LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Δεκεμβρίου 2019 16:50

Διπλωματικές πηγές: H Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για να υπογράψει τη συμφωνία

Ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα στέλνει η Αθήνα. «Δεν υφίσταται στο διεθνές δίκαιο νομικό επιχείρημα τύπου casus belli»…

Υπουργείο Εξωτερικών - κτήριο

Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το casus belli το οποίο επικαλείται η Τουρκία τονίζουν διπλωματικές πηγές και αποκαλύπτουν ότι η Τρίπολη λειτουργεί υπό τον εκβιασμό της Τουρκίας.

Η Ελλάδα διαθέτει στοιχεία και φωτογραφίες που αποδεικνύουν την παράνομη μεταφορά όπλων από την Τουρκία στην Τρίπολη της Λιβύης. Ξέρουμε το πλοίο και το χρόνο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει η Αθήνα ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Λιβύης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι κάτι που εξετάζεται, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η Αθήνα δεν θέλει να προκαλέσει κάτι που θα βλάψει τον λιβυκό πληθυσμό.

Δεν αναγνωρίζουμε casus belli από την Τουρκία

Αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υφίσταται στο διεθνές δίκαιο νομικό επιχείρημα τύπου casus belli και ως εκ τούτου, αγνοείται από την ελληνική διπλωματία. Παράλληλα, η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη από την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σημαντικών χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Η Ελλάδα δεν επέλεξε την κλιμάκωση με την Τουρκία

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας οφείλεται αποκλειστικά στις κινήσεις της Άγκυρας και τονίζουν ότι η Αθήνα επιθυμεί κλίμα συνεννόησης και επιδιώκει να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Αναφορικά με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς μετά την κατάθεση της Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τον ΟΗΕ να μην αναρτηθεί το κείμενο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού λόγω της ακυρότητάς της, κάτι που θα επαναλάβει ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει την επόμενη εβδομάδα κύκλο επαφών σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία ενώ στις 20 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί τη Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, άλλωστε, σχολιάζουν ιδιαίτερα θετικά την σαφή καταδίκη της Ιταλίας για την Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Η Τουρκία είναι παραβάτης εξ επαγγέλματος

Αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας μετά την σύναψη της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, διπλωματικές πηγές σχολιάζουν ότι η Άγκυρα συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως «παραβάτης εξ επαγγέλματος» και χαρακτηρίζουν λανθασμένη την στρατηγική της Τουρκίας να επιχειρεί μέσω παράνομων ενεργειών να αποκομίσει οφέλη. Υπογραμμίζουν, δε, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει εμπράκτως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας το Υπουργείο Εξωτερικών θα απαντήσει «σύμφωνα με τις συνταγματικές υποχρεώσεις».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν είναι κάτι που η Αθήνα αποκλείει, σημειώνοντας, παράλληλα ότι προηγείται ο διάλογος με την Τουρκία. Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λειτουργήσει υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών.

Υπέρ των ΜΟΕ η Ελλάδα

Ταυτόχρονα η Αθήνα διαμηνύει ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και της επανέναρξης του διαλόγου ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων.

Τέλος, διπλωματικές πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι συνεχίζεται ο διάλογος με την Αίγυπτο για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ενώ αναφορικά με την προεργασία που υπήρξε από την προηγούμενη κυβέρνηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζουν ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι νομικές εισηγήσεις προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓιώργος Μαζωνάκης: Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει τα επόμενα 24ωρα ο τραγουδιστήςΧθες 18:58 | Ειδήσεις

Η πλευρά του Γιώργου Μαζωνάκη προαναγγέλλει μηνύσεις κάνοντας λόγο για εκβιασμό. Τι δηλώνει ο καταγγέλλων στον ΑΝΤ1; 

ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ και Τουρκία συζήτησαν τη δεύτερη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη ΓάζαΧθες 23:39 | Ειδήσεις

Η δεύτερη φάση προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακα.

Δικογραφία για τους αγρότες στα Ιωάννινα που άνοιξαν τις μπάρες στα διόδιαΧθες 16:41 | Ειδήσεις

Καταγράφηκαν όλα τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα, και αξιοποιείται υλικό από κάμερες της Εγνατίας.

ANT1 Sports: Η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΟΦΗ μετά την πρόκριση στους "16"Χθες 19:15 | Ειδήσεις

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός φιλοξενεί την Κηφισιά, ενώ νωρίτερα ο Αρης πέρασε από την Τρίπολη επικρατώντας του Αστέρα με 1-0.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ κατέσχεσε δεύτερο τάνκερ ανοικτά της Βενεζουέλας (βίντεο)23:59ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ και Τουρκία συζήτησαν τη δεύτερη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα23:48Ηράκλειο: Σύλληψη δύο ανήλικων κοριτσιών για τη φωτιά σε τρία αυτοκίνητα23:34Διαδοχικά χτυπήματα κατά των ναρκωτικών στην Αττική και στο λιμάνι του Πειραιά από το Λιμενικό23:20Super League: "Φωτιά" στο πρωτάθλημα βάζει η Κηφισιά στο Καραϊσκάσκη επί του Ολυμπιακού23:06Αττική: Συνελήφθησαν 7 άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών22:52Εξαρθρώθηκε κύκλωμα κλοπής οχημάτων στην Αττική - Τα παραποιούσε και μεταπωλούσε σε πολίτες (εικόνες)22:38Φοινικούντα: Προφυλακιστέος ο 30χρονος για συνέργεια στο διπλό έγκλημα22:24Νέο περιστατικό με μετανάστες στη Γαύδο22:10Χριστούγεννα...με γρίπη - Ανησυχία για τη μετάλλαξη "Κ"21:56Στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Θα συναντηθεί με Νετανιάχου και Αμπάς21:42Ζελένσκι: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πιέσουν τη Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμο21:28Παναθηναϊκός - Ηρακλής: Νίκη για το "τριφύλλι" με δυναμική επιστροφή Χολμς21:14Στο Μαϊάμι ο Ρώσος απεσταλμένος Ντμίτριεφ για συνομιλίες ειρήνης21:00ANT1 Sports: Η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΟΦΗ μετά την πρόκριση στους "16"20:46Ο Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο Δεσμός στη Κεφαλονιά20:32Γιώργος Μαζωνάκης: Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει τα επόμενα 24ωρα ο τραγουδιστής20:18Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:04Συναγερμός στην Τουρκία - Καταρρίφθηκε τρίτο drone μέσα σε μια εβδομάδα19:50ΗΠΑ: Η ακτοφυλακή προσπαθεί να κατασχέσει άλλο ένα τάνκερ στα ανοιχτά της Βενεζουέλας19:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο