LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 12 Δεκεμβρίου 2019 11:37 | Ανανέωση: 12 Δεκεμβρίου 2019 11:33

Τουρκία: κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Στην Σύνοδο Κορυφής η τουρκική παραβατικότητα. Νέες απειλές της Άγκυρας κατά της Ελλάδας. Τι απαντούν διπλωματικές πηγές. 

συμφωνία τουρκίας - Λιβύης

 

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες  θέτει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας και αυθαιρεσίας μετά την υπογραφή του άκυρου μνημονίου μεταξύ Τουρκίας- Λιβύης και ενώ η Άγκυρα κατέθεσε σήμερα στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Η ελληνική κυβέρνηση είδε με ικανοποίηση την δημιουργία ενός διπλωματικού μετώπου υπέρ των ελληνικών θέσεων καθώς και την εισαγωγή στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου της ρητής καταδίκης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία με την εν λόγω Συμφωνία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισήμανε ότι η τουρκολιβυκη συμφωνία είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε πως η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες. 

Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας την αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα έθνη από την Άγκυρα σημείωναν ότι ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια. Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον ΓΓΗΕ κ. Γκουτέρρες, καθώς και προς την Πρόεδρο του ΣΑΗΕ, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επισήμαιναν οι ίδιες πηγές. 

Τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα 

"Οι συντεταγμένες της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης βρίσκονται στην κατοχή των Ηνωμένων Εθνών" ανέφερε νωρίτερα στο Twitter το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, που επικαλείται το Anadolu, οι συντεταγμένες της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, η οποία υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου, στάλθηκαν στον ΟΗΕ χθες, προκειμένου να καταχωρηθούν, καθώς η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, άλλωστε, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, υποστήριξε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση που είναι αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο. «Η συμφωνία είναι εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ. Δεν είναι τίποτα άλλο από μία ανώφελη προσπάθεια. Δεν υπάρχει κενό για το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει αντιρρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να προχωρήσει, χωρίς την άδειά της, σε έρευνες, γεωτρήσεις ή δραστηριότητες παραγωγής στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία. Επομένως, με την κατάθεση των συντεταγμένων, από σήμερα, η Άγκυρα απειλεί την Ελλάδα εάν ασκήσει την κυριαρχία της λίγο έξω από τις ακτές της Κρήτης.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αhaber, χαρακτήρισε νόμιμη τη συμφωνία με τη Λιβύη και πρόσθεσε ότι με τη συγκεκριμένη χώρα μπορούν να κάνουν και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. «Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς τη δική μας άδεια θα τους εμποδίσουμε» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ  - Τουρκία - Λιβύη - συντεταγμένες

Πέτσας στον ΑΝΤ1: θέλουμε ευρύτερη ευρωπαϊκή “ομπρέλα” μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις 

Για την τουρκική προκλητικότητα και τις προσδοκίες της Ελλάδας από τη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής μίλησε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. "Υπάρχει ένα πλαίσιο επαφών του πρωθυπουργού και της ελληνικής διπλωματίας με άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, ώστε να απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία απέναντι στις παράνομες, κατά το Διεθνές Δίκαιο, ενέργειές της με αποκορύφωμα την άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης" τόνισε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που είδε το «φως» της δημοσιότητας ικανοποιούνται τρία θέματα που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις τουρκικές προκλήσεις: Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η ρητή αναφορά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και η διατύπωση της ανεπιφύλακτης στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ωστόσο, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι «ο κ. Πέτσας, αφήνοντας ελπίζουμε πίσω του τις λογικές του δόγματος της «λεπτής γραμμής», έδωσε σήμερα για πρώτη φορά το σήμα ότι η κυβέρνηση δε θα βασίζεται πια απλά στη διεκδίκηση καταδικαστικών δηλώσεων, αλλά θα αξιοποιήσει, εντός της ΕΕ και πολιτικά, το πλαίσιο κυρώσεων που καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 2019. Είναι θετικό που αναφέρθηκε στην επεξεργασία κυρώσεων έναντι της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ελπίζουμε να υποστηρίξει ενεργά και την επέκταση των κυρώσεων για το κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ που βρίσκεται εντός της περιοχής της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.»

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13Έκθεση Oxfam: Αυξάνονται οι εισοδηματικές ανισότητες στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ19:59Ολυμπιακός – Προμηθέας: Έβγαλε την υποχρέωση… και τώρα Μπαρτσελόνα19:46Δίκη Τραμπ: Ένορκος απαλλάχθηκε γιατί διέρρευσαν στοιχεία της ταυτότητας της19:32Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή19:19Τουρκία – σεισμός: Ισχυρή δόνηση στα βόρεια της χώρας19:05Δραπέτης φυλακών… με έφεση στις απάτες18:52“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Τον συνέλαβαν μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο18:38Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο18:25Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών18:11Γαύδος: Το πρωί αντιδήμαρχος και το μεσημέρι υπάλληλος καθαριότητας 17:58Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε μαθήτριες Δημοτικού κοντά στο σχολείο τους17:44“Ο πρώτος από εμάς": Sneak preview από το επεισόδιο της Πέμπτης (εικόνες)17:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο