LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 14 Δεκεμβρίου 2019 23:37

Σταϊκούρας: θα διεκδικήσουμε με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

«Διευρύνεται και αυξάνεται η φορολογική βάση, με αποτέλεσμα να προσδοκούμε περισσότερα έσοδα», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ - ΒΟΥΛΗ

Η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και έχει στόχο να αναδείξει αυτό το ζήτημα, μέσα στο 2020, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού 2020.

Πρωτογενή πλεονάσματα

«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα, με τέσσερα βασικά επιχειρήματα: υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ήδη έγινε, και αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs, των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε και την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι «αισιόδοξες». «Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις της», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλείστε τα στοιχεία των θεσμών και των φορέων. Αφού τα επικαλείστε, τα αποδέχεστε. Άρα αποδέχεστε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019».

Φορολογικά έσοδα

Σχολιάζοντας την κριτική ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση φορολογικών εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση αλλά, με τη μεγέθυνση της οικονομίας, διευρύνεται και αυξάνεται η φορολογική βάση, με αποτέλεσμα να προσδοκούμε περισσότερα έσοδα. Ως προς την εκτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση βοηθάει λίγες επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες», ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί ότι με αυτή την επιχειρηματολογία πυροβολεί τα πόδια του.

«Είναι σαν λέει ότι άφησε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Άρα αποδέχεται ότι έχει υπερφορολογήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 13.244 ευρώ το 2014, ενώ το 2017 η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 16.457 ευρώ. «Για όσους κόπτονται, από την αξιωματική αντιπολίτευση, για τον μεγάλο πλούτο, την περίοδο 2014-2017, τα νομικά πρόσωπα με κέρδη πάνω από 7,5 εκατομμύρια αυξήθηκαν κατά 41,77% και οι μικρές επιχειρήσεις, με κέρδη μέχρι 1,2 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν κατά 1.998», επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:14ΗΠΑ: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών23:59Βίρτους – Ολυμπιακός: Πέρασε από την Μπολόνια και κοιτάει ψηλά ο “Θρύλος”23:44Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»23:29Επίθεση με μαχαίρι και χλωρίνη σε εργοστάσιο στην Ιαπωνία - 15 τραυματίες23:14Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες - Πώς θα ταξιδέψουν οι εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς22:59Ασία: 21 χρόνια από το φονικότερο τσουνάμι στην ιστορία22:45Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στην Εύβοια (εικόνες)22:31Amber Alert Hellas: Αρπαγή 8χρονου από την μητέρα του22:17Euroleague: Πέμπτη διαδοχική νίκη η Μακάμπι, με κατοστάρα επί της Παρτιζάν στο Βελιγράδι22:02Παρίσι: Νεαρός μαχαίρωσε 3 γυναίκες σε ισάριθμους σταθμούς του Μετρό21:48Νέα περιστατικά με μετανάστες στα νότια της Κρήτης 21:33Γερμανία: Ταξιδιωτική οδηγία για όσους επισκέπτονται την Τουρκία21:19Πέθανε ο διάσημος λυράρης Μανώλης Σκουλάς21:05Τζανάκης στον ΑΝΤ1: Η επιδημία αναπτύχθηκε νωρίτερα φέτος - Τι πρέπει να προσέξουμε 20:51Καλλιθέα: Φωτιά σε διαμέρισμα μετά από έκρηξη - Δύο άτομα απανθρακωμένα20:37Το ασήμι ξεπερνά τα 75 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία 20:23Ant1 Sports: Σενάρια για την επιστροφή Φορτούνη και Τσιμίκα… στο λιμάνι20:09Αταλάντη: Σκύλος δάγκωσε και ακρωτηρίασε γυναίκα - Έχασε δύο δάχτυλα19:40Ροδόπη: Σε κατάσταση σοκ η μητέρα - Δεν γνωρίζει για τον θάνατο του 7χρονου γιού της19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο