LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 06 Δεκεμβρίου 2019 08:42 | Ανανέωση: 06 Δεκεμβρίου 2019 08:29

Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Ρersona non grata ο Λίβυος πρέσβης, του ανακοινώθηκε η απέλαση. "Πέρασε" από την τουρκική Βουλή το μνημόνιο. Πιέσεις από το εξωτερικό.

Μητσοτάκης - Ερντογάν - χάρτης - Τουρκία - Λιβύη - ΑΟΖ

Το κείμενο και οι χάρτες, με όλες τις συντεταγμένες της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης Τουρκίας-Λιβύης, βγήκαν στη δημοσιότητα στην Τουρκία.

Κρήτη, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος και Καστελόριζο, στερούνται, κατά την παράνομη αυτή συμφωνία, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Πρόκειται για το «όχημα» του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εξουδετερώσει τα ελληνικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως εξηγούν καθηγητές του Διεθνούς Δικαίου.

Συγκεκριμένα, Τουρκία και Λιβύη συμφωνούν για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων. Η οριοθέτηση γίνεται στη βάση της «ίσης κατανομής» και τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η παράνομη συμφωνία, που παραβιάζει κατάφορα το Δίκαιο της Θάλασσας, «κόβει» την γειτνίαση της ελληνικής ΑΟΖ  με την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης εγκρίθηκε, χθες το απόγευμα, με 293 ψήφους από την Ολομέλεια του τουρκικού Κοινοβουλίου. Όλα τα κόμματα ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, εκτός από το φιλοκουρδικό HDP. «Η ιστορικής σημασίας συμφωνία θα φέρει την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και την αδελφοσύνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Θα είναι η ξεκάθαρη απόδειξη του πόσο θα αποτύχουν αυτοί που προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Ερντογάν - Λιβύη - θαλάσσια σύνορα - Μεσόγειος

«Αργά ή γρήγορα, η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όλες οι ενέργειες της δεν έχουν νομική βάση και άρα κανένα αποτέλεσμα», σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας την κύρωση της συμφωνίας από το τουρκικό κοινοβούλιο και την πρόθεση της Άγκυρας να κοινοποιήσει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες των θαλασσίων ζωνών όπως περιγράφονται σε αυτήν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εμφανίστηκαν να αιφνιδιάζονται από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και την σπουδή να κατατεθεί την Τετάρτη το βράδυ στην τουρκική Βουλή, λίγο μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, και να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές, η σχετική συμφωνία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο ήταν γνωστό στην Αθήνα λίγο μετά την κατάθεση του στο Κοινοβούλιο και έτυχε εκτενούς μελέτης από την κυβέρνηση.

Η Αθήνα υπογραμμίζει διαρκώς το παράνομο και νομικά άκυρο της συγκεκριμένης συμφωνίας, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς το αφρικανικό κράτος.

Στο μεταξύ επίσημα ανακοινώθηκε η απέλαση του Λίβυου πρέσβη, στον οποίο είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα. Ο Λίβυος επιτετραμένος προσήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών το πρωί, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και, κατόπιν, του δόθηκε προθεσμία για να εγκαταλείψει τη χώρα. Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Λίβυου πρέσβη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας του εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστριες τη Λιβύη και την Τουρκία.

Ταυτόχρονα έχουν προσκληθεί στην χώρα μας ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου, που και οι δύο πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ. Αντίκεινται, δηλαδή, στην συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζουν κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης.Μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης

Πιέσεις για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης από το εξωτερικό

Ανάλογες πιέσεις υπάρχουν και από μια σειρά άλλων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, γνωστοποιώντας τις ελληνικές θέσεις και λαμβάνοντας την στήριξη τους.

Αποτέλεσμα του ασφυκτικού διπλωματικού πρέσινγκ που ασκείται είναι οι δηλώσεις που έχουν γίνει από τους ισχυρούς παίκτες της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας, που συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις περί παράνομης συμφωνίας.

Μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης

Πιθανό να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής το μνημόνιο συνεργασίας

Σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα από ελληνικής πλευράς και στην προσεχή σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και θα κριθεί αν απαιτείται κάποια νέα πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιας και η Επιτροπή έχει ήδη καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες, ενώ οι ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κινούνται ήδη ανοιχτά για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και επιμένει στην μέγιστη δυνατή διεθνοποίηση του ζητήματος, ενώ παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της Άγκυρας. Στελέχη της εκτιμούν ότι έχει σταλεί τον μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, που αντιλαμβάνεται τόσο την διπλωματική απομόνωση στην οποία οδηγείται, όσο και την αδυναμία της να στηρίξει, και, πολύ περισσότερο, να προχωρήσει σε άλλες ενέργειες, που θα βασίζονται σε μια συμφωνία που απορρίπτεται από το δεύτερο μέρος που περιλαμβάνεται σε αυτήν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγόρησε την Τουρκία. «Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας με δηλώσεις και έργα. Η πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Λιβύη, που δεν έχει νομικές επιπτώσεις, είναι κατάφωρη παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας» σημείωσε.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη. «Το μνημόνιο με τη Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.

Η Κύπρος προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη, αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε χαρακτηριστικά: «προσβλέπουμε στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει. Βεβαίως υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».

Μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης

Μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Όλες οι εξελίξεις μετά από το επεισόδιο χειροδικίας που συνέβη στους διαδρόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)Σήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Τι “μαρτυρούν” οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, από το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων..

Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωσηΣήμερα 13:15 | Ειδήσεις

Πότε αναμένεται να απολογηθούν οι 67 κατηγορούμενοι για την δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγγερίδη.

Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”Σήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Σκληρή κριτική από την Νέα Αριστερά που τον κατηγορεί για άγνοια. «Ο Κασσελάκης ζητάει μείωση δαπανών στην Υγεία», καταγγέλλει ο Γεωργιάδης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: Πατίνι συγκρούστηκε με ΙΧ - Στο νοσοκομείο δύο ανήλικοι (εικόνες)15:34Μεγάλη Τετάρτη: Δεμένα τα πλοία λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς15:20“The 2Night Show”: Με Βρεττό, Iορδάνοβα και Μπομπέτσι η παρέα της Τετάρτης (εικόνες)15:07Ευρωεκλογές 2024 – Πλεύση Ελευθερίας: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι14:53Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ14:26Ευρωεκλογές 2024: Στέφος, Αντώναρος, Αρναούτογλου και Αναγνωστάκης στο δρόμο για τις κάλπες14:13ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Η Τετάρτη φέρνει ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:39Ξύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”12:24Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο