LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2019 21:44

Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της τουρκικής αυθαιρεσίας συγκροτεί ο Πρωθυπουργός (βίντεο)

Μπαράζ παραβιάσεων του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά. Παράνομη νηοψία σε ελληνόκτητο πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μητσοτάκης - Ερντογάν -  Ελλάδα - Τουρκία - Ευρωπαϊκή Ένωση

Λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. «Η ήπια στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται», τόνισε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα. Υπογράμμισε επίσης πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο και συμπλήρωσε ότι ως χώρα διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Ήδη φαίνεται να διαμορφώνεται ένα ισχυρό μέτωπο κατά της τουρκικής αυθαιρεσίας. Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη συστρατεύονται ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και εσχάτως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, όπως άφησε να εννοηθεί η σκληρή ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας.

“Τροχιοδεικτικό” είναι το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, όπου γίνεται ρητή αναφορά ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα η άκυρη τουρκολιβυκή συμφωνία: «Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, τόνισε από πλευράς του πως υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορά της. Υπογράμμισε δε πως η Σερβία θα υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και την κυριαρχία της σε ξηρά και θάλασσα.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα La Repubblica δημοσιοποίησε την πληροφορία ότι «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων». Πρόκειται για τη φρεγάτα Μartinengo, η οποία έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας.

Το σενάριο εμπλοκής και της Γαλλίας, με αποστολή ερευνητικού σκάφους της στην «κόκκινη ζώνη» του τουρκολιβυκού μνημονίου, εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» η Αθήνα και το Παρίσι σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις στέλνοντας νότια της Κρήτης δικό της ερευνητικό πλοίο για λογαριασμό της Λιβύης.

Οι Τούρκοι πάντως δεν φαίνεται να επηρεάζονται, συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των προκλήσεων. Στις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη απάντησε σθεναρά η Πολεμική μας Αεροπορία “σηκώνοντας” 38 μαχητικά, σε μία επίδειξη ισχύος.

Τούρκοι αξιωματικοί ανέβηκαν σε υπό σημαία Παναμά ωκεανογραφικό σκάφος που έπλεε στην κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας τα χαρτιά των μελών του πληρώματος, πραγματοποιώντας ουσιαστικά παράνομη νηοψία, όπως μεταφέρουν οι Cyprus Times. Πρόκειται για το ωκεανογραφικό σκάφος Ocean Link, του οποίου καπετάνιος είναι Έλληνας και το οποίο είναι εφοδιασμένο με υψηλής τεχνολογίας ωκεανογραφικά μηχανήματα...

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την Κυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών«Με τη ναυτιλιακή συμφωνία θα λάβουμε μέτρα για την προστασία του συμφέροντος της Λιβύης, της Τουρκίας και της τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Αυτό συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις, αλλά και τις απειλές προς την Αθήνα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αhaber, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε νόμιμη τη συμφωνία με τη Λιβύη και πρόσθεσε ότι με τη συγκεκριμένη χώρα μπορούν να κάνουν και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. «Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς τη δική μας άδεια θα τους εμποδίσουμε» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν έστειλε μέσω του ΑΝΤ1 ο Αρχηγός του Λιβυκού Στόλου, Φαράζ ελ Μαχντάουι, διαμηνύοντας πως «τα όνειρα των Τούρκων θα καταλήξουν στον βυθό της θάλασσας».

Εν τω μεταξύ, στην αμερικανική Γερουσία, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων το νομοσχέδιο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, το οποίο πήρε πλέον τον δρόμο για την Ολομέλεια.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”Σήμερα 20:37 | Ειδήσεις

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση. Πακέτο θετικών  μέτρων ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Πρωθυπουργός.

Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγήΣήμερα 22:33 | Ειδήσεις

«Για μια Ελλάδα που δε θα μας πληγώνει και δε θα μας προσβάλει, για μια Ελλάδα που θα μας αξίζει, διότι αυτό είναι το μήνυμα της ‘Ιθάκης'", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

"Αποκαλύψεις": Η Μαρία Καρυστιανού για τη δημιουργία κινήματος - Δεν θα αυτοπροταθώ ως ηγέτηςΣήμερα 16:20 | Ειδήσεις

«Μόνο του το κίνημα θα δείξει ποιον θέλει για αρχηγό. Δεν θέλουμε καμία συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα».

ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδαςΣήμερα 22:13 | Ειδήσεις

Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να απολογηθούν τα πρόσωπα που φέρονται να είχαν ηγετικό ρόλο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι δημοσιογράφοι του ANT1 Sports μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Μαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου23:59Ολυμπιακός – Βαλένθια: Κατάρρευση στην τελευταία περίοδο23:46Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:32Αγρότες: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων23:18Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή23:05ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδας22:51Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός: Το τριφύλλι… άνθισε στην Πόλη22:37Ακινητοποιήθηκε τρένο στον Δομοκό - Τεχνικό πρόβλημα στο Intercity 5722:23Τράμπ: Ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος το βράδυ της Τετάρτης22:09Ηλεκτρικός: Χωρίς στάση θα διέρχονται οι συρμοί από τον σταθμό "Βικτώρια" μετά τις 22:0021:56Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη21:42Τέλλογλου για αγρότες: "Παζάρι" με την κυβέρνηση για λύση έως το Σαββατοκύριακο21:29Κυψέλη: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα σε βάρος της 16χρονης που μαχαίρωσε τη 14χρονη σε σχολείο21:15Προϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”21:01Προϋπολογισμός 2026 – Πιερρακάκης: Οι αγρότες αξίζουν τον σεβασμό μας20:48Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ANT1 στηρίζει το Σωματείο ΕΛΙΖΑ20:34ANT1 Sports: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, για την ανάκαμψη στη “διαβολοβδομάδα” της Euroleague20:20Προϋπολογισμός 2026 - Μητσοτάκης: Επιστροφή δύο ενοικίων σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές20:06Προϋπολογισμός 2026 - Χατζηδάκης: Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους αγρότες19:54Σε εξέλιξη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο