LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 12 Δεκεμβρίου 2019 11:37 | Ανανέωση: 12 Δεκεμβρίου 2019 11:33

Τουρκία: κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Στην Σύνοδο Κορυφής η τουρκική παραβατικότητα. Νέες απειλές της Άγκυρας κατά της Ελλάδας. Τι απαντούν διπλωματικές πηγές. 

συμφωνία τουρκίας - Λιβύης

 

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες  θέτει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας και αυθαιρεσίας μετά την υπογραφή του άκυρου μνημονίου μεταξύ Τουρκίας- Λιβύης και ενώ η Άγκυρα κατέθεσε σήμερα στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Η ελληνική κυβέρνηση είδε με ικανοποίηση την δημιουργία ενός διπλωματικού μετώπου υπέρ των ελληνικών θέσεων καθώς και την εισαγωγή στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου της ρητής καταδίκης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία με την εν λόγω Συμφωνία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισήμανε ότι η τουρκολιβυκη συμφωνία είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε πως η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες. 

Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας την αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα έθνη από την Άγκυρα σημείωναν ότι ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια. Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον ΓΓΗΕ κ. Γκουτέρρες, καθώς και προς την Πρόεδρο του ΣΑΗΕ, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επισήμαιναν οι ίδιες πηγές. 

Τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα 

"Οι συντεταγμένες της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης βρίσκονται στην κατοχή των Ηνωμένων Εθνών" ανέφερε νωρίτερα στο Twitter το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, που επικαλείται το Anadolu, οι συντεταγμένες της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, η οποία υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου, στάλθηκαν στον ΟΗΕ χθες, προκειμένου να καταχωρηθούν, καθώς η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, άλλωστε, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, υποστήριξε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση που είναι αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο. «Η συμφωνία είναι εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ. Δεν είναι τίποτα άλλο από μία ανώφελη προσπάθεια. Δεν υπάρχει κενό για το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει αντιρρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να προχωρήσει, χωρίς την άδειά της, σε έρευνες, γεωτρήσεις ή δραστηριότητες παραγωγής στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία. Επομένως, με την κατάθεση των συντεταγμένων, από σήμερα, η Άγκυρα απειλεί την Ελλάδα εάν ασκήσει την κυριαρχία της λίγο έξω από τις ακτές της Κρήτης.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αhaber, χαρακτήρισε νόμιμη τη συμφωνία με τη Λιβύη και πρόσθεσε ότι με τη συγκεκριμένη χώρα μπορούν να κάνουν και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. «Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς τη δική μας άδεια θα τους εμποδίσουμε» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ  - Τουρκία - Λιβύη - συντεταγμένες

Πέτσας στον ΑΝΤ1: θέλουμε ευρύτερη ευρωπαϊκή “ομπρέλα” μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις 

Για την τουρκική προκλητικότητα και τις προσδοκίες της Ελλάδας από τη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής μίλησε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. "Υπάρχει ένα πλαίσιο επαφών του πρωθυπουργού και της ελληνικής διπλωματίας με άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, ώστε να απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία απέναντι στις παράνομες, κατά το Διεθνές Δίκαιο, ενέργειές της με αποκορύφωμα την άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης" τόνισε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που είδε το «φως» της δημοσιότητας ικανοποιούνται τρία θέματα που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις τουρκικές προκλήσεις: Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η ρητή αναφορά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και η διατύπωση της ανεπιφύλακτης στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ωστόσο, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι «ο κ. Πέτσας, αφήνοντας ελπίζουμε πίσω του τις λογικές του δόγματος της «λεπτής γραμμής», έδωσε σήμερα για πρώτη φορά το σήμα ότι η κυβέρνηση δε θα βασίζεται πια απλά στη διεκδίκηση καταδικαστικών δηλώσεων, αλλά θα αξιοποιήσει, εντός της ΕΕ και πολιτικά, το πλαίσιο κυρώσεων που καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 2019. Είναι θετικό που αναφέρθηκε στην επεξεργασία κυρώσεων έναντι της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ελπίζουμε να υποστηρίξει ενεργά και την επέκταση των κυρώσεων για το κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ που βρίσκεται εντός της περιοχής της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.»

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπιστροφή ενοικίου: Πιστώθηκαν 199,5 εκατ. ευρώ σε 886.883 δικαιούχους - Στα 225 ευρώ το μέσο ενοίκιο που θα λάβουνΣήμερα 12:50 | Ειδήσεις

Τα χρήματα θα εμφανίζονται σταδιακά στους λογαριασμούς των πολιτών, ανάλογα με την τράπεζα που έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ.

ΣΤΑΣΥ: Ανακοινώθηκε νέα τετράωρη στάση εργασίας αύριοΣήμερα 12:48 | Ειδήσεις

Σε ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, αποφάσισαν ακόμη να αναστείλουν την προκηρυχθείσα μεταμεσονύκτια αυριανή τετράωρη στάση εργασίας από τη 01:00 π.μ. έως τις 05:00 π.μ λόγω πένθους.

Κακοκαιρία - Κρανίδι: Ηλικιωμένοι απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική (βίντεο)Σήμερα 11:52 | Ειδήσεις

«Σαρώνει» τη χώρα η κακοκαιρία Adele, με εκτεταμένες πλημμύρες.

Μενίδι: 14χρονη απέβαλε μετά από ξυλοδαρμό - Πήγε με το νεκρό έμβρυο τυλιγμένο σε εφημερίδα στο ΑΤΣήμερα 12:12 | Ειδήσεις

Η 14χρονη Ρομά από την Αλβανία, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Παίδων όπου και νοσηλεύεται.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επιστροφή ενοικίου: Πιστώθηκαν 199,5 εκατ. ευρώ σε 886.883 δικαιούχους - Στα 225 ευρώ το μέσο ενοίκιο που θα λάβουν13:28Σαλαμίνα: Προφυλακιστέα κρίθηκε η 46χρονη - Αρνείται ότι δολοφόνησε την πεθερά της (βίντεο)13:14ΣΤΑΣΥ: Ανακοινώθηκε νέα τετράωρη στάση εργασίας αύριο 13:00Χονγκ Κονγκ: Οι ένοικοι του συγκροτήματος πολυκατοικιών είχαν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως για θέματα ασφαλείας12:46Μενίδι: 14χρονη απέβαλε μετά από ξυλοδαρμό - Πήγε με το νεκρό έμβρυο τυλιγμένο σε εφημερίδα στο ΑΤ12:32Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα: Σύγκρουση ΙΧ με βράχο που βρέθηκε στον δρόμο από κατολίσθηση (εικόνες)12:18Κακοκαιρία - Κρανίδι: Ηλικιωμένοι απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική (βίντεο)12:04Κακοκαιρία: Κλειστά τα σχολεία σε 11 δήμους της χώρας11:50Πιερρακάκης: Σήμερα ξεκινα η επιστροφή ενοικίου11:36Νέα Ιωνία: Η κακοκαιρία ξερίζωσε δέντρο και το έριξε πάνω σε ΙΧ (βίντεο)11:22Κρήτη: Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο αντίο στον 19χρονο ΕΠΟΠ που έχασε τη ζωή του απο χειροβομβίδα (εικόνες)11:08Νέα Ερυθραία: Συνελήφθη γιός γνωστού πολιτικού μετά από περιπετειώδη καταδίωξη10:54Κωστής Χατζηδάκης: Ξεκινούν σήμερα οι πληρωμές των αγροτών - Η διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρωθεί10:40Κακοκαιρία Adele - Πολιτική Προστασία: Νεότερα στοιχεία για καιρικό σύστημα που επηρεάζει τη χώρα10:27Αττική: Εντοπίστηκε κατάστημα στην Αθήνα όπου διεξάγονταν τυχερά παίγνια τύπου "φρουτάκια"10:12Θεσσαλονίκη: Τρόμος για ζευγάρι - 60χρονος τους έσκισε τα λάστιχα και χτυπούσε την εξώπορτα κρατώντας μαχαίρι09:58Μοσχάτο: Μεταφέρουν πολίτες με καρότσα από τον ηλεκτρικό, λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων09:44Πλημμυρισμένη η Λεωφόρος Ποσειδώνος: Διακοπή κυκλοφορίας λόγω της κακοκαιρίας Adel09:30Κακοκαιρία Adel: "Φούσκωσε" ο Κηφισός στο ύψος της λαχαναγοράς (βίντεο)09:16Αττική: Σε ποιους Δήμους θα παραμείνουν κλειστά, εκτάκτως, τα σχολεία09:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο