LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2019 21:44

Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της τουρκικής αυθαιρεσίας συγκροτεί ο Πρωθυπουργός (βίντεο)

Μπαράζ παραβιάσεων του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά. Παράνομη νηοψία σε ελληνόκτητο πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μητσοτάκης - Ερντογάν -  Ελλάδα - Τουρκία - Ευρωπαϊκή Ένωση

Λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. «Η ήπια στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται», τόνισε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα. Υπογράμμισε επίσης πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο και συμπλήρωσε ότι ως χώρα διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Ήδη φαίνεται να διαμορφώνεται ένα ισχυρό μέτωπο κατά της τουρκικής αυθαιρεσίας. Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη συστρατεύονται ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και εσχάτως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, όπως άφησε να εννοηθεί η σκληρή ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας.

“Τροχιοδεικτικό” είναι το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, όπου γίνεται ρητή αναφορά ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα η άκυρη τουρκολιβυκή συμφωνία: «Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, τόνισε από πλευράς του πως υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορά της. Υπογράμμισε δε πως η Σερβία θα υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και την κυριαρχία της σε ξηρά και θάλασσα.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα La Repubblica δημοσιοποίησε την πληροφορία ότι «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων». Πρόκειται για τη φρεγάτα Μartinengo, η οποία έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας.

Το σενάριο εμπλοκής και της Γαλλίας, με αποστολή ερευνητικού σκάφους της στην «κόκκινη ζώνη» του τουρκολιβυκού μνημονίου, εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» η Αθήνα και το Παρίσι σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις στέλνοντας νότια της Κρήτης δικό της ερευνητικό πλοίο για λογαριασμό της Λιβύης.

Οι Τούρκοι πάντως δεν φαίνεται να επηρεάζονται, συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των προκλήσεων. Στις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη απάντησε σθεναρά η Πολεμική μας Αεροπορία “σηκώνοντας” 38 μαχητικά, σε μία επίδειξη ισχύος.

Τούρκοι αξιωματικοί ανέβηκαν σε υπό σημαία Παναμά ωκεανογραφικό σκάφος που έπλεε στην κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας τα χαρτιά των μελών του πληρώματος, πραγματοποιώντας ουσιαστικά παράνομη νηοψία, όπως μεταφέρουν οι Cyprus Times. Πρόκειται για το ωκεανογραφικό σκάφος Ocean Link, του οποίου καπετάνιος είναι Έλληνας και το οποίο είναι εφοδιασμένο με υψηλής τεχνολογίας ωκεανογραφικά μηχανήματα...

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την Κυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών«Με τη ναυτιλιακή συμφωνία θα λάβουμε μέτρα για την προστασία του συμφέροντος της Λιβύης, της Τουρκίας και της τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Αυτό συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις, αλλά και τις απειλές προς την Αθήνα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αhaber, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε νόμιμη τη συμφωνία με τη Λιβύη και πρόσθεσε ότι με τη συγκεκριμένη χώρα μπορούν να κάνουν και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. «Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς τη δική μας άδεια θα τους εμποδίσουμε» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν έστειλε μέσω του ΑΝΤ1 ο Αρχηγός του Λιβυκού Στόλου, Φαράζ ελ Μαχντάουι, διαμηνύοντας πως «τα όνειρα των Τούρκων θα καταλήξουν στον βυθό της θάλασσας».

Εν τω μεταξύ, στην αμερικανική Γερουσία, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων το νομοσχέδιο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, το οποίο πήρε πλέον τον δρόμο για την Ολομέλεια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολοκληρώθηκε η πορεία για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία21:45Μάχη τίτλου στη Formula 1: Ο Φερστάπεν στην pole, ο Νόρις ένα βήμα από το πρωτάθλημα21:31Ζάκυνθος: Συνελήφθησαν οι γονείς του 2χρονου αγοριού που πέθανε μετά από επίθεση σκύλου21:17Θεσσαλονίκη: Κτηνοτρόφος καταρρέει, μετά την αναγκαστική θανάτωση του κοπαδιού του (βίντεο)21:03Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για την ανασκόπηση του 2025 - Ένα έτος με μεγάλα έργα, νέες αποφάσεις και αλλαγές20:49Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Επεισόδια στα Εξάρχεια - Μολότοφ και προσαγωγές (βίντεο)20:35Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:21ANT1 Sports: Η FIFA τίμησε τον Τραμπ με το πρώτο Βραβείο Ειρήνης στην κλήρωση του Μουντιάλ20:09Συμβαίνει Τώρα: Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)19:55Ο ΠΑΟΚ ανέβασε ταχύτητα και λύγισε τον Κολοσσό19:41Ναυάγιο με μετανάστες στην Κρήτη - 18 νεκροί19:27Πρωταθλητής χειμώνα ο Ολυμπιακός μετά το 3-0 επί του ΟΦΗ19:24Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επικοινώνησε με Γουίκοφ και Κούσνερ για διαπραγματεύσεις19:10Στα μπλόκα οι αγρότες στην Κρήτη με επ' αόριστον κινητοποιήσεις18:56Missing alert για την εξαφάνιση 20χρονης18:42Σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο - 32 προσαγωγές και 2 συλλήψεις18:28Παναθηναϊκός: Εκτός προπόνησης ο Κέντρικ Ναν18:14Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη18:00Τα χτυπήματα στα τάνκερ του ρωσικού σκιώδους στόλου και οι κίνδυνοι για το Αιγαίο17:46Ζάκυνθος: Πώς συνέβη η φονική επίθεση σκύλου που κόστισε τη ζωή σε 2χρονο παιδί17:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο