κύπρου, στις 5.00 το πρωί απογειώθηκε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 για το παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, το οποίο και προσγειώθηκε έπειτα από 5 ώρες πτήση.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία Byron: "Βούλιαξαν" από τη λάσπη πολλές περιοχές στη Λακωνία (βίντεο)Σήμερα 13:57 | Ειδήσεις

Σε "κόκκινο συναγερμό" η Λακωνία εξαιτίας της κακοκαιρίας Byron.

Αγρότες – μπλόκα: Έκλεισε το τελωνείο του ΠρομαχώναΣήμερα 13:38 | Ειδήσεις

Παρά το κλείσιμο, εξακολουθεί να επιτρέπεται η διέλευση σε Ι.Χ., λεωφορεία και ασθενοφόρα.

H Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έτρεξε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (εικόνες)Σήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Τη δάδα τής την παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Olympian στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, Στέφανος Χανδακάς.

“Κακοκαιρία BYRON”: Σε κατάσταση Red Code 9 περιφέρειες της χώραςΣήμερα 06:49 | Ειδήσεις

Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών, που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία Byron -Ήχησε το 112 στην Πιερία14:23Κακοκαιρία Byron: "Βούλιαξαν" από τη λάσπη πολλές περιοχές στη Λακωνία (βίντεο)14:13Καρυστιανού για αγρότες: Η κυβέρνηση προσφέρει ψίχουλα, η αντιπολίτευση παχιά λόγια14:03Αγρότες – μπλόκα: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα13:53Ζάκυνθος: Πλημμυρισμένοι δρόμοι από την κακοκαιρία13:43Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε στους διοργανωτές του "Μιλάνο-Κορτίνα 2026"13:33H Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έτρεξε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (εικόνες)13:23“Κακοκαιρία BYRON”: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή13:13Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και άλλες 53 κορυφαίες προσωπικότητες Ιnspirational Mentors JA Greece 2026 σε μαθητικές "start-up"13:06Μάνη - Κακοκαιρία: Ενεργοποιήθηκε το 11213:00Θεσσαλονίκη: Παραμένουν τα αγροτικά μπλόκα σε δρόμους και τελωνεία12:46Τόπο στα νιάτα δίνει ο Δήμος Αλίμου12:32Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Κίνα12:18Φλώρινα: Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης και μπλόκο στο τελωνείο Νίκης από αγρότες της περιοχής12:04Ίλιον: 89χρονος παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικη σε παιδική χαρά11:49Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας 11:36Χρίστος Δήμας: Η Πατρών–Πύργου σε κυκλοφορία - Μια νέα σελίδα για τη Δυτική Ελλάδα11:22Αγρότες – Θεσσαλία: Παραμένουν τα μπλόκα σε Νίκαια, Καρδίτσα και Τρίκαλα11:08Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό με 48χρονο επιδειξία μέσα σε αστικό λεωφορείο10:55Πούτιν: Δεν αποδεχόμαστε ορισμένα σημεία της ειρηνευτικής πρότασης των ΗΠΑ10:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο