LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 10 Δεκεμβρίου 2019 18:38

Δικαστική απόφαση: Πρόστιμο και προσωποκράτηση στους γονείς όταν τα παιδιά κάνουν φασαρία

Εφετείο έκανε τελεσίδικα δεκτή την αγωγή γειτόνων για τη φασαρία που προκαλούν τα παιδιά πολύτεκνης οικογένειας σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.

ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

Το δευτεροβάθμιο Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε ένα ζευγάρι για τη φασαρία που προκαλούσαν τα παιδιά πολύτεκνης οικογένειας σε γειτονικό διαμέρισμα πολυκατοικίας, στην περιοχή του Φαλήρου. Επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, με την επικείμενη επιβολή χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης σε περίπτωση διατάραξης της κοινής ησυχίας, που εκδόθηκε πριν από έναν χρόνο προκαλώντας θύελλα συζητήσεων.

Η ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος που βρίσκεται στον 3ο όροφο πολυκατοικίας και χρησιμοποιεί ως οικογενειακή στέγη, από κοινού με το σύζυγό της, υπέβαλε αγωγή κατά του ιδιοκτήτη αλλού διαμερίσματος, που βρίσκεται στον 4ο όροφο της ίδιας οικοδομής, το οποίο χρησιμοποιεί ως οικογενειακή στέγη από κοινού με τη σύζυγό του και τα τέκνα τους (δίδυμα ηλικίας 5 ετών και άλλα δύο παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών, τον Δεκέμβριο 2017).

Η οικογένεια του πάνω ορόφου «αψηφώντας τους σχετικούς κανόνες περί τήρησης των όρων κοινής ησυχίας και της εύρυθμης λειτουργίας της οικοδομής, με τον υπερβολικό θόρυβο που προκαλούν τα ανήλικα τέκνα τους, αλλά και οι ίδιοι, καθιστούν ανυπόφορη τη διαβίωση των εναγόντων κατά παράβαση του κανονισμού της πολυκατοικίας», όπως αναφέρεται στην αγωγή. Σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, απαγορεύεται στους ιδιοκτήτες όλων των διαμερισμάτων η πρόκληση υπερβολικών θορύβων που διαταράσσουν την ησυχία των λοιπών συνιδιοκτητών.

παιδιά - διαμέρισμα - παιχνίδια

Το πρωτοβάθμιο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με απόφαση που εκδόθηκε στα τέλη του 2018, υποχρέωσε τον εναγόμενο να παύσει να προκαλεί υπερβολικούς θορύβους στο διαμέρισμά του. Και να μην παραβλέπει τον κανονισμό της πολυκατοικίας στο μέλλον, απειλώντας τον με προσωπική κράτηση διαρκείας ενός μηνός και χρηματική ποινή ύψους 300 ευρώ για κάθε παραβίαση της απόφασης. Ο πολύτεκνος πατέρας, όμως, υπέβαλε έφεση ζητώντας να απορριφθεί η εναντίον του αγωγή.

Έπαιζαν ποδόσφαιρο στο διαμέρισμα

Στην δικαστική απόφαση του Εφετείου αναγράφεται ότι «αποδείχτηκε περαιτέρω ότι ο εναγόμενος και η οικογένειά του παραβιάζουν τις προαναφερθείσες διατάξεις του κανονισμού πολυκατοικίας, αφού αυτός και η οικογένειά του και κυρίως τα ανήλικα τέκνα του προκαλούν καθημερινά υπερβολικούς θορύβους που παραβλέπουν τη χρήση του ευρισκόμενου κάτω από αυτούς διαμερίσματος της ενάγουσας και συγκεκριμένα διαταράξουν σοβαρά την ησυχία της». Ελήφθησαν υπόψη η κατάθεση μάρτυρα η οποία κατοικεί στον τρίτο όροφο της ίδιας οικοδομής δίπλα από το διαμέρισμα της ενάγουσας και έχει άμεση αντίληψη, καθώς και τα δελτία συμβάντων του Αστυνομικού Τμήματος Τούμπας- Τριανδρίας όπου έγιναν σχετικές καταγγελίες.

Ακόμη αναφέρεται ότι «οι παραπάνω θόρυβοι οι οποίοι προέρχονται κυρίως από ποδοβολητά των ανηλίκων που, φορώντας τα παπούτσια τους, παίζουν ακόμη και ποδόσφαιρο με τον εναγόμενο πατέρα τους μέσα στο διαμέρισμα, αλλά και από το σύρσιμο επίπλων, πέταγμα αντικειμένων στο πάτωμα και φωνασκίες, τις καθημερινές συνήθως μετά τις 15:00 και τα Σαββατοκύριακα όλες σχεδόν τις ώρες της ημέρας, υπερβαίνουν κατά πολύ το φυσιολογικό και ανοιχτό όριο θορύβου από την συγκατοίκηση σε μία πολυκατοικία, ακόμη και συνυπολογίζοντας τους θορύβους από το εξωτερικό περιβάλλον μιας πολυσύχναστης περιοχής, όπως αυτή που βρίσκονται τα διαμερίσματα των διαδίκων».

παιδιά - διαμέρισμα - παιχνίδια

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι θόρυβοι των ανηλίκων «δημιουργούνται από την έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου και επαρκούς εποπτείας σε αυτά εκ μέρους του εναγόμενου πατέρα τους που όφειλε, προκειμένου να είναι συνεπής στην υποχρέωση του ως συνιδιοκτήτη και ενοίκου της πολυκατοικίας για την μη λειτουργία προβλημάτων στην διαβίωση των άλλων ενοίκων». Σύμφωνα με την απόφαση, ο πατέρας πρέπει «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και προνοητικός στο ζήτημα αυτό, ακριβώς λόγω της ύπαρξης τεσσάρων ανηλίκων σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας, έκτασης μόλις 80 τετραγωνικών μέτρων».

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «ο εναγόμενος βέβαια υποστηρίζει ότι τα ανήλικα τέκνα του απουσιάζουν από το διαμέρισμα τις περισσότερες ώρες της ημέρας λόγω των δραστηριοτήτων τους - σχολικών και εξωσχολικών - όμως από τη συνολική εκτίμηση των προσκομιζόμενων από αυτόν βεβαιώσεων για τις δραστηριότητες των τέκνων του και των λοιπών αποδεικτικών μέσων προέκυψε ότι σχεδόν πάντοτε βρίσκεται κάποιο ανήλικο στο διαμέρισμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι υπερβολικοί θόρυβοι που προαναφέρθηκαν». Η απόφαση εκδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2019.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Σερέφας επεσήμανε στο GRTimes ότι «η απόφαση αυτή, η οποία είναι τελεσίδικη, δικαιώνει την ενάγουσα-ιδιοκτήτρια ώστε να μπορεί να απολαμβάνει την ηρεμία στην ιδιοκτησία της. Το δικαστήριο έκρινε μέχρι ποιου σημείου είναι ανεκτοί οι θόρυβοι από τη συνήθη χρήση και τα όρια αυτά τα ξεπέρασε, με τη συμπεριφορά της, η εναγόμενη οικογένεια». Ακόμη σημείωσε ότι «αν παραβούν τα όρια της απόφασης θα ασκηθεί νέα αγωγή περί καταδίκης στη χρηματική ποινή των 300 ευρώ και της προσωπικής κράτησης διάρκειας ενός μηνός για κάθε παραβίαση».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣτέιτ Ντιπάρτμεντ: συστάσεις για αυτοσυγκράτηση σε Αθήνα και ΆγκυραΧθες 19:13 | Ειδήσεις

Πάγια και αμετάβλητη η ουδετερότητα των ΗΠΑ, όπως καταγράφεται από την δεκαετία του ’70...

Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Υπάρχει σχέδιο δράσης στην Ελλάδα για τον κοροναϊό (βίντεο)Χθες 19:57 | Ειδήσεις

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα και συνέστησε ψυχραιμία. Τι είπε για την έξαρση της γρίπης.

Πολύ ισχυρός σεισμός στην ΚαραϊβικήΧθες 21:38 | Ειδήσεις

Το μέγεθος του σεισμού και το εστιακό βάθος. Τι αναφέρει το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Εκκενώθηκαν κτίρια στο Μαϊάμι.

Φώτης Ντούλος: έκανε απόπειρα αυτοκτονίαςΧθες 20:29 | Ειδήσεις

Ο Φώτης Ντούλος φαίνεται πως πραγματοποίησε απόπειρα αυτοκτονίας, στο σπίτι του το Κοννέκτικατ όπως επιβεβαίωσε και ο ικηγόρος του. Αμερικανικά μέσα μέχρι λίγη ώρα πριν ανέφεραν πως ο Έλληνας ομογενής, είναι νεκρός.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κοροναϊός: νέα κρούσματα σε Γαλλία και Γερμανία23:59Μέση Ανατολή: αντιδράσεις προκαλεί το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ23:49Tσίπρας: αγωνιζόμαστε για μια δικαιότερη κοινωνία23:41Πέταξε σκύλο από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας!23:32Παναγιώτης Πετράκης: αυτά που μου προσφέρει αυτή η δουλειά δεν πληρώνονται (βίντεο)23:18“Βλέπει” πρόκριση ο Προμηθέας23:05Σεισμός στην Αλβανία22:53ΠΣΑΠ: Κορυφαίος ο Φορτούνης22:41Εργάτης καταπλακώθηκε από κολόνα (εικόνες)22:31Ο Μεγακλής Βιντιάδης μιλά στο “Πρωινό” για την τηλεόραση (βίντεο)22:17ΠΑΕ Ολυμπιακός: Η κυβέρνηση ενδίδει σε εκβιασμούς και χαϊδεύει την παρανομία22:04Μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 μετά την καταγγελία εργάτη ότι τον πυροβόλησε ο εργοδότης του (βίντεο)21:51Πολύ ισχυρός σεισμός στην Καραϊβική21:38Στους “16” του BCL το Περιστέρι21:28Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή21:15Η Ελένη Καστάνη στο “Πρωινό” για τις αμοιβές της (βίντεο)21:02Κόμπι Μπράιαντ: Νέα στοιχεία για την μοιραία πτήση20:50Φώτης Ντούλος: έκανε απόπειρα αυτοκτονίας20:37Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: κατάθεση-“βόμβα” από οικονομικό εισαγγελέα20:25Μητσοτάκης – Μακρόν: Η ατζέντα της συνάντησης20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο