LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 13 Δεκεμβρίου 2019 07:42

Σύνοδος Κορυφής: κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 η Ευρώπη

Επιτεύχθηκε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για τον στόχο η Ευρώπη να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050. Ποια χώρα εξαιρείται προσωρινά.

Σύνοδος Κορυφής

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050, αφήνοντας όμως την Πολωνία εκτός της δέσμευσης αυτής προς το παρόν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Κλείστηκε «συμφωνία για να γίνει [η ΕΕ] κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050», ανέφερε ο Μισέλ μέσω Twitter, χαιρετίζοντας το «σημαντικό» επίτευγμα.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, η οποία πρόβαλλε για αρκετές ώρες αντίσταση στη λήψη της απόφασης και τις διατυπώσεις της, η απόφαση που πήραν οι ηγέτες είναι, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η διατύπωση ότι «ένα κράτος μέλος, σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να δεσμευθεί σε αυτόν τον στόχο σε ό,τι το αφορά και η ΕΕ θα επανέλθει στο ζήτημα τον Ιούνιο του 2020».

Η Πολωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, συμβιβάστηκε αποδεχόμενη να μην εμποδίσει τη λήψη της απόφασης με προϋπόθεση ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα συμπεριλαμβανόταν η διατύπωση πως δεν δεσμεύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να εφαρμόσει τη συμφωνία για να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.

Για την Τσεχία, η οποία ασκούσε πίεση ώστε να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις πηγές ενέργειας που είναι αποδεκτές στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται πως κάποια κράτη μέλη μπορεί να συμπεριλάβουν πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στο ενεργειακό τους μίγμα, κατά τις ίδιες πηγές.

«Δεν υπάρχει διαίρεση της Ευρώπης σε τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων, υπάρχει όμως ένα κράτος μέλος που χρειάζονται ακόμα λίγο χρόνο, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Οι εκπομπές CO2 από τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες μεν, αλλά συνεχίζουν να αποτελούν το 9,6% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με δεδομένα που είχαν δημοσιοποιήσει οι Βρυξέλλες πέρυσι.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜεσανατολικό: Η Χαμάς παρέδωσε την απάντησή της στο σχέδιο Τραμπ για τη ΓάζαΣήμερα 22:45 | Ειδήσεις

Η παλαιστινιακή οργάνωση παρέδωσε την απάντηση στους μεσολαβητές.

Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στο Ισραήλ για τους Έλληνες που συμμετείχαν στον στολίσκο "Sumud"Σήμερα 22:09 | Ειδήσεις

Με εντολή Γεραπετρίτη πραγματοποιήθηκε «έντονο γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα αναφορικά με την απαράδεκτη και ανάρμοστη συμπεριφορά Ισραηλινού υπουργού που στρεφόταν και κατά Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στον στολίσκο Global Sumud Flotilla»

ΟΠΕΚΕΠΕ – Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Ψεύτικες καταχωρήσεις μέχρι και σήμερα στη λίμνη ΚάρλαΣήμερα 20:29 | Ειδήσεις

Παρά την έρευνα της Ευρωπαΐκής Εισαγγελίας, πολλοί συνεχίζουν να δηλώνουν εκτάσεις που δεν τους ανήκουν, προκειμένου να εισπράξουν παράνομες επιδοτήσεις.

Πάνος Ρούτσι: Θυροκολλήθηκε η πρόσκληση εκταφής του γιου του στο γραφείο της Ζωής ΚωνσταντοπούλουΣήμερα 21:57 | Ειδήσεις

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος του Πάνου Ρούτσι, δεν εμφανίστηκε για να παραλάβει την πρόσκληση εκταφής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεσανατολικό: Η Χαμάς παρέδωσε την απάντησή της στο σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα22:45Ιερά Οδός: Οδηγός ΙΧ παραβίασε κόκκινο και επιτέθηκε με κατσαβίδι σε μοτοσικλετιστή που του έκανε παρατήρηση22:36Διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στο Ισραήλ για τους Έλληνες που συμμετείχαν στον στολίσκο "Sumud" 22:22Πάνος Ρούτσι: Θυροκολλήθηκε η πρόσκληση εκταφής του γιου του στο γραφείο της Ζωής Κωνσταντοπούλου22:07Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ: Μόνο η ΝΔ εγγυάται ότι θα πάμε μπροστά με σχέδιο και ορίζοντα το 203021:54Ουκρανία: Νεκρός Γάλλος φωτορεπόρτερ σε επίθεση από ρωσικό drone21:39Στάρμερ για επίθεση στο Μάντσεστερ: Πρέπει να νικήσουμε την άνοδο του αντισημιτισμού, για άλλη μια φορά21:25Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Νεκρά 13.000 ζώα (εικόνες)21:12Ηράκλειο: Θανατηφόρο τροχαίο - 26χρονος υπέκυψε στα τραύματα του20:58ΟΠΕΚΕΠΕ – Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Ψεύτικες καταχωρήσεις μέχρι και σήμερα στη λίμνη Κάρλα20:45Super League: Τα σημαντικότερα ματς του σαββατοκύριακου20:31Περιστέρι: Άγρια συμπλοκή μαθητών με καδρόνια και λοστούς – Τραυματίστηκαν τρεις καθηγητές (βίντεο)20:17Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έγραψε ιστορία στην Σανγκάη και προχώρησε στον επόμενο γύρο20:03ΗΠΑ: 29 αρχαιότητες επιστρέφουν από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα (εικόνες)19:49Βουλγαρία: Τρεις νεκροί από τις πλημμύρες λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων19:35Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ και Ερντογάν για τη Γάζα19:21Λάρισα: Συλλήψεις ενός ανηλίκου και ενός 19χρονου για κατοχή κοκαΐνης (εικόνες)19:06Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο18:52Νάσος Γκαβέλας: "Χρυσός" στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το Νέο Δελχί18:38Τελεσίγραφο Τραμπ: Η Χαμάς έχει διορία για την συμφωνία μέχρι την Κυριακή – Είναι η τελευταία ευκαιρία18:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο