LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2019 21:44

Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της τουρκικής αυθαιρεσίας συγκροτεί ο Πρωθυπουργός (βίντεο)

Μπαράζ παραβιάσεων του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά. Παράνομη νηοψία σε ελληνόκτητο πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μητσοτάκης - Ερντογάν -  Ελλάδα - Τουρκία - Ευρωπαϊκή Ένωση

Λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. «Η ήπια στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται», τόνισε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα. Υπογράμμισε επίσης πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο και συμπλήρωσε ότι ως χώρα διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Ήδη φαίνεται να διαμορφώνεται ένα ισχυρό μέτωπο κατά της τουρκικής αυθαιρεσίας. Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη συστρατεύονται ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και εσχάτως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, όπως άφησε να εννοηθεί η σκληρή ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας.

“Τροχιοδεικτικό” είναι το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, όπου γίνεται ρητή αναφορά ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα η άκυρη τουρκολιβυκή συμφωνία: «Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, τόνισε από πλευράς του πως υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορά της. Υπογράμμισε δε πως η Σερβία θα υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και την κυριαρχία της σε ξηρά και θάλασσα.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα La Repubblica δημοσιοποίησε την πληροφορία ότι «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων». Πρόκειται για τη φρεγάτα Μartinengo, η οποία έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας.

Το σενάριο εμπλοκής και της Γαλλίας, με αποστολή ερευνητικού σκάφους της στην «κόκκινη ζώνη» του τουρκολιβυκού μνημονίου, εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» η Αθήνα και το Παρίσι σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις στέλνοντας νότια της Κρήτης δικό της ερευνητικό πλοίο για λογαριασμό της Λιβύης.

Οι Τούρκοι πάντως δεν φαίνεται να επηρεάζονται, συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των προκλήσεων. Στις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη απάντησε σθεναρά η Πολεμική μας Αεροπορία “σηκώνοντας” 38 μαχητικά, σε μία επίδειξη ισχύος.

Τούρκοι αξιωματικοί ανέβηκαν σε υπό σημαία Παναμά ωκεανογραφικό σκάφος που έπλεε στην κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας τα χαρτιά των μελών του πληρώματος, πραγματοποιώντας ουσιαστικά παράνομη νηοψία, όπως μεταφέρουν οι Cyprus Times. Πρόκειται για το ωκεανογραφικό σκάφος Ocean Link, του οποίου καπετάνιος είναι Έλληνας και το οποίο είναι εφοδιασμένο με υψηλής τεχνολογίας ωκεανογραφικά μηχανήματα...

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την Κυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών«Με τη ναυτιλιακή συμφωνία θα λάβουμε μέτρα για την προστασία του συμφέροντος της Λιβύης, της Τουρκίας και της τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Αυτό συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις, αλλά και τις απειλές προς την Αθήνα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αhaber, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε νόμιμη τη συμφωνία με τη Λιβύη και πρόσθεσε ότι με τη συγκεκριμένη χώρα μπορούν να κάνουν και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. «Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς τη δική μας άδεια θα τους εμποδίσουμε» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν έστειλε μέσω του ΑΝΤ1 ο Αρχηγός του Λιβυκού Στόλου, Φαράζ ελ Μαχντάουι, διαμηνύοντας πως «τα όνειρα των Τούρκων θα καταλήξουν στον βυθό της θάλασσας».

Εν τω μεταξύ, στην αμερικανική Γερουσία, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων το νομοσχέδιο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, το οποίο πήρε πλέον τον δρόμο για την Ολομέλεια.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματαΣήμερα 16:18 | Τοπικά Νέα

Ο εφιάλτης μιας 37χρονης στα χέρια του συζύγου της, που την κακοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτώντας χρήματα για τα χρέη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο