LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 07 Δεκεμβρίου 2019 14:27 | Ανανέωση: 07 Δεκεμβρίου 2019 14:29

Ερντογάν: στέλνουμε την συμφωνία με τη Λιβύη στον ΟΗΕ

Ανυποχώρητη η Τουρκία για το μνημόνιο με τη Λιβύη. "Υπέγραψα τη συμφωνία" ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Πως απάντησε η Αθήνα.

Μητσοτάκης - Ερντογάν - Τουρκία - Λιβύη - ΑΟΖ

Βήμα πίσω δεν κάνει η Τουρκία, σχετικά με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη, μέσω της οποίας “σβήνει” ελληνικά νησιά από υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε σήμερα ότι υπέγραψε τη συμφωνία και τη στέλνει στον ΟΗΕ. «Υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη και τη στείλαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Θα διατηρήσουμε την ίδια αποφασιστική στάση στο θέμα. Το "παιχνίδι" που είχε εγκαθιδρυθεί στη Μεσόγειο, χάλασε με αυτή τη συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Ερντογάν χαρακτήριασε σκανδαλώδη την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη από τη χώρα«Τέτοιες σκανδαλώδεις αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται. Στο παρελθόν κι εμείς το έχουμε κάνει για άλλες φάσεις, όμως οι Έλληνες δεν έπρεπε να πάρουν αυτή την απόφαση σκάνδαλο» σημείωσε κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση του κόμματός του.

Νωρίτερα, το μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών, δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως και, κατά συνέπεια, έγινε νόμος του κράτους.

ΥΠΕΞ: χωρίς αξία το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης

Σε απάντηση προς τις δηλώσεις Ερντογάν, σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία. Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζει ότι η Τουρκία προτείνει να μην γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τα έσοδα να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί. «Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ελληνοκύπριους, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα Ηνωμένα Έθνη, σε όλους. Αλλά αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι”, ανέφερε.

Ερντογάν - Λιβύη - θαλάσσια σύνορα - Μεσόγειος

Εξάλλου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η Ελλάδα προχώρησε στην ενεργοποίηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 στην Κρήτη, λόγω φόβου ότι θα δεχτεί επίθεση από την Τουρκία. «Από τον υπουργό Άμυνας μέχρι το αρχηγό του πολεμικού ναυτικού και κάποιοι πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί ονειρεύονται πόλεμο με την Τουρκία και άρχισαν να βγάζουν ιαχές πολέμου», γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει εκπτώσεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος διατρανώνει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο κ. Δένδιας τονίζει ότι η χώρα μας θα προασπίσει κάθε χιλιοστό εθνικού εδάφους, ενώ συστήνει στη γείτονα να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της!

«Χάρη στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει μια διεθνής απομόνωση της Τουρκίας» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», ενώ αναφέρθηκε στην καταδίκη από το Ισραήλ, από τον Μακρόν και από τη Ρωσία κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

Η Ελλάδα επαγρυπνά και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση με ενότητα και αποφασιστικότητα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες καθώς η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις, επισήμανε όμως ότι καθήκον δικό μας είναι με απόλυτη ενότητα να δημιουργήσουμε ένα πανίσχυρο αρραγές εθνικό μέτωπο και να υπηρετήσουμε όλοι μαζί την εθνική στρατηγική.

Για συνεχώς αυξανομένη τουρκική επιθετική πολιτική που στηρίζεται στην πολιτική των κανονιοφόρων έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι». Μάλιστα, ο κ. Κούσιος μίλησε για εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου από τους Τούρκους, σημειώνοντας ότι οι αυτές οι γεωτρήσεις έγιναν σε σημεία για να δώσουν συγκεκριμένα μηνύματα.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κύπρος θα προσφύγει στην Χάγη. «Έχουμε προετοιμαστεί νομικά για αυτό, όπως έχει ανακοινώσει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι δεν μπόρεσαν να επιδώσουν την ρηματική διακοίνωση.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα, καθώς δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης, όπως αναφέρεται σε άρθρο της ίδιας της συμφωνίας, αλλά δεν έχει καμία νομιμοποίηση από το Διεθνές Δίκαιο. Άλλωστε όπως συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος, όλα τα μεγάλα κράτη που βρίσκονται στην περιοχή, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν εκδηλώσει ήδη έντονες αντιδράσεις.

Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα αναφέρεται η Handelsbatt σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένδειξη διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο» και συμπληρώνει ότι «νότια της Κρήτης ενδέχεται να υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου. Η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ» και ότι «η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος βλέπουν επίσης τα συμφέροντά τους να πλήττονται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Tagesspiegel σχολιάζοντας: «Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απεφεύχθη μια μεγάλη σύγκρουση Τουρκίας - δυτικών εταίρων και ο πρόεδρος Ερντογάν απέσυρε το απειλητικό βέτο του ενάντια στο κοινό ανακοινωθέν της Συμμαχίας. Ωστόσο φαίνεται να αναδύονται νέες εντάσεις. Αφορμή είναι η μυστική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στη Λιβύη και να προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια της Γερμανίας για λύση στον λιβυκό εμφύλιο».

Όπως σημειώνει «η συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων φαίνεται παράλογη. Επεκτείνει τα τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι την περιοχή κοντά στην Κρήτη. Επίσης σύμφωνα με τη συμφωνία και τα χωρικά ύδατα γύρω από τη Ρόδο και άλλα ελληνικά νησιά θα πρέπει μελλοντικά να ελέγχονται από την Τουρκία. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος αντιδρούν στη συμφωνία. Οι τρεις χώρες συνεργάζονται για την εκμετάλλευση τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου. Και το Ισραήλ συμμετέχει. Ωστόσο η Τουρκία απαιτεί συμμετοχή στο δυνητικά κερδοφόρο έργο και ως εκ τούτου αναζητά φυσικό αέριο στην περιοχή γύρω από τη διαιρεμένη Κύπρο (…). Mέχρι τώρα η κριτική δεν έχει αναγκάσει την Τουρκία να υποχωρήσει».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13Έκθεση Oxfam: Αυξάνονται οι εισοδηματικές ανισότητες στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ19:59Ολυμπιακός – Προμηθέας: Έβγαλε την υποχρέωση… και τώρα Μπαρτσελόνα19:46Δίκη Τραμπ: Ένορκος απαλλάχθηκε γιατί διέρρευσαν στοιχεία της ταυτότητας της19:32Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή19:19Τουρκία – σεισμός: Ισχυρή δόνηση στα βόρεια της χώρας19:05Δραπέτης φυλακών… με έφεση στις απάτες18:52“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Τον συνέλαβαν μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο18:38Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο18:25Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών18:11Γαύδος: Το πρωί αντιδήμαρχος και το μεσημέρι υπάλληλος καθαριότητας 17:58Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε μαθήτριες Δημοτικού κοντά στο σχολείο τους17:44“Ο πρώτος από εμάς": Sneak preview από το επεισόδιο της Πέμπτης (εικόνες)17:31“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν17:17Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:04Βαρκελώνη – Ναδάλ: Αποκλεισμός… με το καλημέρα16:50Το “Καλάθι του Πάσχα” και των “Νονών”: Πότε ξεκινούν και τι θα περιέχουν16:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο