LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2019 07:49 | Ανανέωση: 11 Δεκεμβρίου 2019 07:49

“Φρένο” στην τουρκική αυθαιρεσία βάζει η Αθήνα

Με δύο επιστολές στον ΟΗΕ βάζει η Ελλάδα "φρένο" στην τουρκική αυθαιρεσία. Στη Σύνοδο Κορυφής το "μνημόνιο" Τουρκίας - Λιβύης. Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης.

Μητσοτάκης - Ερντογάν - Σύνοδος Κορυφής

Φρένο στην τουρκική αυθαιρεσία επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση. Με δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ η Ελλάδα καθιστά δακτυλοδεικτούμενη ως παραβάτη της Διεθνούς νομιμότητας την Τουρκία. Επισημαίνεται ως παράνομη και άκυρη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης καθώς δεν γειτνιάζουν από θαλάσσης. Υπογραμμίζεται ότι τα ελληνικά νησιά έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα και περαιτέρω ζητείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει την Τουρκία, ενώ από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να μην πρωτοκολλήσουν τη συμφωνία εφόσον αυτή κατατεθεί.

«Λέω στον λαό μας ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, είμαστε χώρα με αυτοπεποίθηση» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν θα είναι ανοιχτή...

Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας επιζητεί την ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιδιώξει κατ ιδίαν συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. "Η ήπια στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα. Υπογράμμισε δε πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο και πρόσθεσε ότι ως χώρα διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.


Ο Πρόεδρος της Σερβίας από πλευράς του υποστηρίζει την Ελλάδα πλήρως για τα θαλάσσια σύνορά της. Υπογράμμισε δε πως η Σερβία θα υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και την κυριαρχία της σε ξηρά και θάλασσα.

Στέλιος Πέτσας - επιστολές ΟΗΕ - Τουρκία - Λιβύη

Εξάλλου, το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει πως υπάρχουν πληροφορίες ότι στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης θα χαρακτηρίζεται ως άκυρη. Ειδικότερα, αναφέρεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη θα στέλνει το σαφές μήνυμα ότι μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά.

Σήμερα, άλλωστε, θα βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουάιντερ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα. Έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση της επιστολής του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην οποία εξηγεί γιατί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρη.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο Νίκος Δένδιας συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης καταγράφοντας κλίμα εθνικής σύμπνοιας.

Η προκλητική τακτική της Άγκυρας βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ. Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ. - ΠΑΪΑΤ Τ.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα La Repubblica δημοσιοποίησε την πληροφορία ότι «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων». Πρόκειται για τη φρεγάτα Μartinengo, η οποία έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας.

Το σενάριο εμπλοκής και της Γαλλίας, με αποστολή ερευνητικού σκάφους της στην «κόκκινη ζώνη» του τουρκολιβυκού μνημονίου, εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» η Αθήνα και το Παρίσι σε περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις στέλνοντας νότια της Κρήτης δικό της ερευνητικό πλοίο για λογαριασμό της Λιβύης.

Οι Τούρκοι πάντως δεν φαίνεται να επηρεάζονται, συνεχίζοντας τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Τούρκοι αξιωματικοί ανέβηκαν σε υπό σημαία Παναμά ωκεανογραφικό σκάφος που έπλεε στην κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας τα χαρτιά των μελών του πληρώματος, πραγματοποιώντας ουσιαστικά παράνομη νηοψία, όπως μεταφέρουν οι Cyprus Times. Πρόκειται για το ωκεανογραφικό σκάφος Ocean Link, του οποίου καπετάνιος είναι Έλληνας και το οποίο είναι εφοδιασμένο με υψηλής τεχνολογίας ωκεανογραφικά μηχανήματα...

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την Κυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών«Με τη ναυτιλιακή συμφωνία θα λάβουμε μέτρα για την προστασία του συμφέροντος της Λιβύης, της Τουρκίας και της τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Αυτό συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις, αλλά και τις απειλές προς την Αθήνα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αhaber, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε νόμιμη τη συμφωνία με τη Λιβύη και πρόσθεσε ότι με τη συγκεκριμένη χώρα μπορούν να κάνουν και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. «Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς τη δική μας άδεια θα τους εμποδίσουμε» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την αστυνομική βία των τελευταίων ημερών, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό TRT, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Θεσσαλία. Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε πολιτική αδράνειας και κατευνασμού, ελπίζοντας ότι δεν θα αυξηθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Την άποψη ότι είναι κοινή γραμμή όλων των κομμάτων να θεωρούν άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και να μην δεχτούν προσβολή κυριαρχικών δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι αυτό είναι σαφές σε κάθε πολίτη, εξέφρασε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Αντρέας Λοβέρδος.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος θεωρεί ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, ο κ. Λοβέρδος απάντησε «βέβαια τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, υπό την έννοια ότι ξέρουμε τι μας συμβαίνει, ποια διπλωματικά και αμυντικά όπλα διαθέτουμε και τι ξεκομπλάρισμα πρέπει να γίνει σε ό τι αφορά τη σχέση πολιτικών - δημοσιογράφων και κοινής γνώμης σε σχέση με τους εξοπλισμούς. Σου λέει ο άλλος κοιτώντας το χάρτη ότι αυτά είναι τα δικά μου δικαιώματα και αυτά της Λιβύης που τα συμφωνήσαμε και εδώ θα κάνουμε αξιοποίηση των θαλάσσιων αυτών περιοχών και θα αγοράσουμε και άλλο σκάφος σχετικό κλπ, σου λέω ότι θα σου προκαλέσει αντίδραση. Το πιο ελκυστικό όταν τους κοιτάς είναι να πάνε στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης εκεί που σας λέω είναι και για μας πιο προσβλητικό αυτό που κάνουν».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο