LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2019 14:41

Αυξάνεται το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης

Πάνω από 500 χιλιάδες οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Το πλάνο της κυβέρνησης. Τι ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

πετρέλαιο θέρμανσης - ευρώ - λεφτά - κόστος

Επιπλέον ποσό για το επίδομα θέρμανσης προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των νοικοκυριών που το δικαιούνται και οι οποίες έως τώρα υπερβαίνουν τις 500.000 θα χορηγήσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το ποσό που είχε προϋπολογισθεί για να καταβληθεί φέτος, το οποίο ήταν αυξημένο συγκριτικά με πέρυσι, ανέρχονταν στα 68 εκατ. ευρώ. Πλέον με βάση τις αιτήσεις που υποβάλλονται, όπως ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης, θα απαιτηθούν περίπου 5 εως 10 εκατ. ευρώ επιπλέον ποσά επιδόματος, τα οποία και θα διατεθούν για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης φέτος μπορεί να φθάσει τα 78 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποφασισθεί, αν αυτό χρειασθεί, και μια περαιτέρω καταβολή ποσού επιδόματος τον Ιανουάριο για να καλυφθούν νοικοκυριά που για διάφορους λόγους δεν θα μπορέσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο μέχρι να κλείσει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων την προσεχή Παρασκευή. Κάτι τέτοιο όμως θα εκτιμηθεί τον Ιανουάριο.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκφράζουν την αισιοδοξία τους σχετικά με τα ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώνονται στον ρυθμό αύξησης των εσόδων. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης το Νοέμβριο υπήρξε υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 117 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού. Επίσης το πλεόνασμα ξεπέρασε για ακόμη έναν μήνα τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα στο ενδεκάμηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος 2019 ανήλθε στο ποσό των 6,945 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,715 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48,429 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 380 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του αναθεωρημένου στόχου για το 2019.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, στο ενδεκάμηνο, ανήλθαν στα 52,7 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 346 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου.

Το Νοέμβριο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,062 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 285 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τον ίδιο μήνα το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,045 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 385 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο κυρίως λόγο της υποεκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 71 εκατ. ευρώ και της καθυστέρησης των αποδόσεων του Νοεμβρίου προς τους ΟΤΑ οι οποίες πληρώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου ύψους 187 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφερόμενοι στα στοιχεία του προϋπολογισμού για το ενδεκάμηνο κάνουν λόγο για μια θετική δυναμική που διαμορφώνεται στην οικονομία και αποτυπώνεται στις ακόλουθες εξελίξεις:

  • Στην μεγάλη υπέρβαση των εσόδων που εισπράττονται από τον ΦΠΑ συγκριτικά με τον στόχο του προϋπολογισμού.
  • Στην αύξηση κατά 5% της εισπραξιμότητας που καταγράφεται στον ΕΝΦΙΑ η οποία αντιστοιχεί σε υπέρβαση των εσόδων κατά 150 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον στόχο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δείχνει ότι μείωση των φόρων, όπως αυτή στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση φέτος οδηγεί σε αύξηση της εισπραξιμότητας και των εσόδων για τα ταμεία του Δημοσίου.
  • Στην αύξηση της εισπραξιμότητας που καταγράφεται και στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς το δημόσιο.

Τέλος, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν ότι ιδιαίτερα θετική επίπτωση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να υπερβαίνει την μισή ποσοστιαία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα έχει η χρήση των ANFAs και SMPs για επενδύσεις. Η σχετική συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την αναπτυξιακή χρήση των κεφαλαίων αυτών θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους και όπως εκτιμάται μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση στην ελληνική οικονομία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Τραμπ ανακηρύσσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας "ξένη τρομοκρατική οργάνωση"07:24Στάση εργασίας στα λεωφορεία - Οι ώρες λειτουργίας07:10UEFA Conference League: AEK – Κραϊόβα την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 22:00 στον ΑΝΤ106:56Ροντ Στιούαρτ: Η φωνή που σημάδεψε έξι δεκαετίες ροκ και όχι μόνο06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Οι δημοσιογράφοι του ANT1 Sports μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Μαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου23:59Ολυμπιακός – Βαλένθια: Κατάρρευση στην τελευταία περίοδο23:46Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:32Αγρότες: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων23:18Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή23:05ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδας22:51Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός: Το τριφύλλι… άνθισε στην Πόλη22:37Ακινητοποιήθηκε τρένο στον Δομοκό - Τεχνικό πρόβλημα στο Intercity 5722:23Τράμπ: Ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος το βράδυ της Τετάρτης22:09Ηλεκτρικός: Χωρίς στάση θα διέρχονται οι συρμοί από τον σταθμό "Βικτώρια" μετά τις 22:0021:56Τέλλογλου για αγρότες: "Παζάρι" με την κυβέρνηση για λύση έως το Σαββατοκύριακο21:29Κυψέλη: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα σε βάρος της 16χρονης που μαχαίρωσε τη 14χρονη σε σχολείο21:15Προϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”21:01Προϋπολογισμός 2026 – Πιερρακάκης: Οι αγρότες αξίζουν τον σεβασμό μας20:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο