LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 06 Δεκεμβρίου 2019 15:30

Τσαβούσογλου: η Ελλάδα δεν στήριξε την προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού

«Πυρά» εναντίον των ΗΠΑ και της ΕΕ, εξαπέλυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, που επανέλαβε τις απειλές της Άγκυρας για το Μεταναστευτικό.

AP - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Στο «Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου Rome Med» συμμετείχε σήμερα Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και με αναφορά στο Κυπριακό, τόνισε, «ξοδέψαμε μεγάλη ενέργεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στηρίξαμε τις σχετικές πρωτοβουλίες διαλόγου. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν στήριξε την όλη προσπάθεια. Το 2017, μόνον η Τουρκία επέδειξε εποικοδομητική προσέγγιση. Αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει σοβαρές συνέπειες και στην γύρω περιοχή».

Αναφερόμενος στη Συρία, ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «η μόνη λύση, για τη χώρα αυτή, είναι πολιτικού χαρακτήρα» και πως «πρέπει να πεισθεί, σχετικά, και το καθεστώς της Δαμασκού».

«Πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε επίσης ο Μ.Τσαβούσογλου, εκτιμώντας ότι «μετά την τουρκική επιχείρηση τα αποσχιστικά σχέδια ναυάγησαν». «Πρέπει να καθαρίσει, η χώρα, από κάθε τρομοκρατική οργάνωση», προσέθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Δαμασκού ότι «δεν είναι σε θέση να προσφέρει κατάλληλες απαντήσεις στους πρόσφυγες».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, «δεν είμαστε ακόμη αυτόνομοι σε ό,τι αφορά την αεράμυνά μας και δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες αγορές από τους συμμάχους μας».

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο του Rome Med, τόνισε, δε, ότι «η Τουρκία αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε αγορές από άλλες χώρες», με ευθεία αναφορά στην αγορά των συστημάτων αεράμυνας S- 400 από την Ρωσία.

«Η Ουάσιγκτον δεν το κατανόησε αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο μαζί της. Όσο για την Ρωσία, υπάρχουν σαφώς σημεία διαφωνίας, αλλά πρόκειται για γείτονά μας και η συνεργασία μας έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα», τόνισε ο Μ.Τσαβούσογλου. Κατηγόρησε, επίσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι «στήριξαν τρομοκρατική οργάνωση η οποία επιτέθηκε στην Τουρκία» και ότι «δεν έκαναν απολύτως τίποτα κατά του αρχηγού της οργάνωσης αυτής, ο οποίος ζει στην Αμερική». Η προφανής αναφορά είναι στον πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

 Όσο για το μεταναστευτικό και τις σχέσεις με την Ευρώπη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η χώρα του φιλοξενεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά δεν είχε την αναγκαία στήριξη από την Ευρώπη».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δίκιο. Ζήτησε την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων. Αν δεν μας βοηθήσετε, τους πρόσφυγες αυτούς θα τους στείλουμε σε εσάς. Και, σίγουρα, δεν πρόκειται για απειλή» είπε, τέλος, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία Byron: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σχεδόν σε όλη την ΑττικήΧθες 20:58 | Ειδήσεις

Ποια σημεία παραμένουν ακόμα κλειστά.

Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2 ετών ανιψιά του μέσα στο αμάξι... γιατί τον καταδίωξαν αστυνομικοίΧθες 22:59 | Ειδήσεις

Ποια είναι η κατάσταση της υγείας της μικρής

Πατρών – Πύργου: Οδηγός προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο αγροτών – Παραλίγο να τραυματίσει πεζούς και αστυνομικόΧθες 21:35 | Ειδήσεις

Νωρίτερα, οι αγρότες στα διόδια της Κάτω Αχαΐας έκλεισαν για ακόμα μία φορά τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου και την παλιά εθνική οδό Πατρών – Πύργου.

Συνάντηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ με τον Mητροπολίτη Θεσσαλονίκης ΦιλόθεοΧθες 18:39 | Ειδήσεις

Στη συνάντηση, που σύμφωνα με ανάρτηση της Μητρόπολης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, την κ. Γκίλφοϊλ συνόδευσε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ (Jerry Ismail).

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης σε 29 παίκτες για το σκάνδαλο του παράνομου στοιχηματισμού στο ποδόσφαιρο23:59Παράταση και απλοποίηση διαδικασιών στο πρόγραμμα "Προσβασιμότητα κατ’ οίκον"23:50Κύπρος: Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με αλλαγές σε πέντε κρίσιμα υπουργεία23:42Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου23:34Βραχνάς για τις οικογένειες το κόστος ενοικίου (βίντεο)23:26Θάσος: Γυναίκα ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε από τον πρώην σύζυγό της 23:18Μετρό Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δοκιμών23:10Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2 ετών ανιψιά του μέσα στο αμάξι... γιατί τον καταδίωξαν αστυνομικοί 23:02Εξαρθρώθηκε ομάδα που εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ - Ανάμεσα τους γιατροί και φαρμακοποιός22:54Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενισχύει τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας (εικόνες)22:44Καλαμάτα: Ξεκόλλησε μαρκίζα 4 καταστημάτων στο κέντρο της πόλης (εικόνες)22:34ΚΑΕ Ολυμπιακός: Η ομάδα θα καλύψει τα έξοδα της Φενερμπαχτσέ στην επιστροφή της22:24Μουντιάλ 2026: Η κλήρωση των 12 ομίλων22:14Λειψυδρία: “Μικρή ανάσα” στα αποθέματα νερού από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις22:04Κακοκαιρία Byron: Σύσκεψη συντονισμού για την καταγραφή ζημιών και την αποζημίωση πληγέντων στη Δυτική Αττική21:54Πατρών – Πύργου: Οδηγός προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο αγροτών – Παραλίγο να τραυματίσει πεζούς και αστυνομικό21:44Missing alert για την εξαφάνιση 33χρονου21:34Ηράκλειο Κρήτης: Στη φυλακή οι γονείς για την κακοποίηση των οκτώ παιδιών τους 21:24Κακοκαιρία Byron: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σχεδόν σε όλη την Αττική21:09Δολοφονία τοπογράφου στο Ψυχικό: Την Δευτέρα αναμένεται η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας20:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο