Διπλωματικός μαραθώνιος για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Διπλωματικό μαραθώνιο για την ανάδειξη της τουρκικής αυθαιρεσίας ξεκινά η κυβέρνηση.
Στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη ο πρωθυπουργός προσδοκά σε καταδίκη της Τουρκίας ενώ ήδη ετοιμάζεται αναλυτική απάντηση της Αθήνας σε περίπτωση μονομερούς κατάθεσης της άκυρης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ.
Εν τω μεταξύ, με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, συγκαλείται στις 13:30, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας - Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας είδε Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία και Κύπρο να συμπαρίστανται σθεναρά στις ελληνικές θέσεις και να υποστηρίζουν την επεξεργασία ευρωπαϊκών κυρώσεων εάν ο Ερντογάν επιχειρήσει να εφαρμόσει την άκυρη συμφωνία του. «Ζήτησα ρητή καταδίκη των μνημονίων και την δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν Τρίπολη και Άγκυρα δεν συμμορφωθούν» τόνισε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ, Ζοζέ Μπορέλ, τόνισε ότι η συμφωνία εγείρει μεγάλη ανησυχία. «Εκφράσαμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο» τόνισε.
Την Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, ο οποίος με επιστολή-κόλαφο προς τον ΟΗΕ ξεκαθαρίζει ότι Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα.
Η υπογραφή της συμφωνίας χωρίς επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ως στόχο την εκχώρηση της κυριαρχίας και των νόμιμων δικαιωμάτων της χώρας στην Τουρκία και ζητεί να μην αναγνωρίζεται στο εξής η κυβέρνηση της Λιβύης, που έδωσε τα χέρια με τον Ερντογάν.
«Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό θα κάνουμε με την ενότητα που διακρίνει τον Ελληνικό Λαό. Ο σχεδιασμός υπάρχει, όπως ξέρετε, και ο επιχειρησιακός και ο διπλωματικός. Δεν διανοούμαστε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Λιβύης, ναύαρχος Φαράζ αλ Μαχντάουι, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" επανέλαβε ότι έχει διαταγή να βουλιάξει τα τουρκικά πλοία εάν φθάσουν εκεί.
Τα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, καταδικάζουν ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άααλ και μέλη του Σώματος.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι. Η συνομιλία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, στη Ουάσιγκτον, του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τις απειλές, ενώ χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση από την Αθήνα του Λίβυου πρέσβη, λέγοντας πως η «Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς». Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παράλληλα ανέφερε πως «με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt, εν όψει του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι προκαλούν και στον Έβρο, κλιμακώνοντας την επιθετική τους στάση απέναντι στη χώρα μας. Ομάδα τριών Τούρκων στρατιωτών τοποθέτησε τη σημαία της χώρας της σε νησίδα ελληνικής κυριαρχίας, η οποία βρίσκεται μέσα στον ποταμό Έβρο στην περιοχή του χωριού Πραγγί Διδυμοτείχου.
Οι προκλήσεις όμως συνεχίζονται και πάνω από το Αιγαίο. Ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ρω, στις 10.35 το πρωί στα 16.500 πόδια. Δύο λεπτά αργότερα πραγματοποίησαν μία ακόμα υπέρπτηση στο ίδιο σημείο στα 16.000 πόδια.
Χθες σημειώθηκαν 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ κατεγράφησαν και πέντε εικονικές αερομαχίες.