LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 08 Δεκεμβρίου 2019 17:48

Ευρω-πρωτοβουλία της Ελλάδας για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Η ελληνική διπλωματία αναλαμβάνει δράση με στόχο την διεύρυνση των δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική των όμορων κρατών.

Εδω Βρυξέλλες

Μια σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η ελληνική διπλωματία σε ότι αφορά τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα τεθεί το θέμα των νέων τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διοργανώνει άτυπο πρωινό εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με προσκεκλημένους τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάϊ.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καίρια πρωτοβουλία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, καθώς θα δώσει την ευκαιρία για μια γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πως θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, αλλά και των γαλλικών προτάσεων, αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης.

Αυτό προκύπτει άλλωστε και από την επιβεβαιωμένη συμμετοχή άνω των 20 υπουργών Εξωτερικών τη ΕΕ, που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνήθη συμμετοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον αρμόδιο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, καθώς και από τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιτ.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία εντάσσεται σε σειρά ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει εμπράκτως τη διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήδη από το 2003, όταν υιοθετήθηκε η ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕξελίξεις στη διπλή δολοφονία της ΦοινικούνταςΣήμερα 20:31 | Ειδήσεις

Ο ρόλος του 22χρονου που είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως στις Αρχές στα μέσα Οκτωβρίου και είχε αρχικά δηλώσει συνεργός.

Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνιαΣήμερα 21:00 | Ειδήσεις

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην αξιωματικός πληροφοριών, της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Τζέικ Σωτηριάδης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την σπουδαιότητα της χώρας αυτής.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη ΓροιλανδίαΣήμερα 20:58 | Ειδήσεις

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλουν να διατηρήσουν αυτή την παγκόσμια τάξη για πολλούς λόγους και προσεγγίζουν θέματα όπως η Γροιλανδία».

Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)Σήμερα 22:17 | Ειδήσεις

Δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν κι έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα. Στο λιμάνι της πόλης αναποδογύρισαν σκάφη!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέροια: Νεκρή γυναίκα από φωτιά στο σπίτι της23:59Ντέιβιντ Μπόουι: Η ζωή και η καριέρα του ροκ σταρ23:48Missing Alert για την εξαφάνιση 28χρονης23:36Τραμπ: Το Ιράν λαχταρά την ελευθερία - Oι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν23:22Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)23:08ΠΑΟΚ: Ο «Ντέλιας» έφερε την... τέλεια βραδιά 22:54Κύπρος: Νέες αποκαλύψεις για το επίμαχο βίντεο που παραπέμπει σε διαφθορά22:40Ατρόμητος – Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους Πειραιώτες22:26Θεσσαλονίκη: Αποκολλήθηκε κομμάτι οροφής σε εμπορικό κέντρο και τραυματίστηκε γυναίκα (βίντεο)22:12Πανιώνιος – Κολοσσός Ρόδου: Νίκη “οξυγόνο” για τους γηπεδούχους21:58Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη Γροιλανδία21:44Κηφισιά –ΑΕΛ: Στο τέλος δεν (Χ)αμογέλασε κανείς21:30Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνια21:16Άρης – Ηρακλής: Έγινε θρίλερ… στο φινάλε21:02Εξελίξεις στη διπλή δολοφονία της Φοινικούντας 20:48ΑΝΤ1 Sports: “Πικρή” νίκη για τον Ολυμπιακό λόγω του τραυματισμού του Μόρις20:34Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ20:20Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:06Ροδόπη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο αγρότη19:52Ισχυροί άνεμοι: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο19:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο