LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2019 15:35 | Ανανέωση: 11 Δεκεμβρίου 2019 16:13

Σύνοδος Κορυφής: ψηλά στην ατζέντα οι τουρκικές προκλήσεις

Εχει προηγηθεί μπαράζ επαφών της Αθήνας με αξιωματούχους της ΕΕ. Ποιά άλλα ακανθώδη θέματα θα απασχολήσουν τους ηγέτες.

Εδω Βρυξέλλες

Μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα, καλούνται να συζητήσουν αύριο και μεθαύριο (12 και 13 Δεκεμβρίου) οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με το ζήτημα της Τουρκικής προκλητικότητας να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, όπως μεταδίδει η ανταπιοκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη.

Όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος σήμερα στις Βρυξέλλες, έχουν γίνει πολλές επαφές μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη και έχει προετοιμαστεί μία δήλωση για την Τουρκία, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει δεκτή από όλα τα κράτη-μέλη. Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί αύριο, την πρώτη ημέρα της Συνόδου, στο δείπνο των ηγετών.

Για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκύ Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αλλά και της νέας Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι πολλά και ακανθώδη: Από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ της περιόδου 2021-2027, ως την κλιματική αλλαγή και τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου την Πέμπτη το απόγευμα είναι η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τα όσα είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, αυτό που σχεδιάζεται είναι οι «27» να εγκρίνουν το στόχο για κλιματική ουδετερότητα το 2050, ένα θέμα το οποίο συνδέεται και με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-207. «Θα ήταν ένα καλό να στείλουμε ένα μήνυμα αυτήν την περίοδο υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας. Έχουμε ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη, θα δούμε εάν συμφωνούν όλες οι χώρες», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών. Αν και δεν αναμένεται σε αυτό το στάδιο απόφαση, στόχος είναι να γίνει αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να υπάρχει απόφαση την άνοιξη του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Φιλανδικής προεδρίας είναι ο στόχος για τον κοινοτικό προϋπολογισμό να κατέβει στο 1,07% του ΑΕΠ, έναντι 1,114% του ΑΕΠ που έχει προτείνει η Κομισιόν. «Μπαίνουμε στην τελική ευθεία αλλά υπάρχουν διαφωνίες. Ο Πρόεδρος της ΕΕ σχεδιάζει να βάλει μια ημερομηνία στόχο για την απόφαση και να κάνει διμερείς επαφές, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ΕΕ.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θα ξεκινήσει με τη συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΕ, παρουσία της νέας Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του Προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος θα ενημερώσει για τις εργασίες εμβάθυνσης ΟΝΕ. Θα ακολουθήσει η συζήτηση για το Brexit και το Άρθρο 50 της Συνθήκης, παρουσία του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έχει ενημερώσει ότι δεν θα παραστεί στη Σύνοδο, λόγω των εκλογών. Σε αυτό το στάδιο, δεν προβλέπεται η αυριανή συζήτηση μεταξύ των ηγετών να γίνει σε βάθος. Η ΕΕ αναμένεται, ωστόσο, να επαναλάβει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αμέσως μετά την αποχώρησή του.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Τι ζητά με υπόμνημα η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της. Νωρίτερα ο πατέρας της έκανε μήνυση αλλά ''δεν έγινε τίποτα''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο