LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 08 Δεκεμβρίου 2019 17:48

Ευρω-πρωτοβουλία της Ελλάδας για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Η ελληνική διπλωματία αναλαμβάνει δράση με στόχο την διεύρυνση των δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική των όμορων κρατών.

Εδω Βρυξέλλες

Μια σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η ελληνική διπλωματία σε ότι αφορά τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα τεθεί το θέμα των νέων τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διοργανώνει άτυπο πρωινό εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με προσκεκλημένους τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάϊ.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καίρια πρωτοβουλία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, καθώς θα δώσει την ευκαιρία για μια γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πως θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, αλλά και των γαλλικών προτάσεων, αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης.

Αυτό προκύπτει άλλωστε και από την επιβεβαιωμένη συμμετοχή άνω των 20 υπουργών Εξωτερικών τη ΕΕ, που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνήθη συμμετοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον αρμόδιο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, καθώς και από τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιτ.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία εντάσσεται σε σειρά ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει εμπράκτως τη διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήδη από το 2003, όταν υιοθετήθηκε η ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών - Περισσότεροι από 150 οι τραυματίεςΣήμερα 09:23 | Ειδήσεις

«Υπάρχουν ακόμη εγκλωβισμένοι. Η επιχείρηση επικεντρώνεται στην απομάκρυνση των ανθρώπων που βρίσκονται σε πολύ στενά σημεία».

Πριγκίπισσα Ειρήνη: Το τελευταίο αντίο στη Μητρόπολη ΑθηνώνΣήμερα 11:25 | Ειδήσεις

Η ταφή θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο κτήμα του Τατοΐου, δίπλα στον αδελφό της Κωνσταντίνο και τους γονείς της, Παύλο και Φρειδερίκη.

Αγρότες: Στο Μαξίμου σήμερα οι "σκληροί" των μπλόκων - Ποιοι θα συμμετέχουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό;Σήμερα 08:07 | Ειδήσεις

Οι εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων θα καθίσουν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, απέναντι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους.

Ε.Ο. Πάτρας - Τρίπολης: Σημειώθηκε σφοδρό τροχαίο - Νεκρός ο 16χρονος οδηγόςΣήμερα 08:25 | Ειδήσεις

Η πυροσβεστική έφτασε άμεσα στο σημείο με 6 πυροσβέστες και 2 οχήματα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δασμοί - Γροιλανδία: Αντίμετρα για να απαντήσουν ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι12:12Χίος: Προπονητής κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε γυναίκα διαιτητή11:58Πριγκίπισσα Ειρήνη: Το τελευταίο αντίο στη Μητρόπολη Αθηνών 11:44Λιμάνι Πειραιά: ΙΧ έπεσε στη θάλασσα στην Πύλη Ε1 11:30Ηράκλειο: Κινηματογραφική καταδίωξη μεθυσμένου οδηγού - Αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο της τροχαίας 11:16Δευτέρα 19 Ιανουαρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις11:02Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτης άνοιξε μέσα σε ένα βράδυ 14 ΙΧ και λεωφορεία σπάζοντας τα τζάμια10:48Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 23 Ιανουαρίου10:34Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήματα του δικτύου10:24Χανιά: Φωτιά σε γραφεία στις Βρύσες Αποκορώνου - Σοβαρές υλικές ζημιές10:10Θεσσαλονίκη: Άνδρας πέταξε κοκαΐνη από το παράθυρο ΙΧ και επιχείρησε να ξεφύγει από την αστυνομία 09:56Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών - Περισσότεροι από 150 οι τραυματίες09:42Συρία: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανακοίνωσε ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων09:28Πλεύρης: Ψευδείς οι ισχυρισμοί περί νομιμοποίησης 90.000 παράνομων μεταναστών09:14Κηφισός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με κλείσιμο της δεξιάς λωρίδας09:00Μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια: Οι αγρότες αποφασίζουν αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων08:46Ε.Ο. Πάτρας - Τρίπολης: Σημειώθηκε σφοδρό τροχαίο - Νεκρός ο 16χρονος οδηγός 08:32Αγρότες: Στο Μαξίμου σήμερα οι "σκληροί" των μπλόκων - Ποιοι θα συμμετέχουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό;08:18Πυρκαγιές στην Χιλή: 18 νεκροί και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στις κοινότητες που επλήγησαν πιο σκληρά08:04Οκτώ Ευρωπαϊκά κράτη στηρίζουν τη Δανία και Γροιλανδία σε κοινή δήλωσή τους07:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο