LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 10 Δεκεμβρίου 2019 08:29 | Ανανέωση: 10 Δεκεμβρίου 2019 08:53

Διπλωματικός μαραθώνιος για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Στη Σύνοδο Κορυφής τα βλέμματα για καταδίκη της Τουρκίας. Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Την Πέμπτη στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης.

AP - Μητσοτάκης - Ερντογάν - συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Διπλωματικό μαραθώνιο για την ανάδειξη της τουρκικής αυθαιρεσίας ξεκινά η κυβέρνηση.

Στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη ο πρωθυπουργός προσδοκά σε καταδίκη της Τουρκίας ενώ ήδη ετοιμάζεται αναλυτική απάντηση της Αθήνας σε περίπτωση μονομερούς κατάθεσης της άκυρης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, συγκαλείται στις 13:30, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας - Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας είδε Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία και Κύπρο να συμπαρίστανται σθεναρά στις ελληνικές θέσεις και να υποστηρίζουν την επεξεργασία ευρωπαϊκών κυρώσεων εάν ο Ερντογάν επιχειρήσει να εφαρμόσει την άκυρη συμφωνία του. «Ζήτησα ρητή καταδίκη των μνημονίων και την δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν Τρίπολη και Άγκυρα δεν συμμορφωθούν» τόνισε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Νικ. Δένδιας - Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων  Ευρωπαϊκής Ένωσης  - Βρυξέλλες

Ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ, Ζοζέ Μπορέλ, τόνισε ότι η συμφωνία εγείρει μεγάλη ανησυχία. «Εκφράσαμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο» τόνισε.

Την Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, ο οποίος με επιστολή-κόλαφο προς τον ΟΗΕ ξεκαθαρίζει ότι Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα.

Η υπογραφή της συμφωνίας χωρίς επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ως στόχο την εκχώρηση της κυριαρχίας και των νόμιμων δικαιωμάτων της χώρας στην Τουρκία και ζητεί να μην αναγνωρίζεται στο εξής η κυβέρνηση της Λιβύης, που έδωσε τα χέρια με τον Ερντογάν.

Νίκος Δένδιας -  Τζόζεφ Μπορέλ

«Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό θα κάνουμε με την ενότητα που διακρίνει τον Ελληνικό Λαό. Ο σχεδιασμός υπάρχει, όπως ξέρετε, και ο επιχειρησιακός και ο διπλωματικός. Δεν διανοούμαστε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Λιβύης, ναύαρχος Φαράζ αλ Μαχντάουι, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" επανέλαβε ότι έχει διαταγή να βουλιάξει τα τουρκικά πλοία εάν φθάσουν εκεί.

Τα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, καταδικάζουν ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άααλ και μέλη του Σώματος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι. Η συνομιλία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, στη Ουάσιγκτον, του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τις απειλές, ενώ χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση από την Αθήνα του Λίβυου πρέσβη, λέγοντας πως η «Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς». Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παράλληλα ανέφερε πως «με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt, εν όψει του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον στις αρχές Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι προκαλούν και στον Έβρο, κλιμακώνοντας την επιθετική τους στάση απέναντι στη χώρα μας. Ομάδα τριών Τούρκων στρατιωτών τοποθέτησε τη σημαία της χώρας της σε νησίδα ελληνικής κυριαρχίας, η οποία βρίσκεται μέσα στον ποταμό Έβρο στην περιοχή του χωριού Πραγγί Διδυμοτείχου.

Έβρος - τουρκική σημαία

Οι προκλήσεις όμως συνεχίζονται και πάνω από το ΑιγαίοΖεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ρω, στις 10.35 το πρωί στα 16.500 πόδια. Δύο λεπτά αργότερα πραγματοποίησαν μία ακόμα υπέρπτηση στο ίδιο σημείο στα 16.000 πόδια.

Χθες σημειώθηκαν 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ κατεγράφησαν και πέντε εικονικές αερομαχίες.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο