LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Δεκεμβρίου 2019 06:15

Με ιστορική πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Ποιο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας; Τι προβλέπει το νομοσχέδιο; Μήνυμα ενότητας χαρακτήρισε τη διακομματική συναίνεση ο πρωθυπουργός.

ΒΟΥΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Με σπάνια για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα συντριπτική πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε με ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικρατείας.

Επί συνόλου 296 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 288, έναντι επτά κατά και ένας παρών. Το ΜέΡΑ25 είχε δηλώσει ότι θα το καταψηφίσει και θα υπερψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα. Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν, δικαιολογημένα, δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ο Γιάννης Μουζάλας και η Κυριακή Μάλαμα).

Εξίσου συντριπτική πλειοψηφία των θετικών ψήφων των βουλευτών εξασφάλισαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ (86 βουλευτές) υπερψήφισε όλα τα άρθρα και δήλωσε «παρών» μόνο στο άρθρο 4, που αφορά τον τρόπο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

  • 295 ψήφους υπέρ και ένα «παρών» έλαβαν τα άρθρα: 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9,11, 13, 14, 15, 16, 17 18, 19, 20, 21, 22, και 23.
  • 288 ψήφους υπέρ, 7 όχι και 1 «παρών» έλαβαν τα άρθρα: 2, 10, 24 και το ακροτελεύτιο άρθρο.
  • 288 ψήφους υπέρ και 8 «παρών» έλαβε το άρθρο 12.
  • 206 ψήφους υπέρ 7 όχι και 83 «παρών» έλαβε το άρθρο 4.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  • Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που θα εφαρμοστούν στις επόμενες εκλογές προβλέπουν:
  • Αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15 από 12.
  • Κάθε κόμμα θα έχει τουλάχιστον 3 υποψηφίους βουλευτές 'Ελληνες του εξωτερικού στο ψηφοδέλτιο επικρατείας· ο ένας θα τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.
  • Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης.
  • Συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα και ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη. ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής των ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων.
  • Επικαιροποίηση εκλογικών καταλόγων Ελλήνων του εξωτερικού κάθε 8 χρόνια.
  • Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον σαράντα (40) εκλογείς.
  • Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών.
  • Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
  • Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
  • Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.
  • Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα.
  1. Πρώτον: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  2. Δεύτερον: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.
  3. Τρίτον: βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΒΟΥΛΗ

Μητσοτάκης: μήνυμα ενότητας η διακομματική συναίνεση

«Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να λάβει το άρθρο αυτό νομική σάρκα και οστά. Και είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ και καθώς φαίνεται, με μεγάλη διακομματική συναίνεση», είπε από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η διακομματική συναίνεση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα, αν η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία είχε επιλέξει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε καταθέσει δύο προτάσεις νόμου οι οποίες ουδέποτε συζητήθηκαν.

«Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα υπήρξε θεσμικό στίγμα. Υπήρξε και ένα έλλειμμα Δημοκρατίας και σύγχρονης λειτουργίας για ένα κράτος στο κέντρο της Ευρώπης του 21ου αιώνα», συνέχισε και χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή ιστορική γιατί, όπως είπε, απαντά σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, ανταποκρίνεται στην ανάγκη του σήμερα και ανοίγει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΒΟΥΛΗ

Τσίπρας: Ο δρόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού άνοιξε με τον ΣΥΡΙΖΑ

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι "ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας Κυβέρνησης με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, αλλά και μέσω της διαμόρφωσης μίας αναλυτικής πρότασης νόμου για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι τυχαίο που αυτό συμβαίνει σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, δηλαδή σε μια θέση που όταν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού βρέθηκαν, συνήθιζαν να λένε σε όλα όχι. Και σε όσα διαφωνούσαν αλλά και σε όσα πιθανώς συμφωνούσαν".

Αναφέρθηκε στα δύο αγκάθια που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και ανέφερε ότι "η πρότασή του είναι οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση. Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα... Προτείνουμε ως λύση όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη (όχι απλή όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, και μόνο για κάποιες από τις αποφάσεις), με σύμφωνη γνώμη και με πλειοψηφία των δύο τρίτων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ή της Διακομματικής Επιτροπής. Ζητώ λοιπόν από τον Υπουργό να άρει το αδιέξοδο ως προς τα δύο αυτά θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και επί όλων των άρθρων".

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΒΟΥΛΗ

Γεννηματά: όποιος απλώσει δάχτυλο στα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι του

Την ανάγκη να παράσχουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας όλα τα μέσα, «ώστε να καταστεί φανερό ότι, όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι» τόνισε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Όσον αφορά στη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η κ. Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό, και με προβληματικά σημεία. Επικράτησαν, είπε, κομματικές υστεροβουλίες, ωστόσο «είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο». Επέμεινε πάντως, στο να δοθεί δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους ομογενείς. Έστω και αυτή τη στιγμή «να κάνουμε την υπέρβαση και να συμφωνήσουμε» στην επιστολική ψήφο.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ολοκλήρωσε την ομιλία της, λέγοντας ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι εθνική δύναμη. Είναι δικαίωμα των αποδήμων η ψήφος τους και χρέος δικό μας να διευκολύνουμε, με όλους τους τρόπους, τη συμμετοχή τους. «Μην εμποδίζετε με τους περιορισμούς σας, τον Οδυσσέα να φτάσει στην Ιθάκη, στο σπίτι του…» είπε η κ. Γεννηματά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ - ΒΟΥΛΗ

Κουτσούμπας: το δόγμα περί δήθεν προστασίας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ έχει χρεοκοπήσει

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, είπε ότι το ΚΚΕ αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει αυτό το θέμα χωρίς τακτικισμούς, με στόχο την εξεύρεση μίας λύσης, που θα διευκολύνει τους Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, που έχουν δεσμούς με τη χώρα και πιθανόν την ελπίδα επιστροφής τους σ' αυτήν, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως το δόγμα περί δήθεν προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ «έχει πλήρως, αποδεδειγμένα και ιστορικά χρεοκοπήσει». Όπως ανέφερε, στο δόγμα αυτό «είστε όλοι σας, οπωσδήποτε με διαβαθμίσεις, προσηλωμένοι και ταγμένοι. Τόσο κερδισμένος είναι ο λαός μας από τις συμμαχίες σας, τόση ασφάλεια και προστασία του παρέχει το ΝΑΤΟ και οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, που έχετε φτάσει στο σημείο όλοι σας να θέτετε στο λαό το δίλημμα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, “συνεκμετάλλευση και υποχώρηση με την Τουρκία, ή σύγκρουση και τελικά πολεμική εμπλοκή;”. Ήρθε στην επικαιρότητα ξανά αυτές τις ημέρες με αφορμή την απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης […] Μόνο που αυτό το ψευτοδίλημμα, είναι εξίσου επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη» σημείωσε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΟΥΛΗ

Βελόπουλος: ο νόμος αυτός είναι αποτέλεσμα ωμών εκβιασμών

«Νόμο έκτρωμα», και αποτέλεσμα «ωμών εκβιασμών στη βάση της κομματικής συναλλαγής», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουπουλος.

«Ο νόμος αυτός είναι άδικος και παραβιάζει τις έννοιες της δημοκρατίας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας, των ίσων δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. Αντίθετα, έρχονται εδώ οι ξένοι, με ψεύτικα χαρτιά και τους δίνετε το δικαίωμα της ψήφου. Και τον Έλληνα τον αφήνετε στην άκρη, γιατί έχετε ρατσιστική τάση έναντι των Ελλήνων. Είστε ελληνοφοβικοί. Αντί να συμφωνήσουμε όλοι και οι 300 εδώ μέσα, να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες, εμείς δίνουμε το δικαίωμα να ψηφίζουν όλοι όσοι έρχονται στη χώρα παράνομα το τελευταίο διάστημα».

Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στην ένταση με την Τουρκία, ο κ. Βελόπουλος είπε: «Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο. Εγώ αν γίνει πόλεμος θα χάσω λεφτά, θα χάσω περιουσία, θα χάσω το παιδί μου. Αλλά είναι εκείνη η στιγμή που αναρωτιέσαι: Πού πρέπει να φτάσουν τα τουρκικά πλοία για να αντιδράσουμε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;». Καταλήγοντας επανέλαβε την πρότασή του για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ - ΒΟΥΛΗ

Βαρουφάκης: καταψηφίζουμε ένα προσβλητικό για τους Έλληνες της διασποράς νομοσχέδιο

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο, που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους. Εμείς, για λόγους αρχής, θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε. Γιατί σύμφωνα με το νόμο σας, Έλληνες αγωνιστές, διαπρεπείς, σύμβολα, που ζουν στο εξωτερικό, δεν θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, δεν θα ψηφίζουν για την πατρίδα τους».

Αυτό τόνισε στη Βουλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι το νομοσχέδιο εισάγει επικίνδυνα δαιμόνια με τις βασικές αρχές που το διέπουν, όπως το άκρως ανησυχητικό κριτήριο για τη διετία που συνδέει τη κάλπη με την φορολογική δήλωση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:17ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:51Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:37Αφρικανική σκόνη: Πώς προέκυψε, πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)10:24Ηράκλειο – Καταγγελία 19χρονου: Νεαροί με έδερναν και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο10:10ΝΒΑ – Μπακς: Ήττα από τους Πέισερς απόντος του Αντετοκούνμπο09:57Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των Ευρωεκλογών09:43Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις για την λιτότητα (εικόνες)09:30Ηράκλειο: Ήπιε, δεν βρήκε ταξί και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση!09:16Σεπόλια: Εμπρησμός σε ΑΤΜ και ζημιές σε σούπερ-μάρκετ (εικόνες)09:02ΗΠΑ - Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν 08:49Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου08:35“The 2Night Show” – Βαλαβάνη: Δεν θέλω να κάνω τα ίδια “λάθη” με τη νέα μου σχέση08:22Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)08:09Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…07:55“The 2Night Show” – Χρήστος Άρχος: Τα παιδικά όνειρα, οι σπουδές ψυχολογίας και οι προβλέψεις της χρονιάς (βίντεο)07:42Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”07:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο