LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 06 Δεκεμβρίου 2019 13:37

Τσίπρας: η Τουρκία προσπαθεί με παρανομίες να επιβάλλει τετελεσμένα στη Μεσόγειο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την υποχρέωση της ΕΕ να προωθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της λύσης στο Κυπριακό.

Αλέξης Τσίπρας - 34η διάσκεψη Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών - Τυνησία

«Θεωρώ απαραίτητο οι σχέσεις μας στην Μεσόγειο να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Ειδικότερα δε, αν ο στόχος μας είναι η διαχείριση του προσφυγικού ή η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας ζωνών».

Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε το πρωί στη Διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών, με θέμα τον ρόλο του κράτους στην ανάπτυξη, που πραγματοποιείται στην Τυνησία.

Ενώπιον του Τυνήσιου Προέδρου της Δημοκρατίας και τουρκικής αντιπροσωπείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το πλαίσιο συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου, επισημαίνοντας ακόμα και την επιβολή κυρώσεων σε όποια πλευρά παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Εν προκειμένω, της Τουρκίας που «συμφώνησε» με την Λιβύη τη χρήση θαλασσίων ζωνών αφαιρώντας από την Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά την υφαλοκρηπίδα.

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε και πρόσθεσε, «Ως πρωθυπουργός έθεσα το θέμα τις επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε κάθε συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν μετά τις αρχές του 2016 που πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος γύρος. Η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει το ίδιο θέμα από το 2006. Παρότι δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από την Τουρκία, σήμερα η γείτονάς μας τονίζει ότι κινηθήκαμε χωρίς αυτήν στην περιοχή και προσπαθεί με παράνομο τρόπο να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα πρέπει οι γείτονές μας να καταλάβουν ότι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να οικοδομηθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά μόνο με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο».

Αλέξης Τσίπρας - 34η διάσκεψη Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών - Τυνησία

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε την υποχρέωση της ΕΕ και της νέας Κομισιόν προωθήσουν μία συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Μεσόγειο. «Είτε αυτό αφορά την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είτε αφορά μια λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό – με την Παλαιστίνη να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, στη βάση των συνόρων του 1967 και έχοντας τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα – είτε αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την ειρήνη στην Συρία, είτε αυτό αφορά την ειρήνη στην Λιβύη για την οποία αγωνίστηκε ο πρώην Πρόεδρός σας που είχα την τιμή να γνωρίσω στη Διάσκεψη του Παλέρμο πέρσι. Και βέβαια, είτε αφορά την λήψη κυρώσεων όπου υπάρχει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου όπως στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Υπενθύμισε δε, ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην καθιέρωση της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου η οποία πρέπει να επανεκκινηθεί και να εντείνει τη συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου που δεν είναι μέλη της ΕΕ, είτε στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας, είτε σε άλλο πλαίσιο.

Αλέξης Τσίπρας - 34η διάσκεψη Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών - Τυνησία

Αναφερόμενος ειδικά στην Τουρκία, ο κ.Τσίπρας επισήμανε ότι παρά τα βήματα καλής θέλησης που έγιναν στο παρελθόν, «δυστυχώς, οι σχέσεις μας επιδεινώθηκαν στη συνέχεια, με την τουρκική επιθετικότητα να αυξάνεται ραγδαία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ». Υπερτόνισε δε, την πολιτική που τήρησε η δική του κυβέρνηση, κρατώντας ανοικτούς τους διαύλους για να αποτραπούν τα χειρότερα».

Σ΄ αυτή την πολιτική ενέταξε την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια, αλλά και την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών από τις δύο πλευρές. «Τα λέω όλα αυτά για να υπογραμμίσω ότι αν δεν είχαμε μπορέσει να βρούμε έναν βαθμό σταθερότητας στις σχέσεις μας σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο και αν τα επεισόδια που ζήσαμε κατέληγαν σε επικίνδυνες συγκρούσεις, τότε και η οικονομική ανάπτυξη και η περιφερειακή σταθερότητα θα αποδυναμώνονταν», κατέληξε.

Αλέξης Τσίπρας - 34η διάσκεψη Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών - Τυνησία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου τουΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

H δικηγόρος του κατηγορούμενου, επικαλείται την δικογραφία και τον αστυνομικό που υπήρξε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, στο θλιβερό περιστατικό.

Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του ΆντενΣήμερα 08:28 | Ειδήσεις

Η ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ για την εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας.

Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίωνΣήμερα 08:08 | Ειδήσεις

Απίστευτη ταλαιπωρία για του οδηγούς και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”Σήμερα 08:10 | Τοπικά Νέα

Ο δικηγόρος του μαθητή που καταγγέλλει πως έπεσε θύμα βασανισμού στο σχολείο του, μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο