LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 04 Δεκεμβρίου 2019 13:07 | Ανανέωση: 04 Δεκεμβρίου 2019 13:11

Χαμόγελα, αιχμές και “γκρίνιες” στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ (εικόνες)

Στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος οι επικρίσεις για την Τουρκία και η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Οι κόντρες και οι φωτογραφίες που «δεν βγήκαν».

AP - Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Αν και η σημερινή σύνοδος για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Λονδίνο, κανονικά θα έπρεπε να διεξαχθεί μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, οι εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών επισκιάζουν τα γενέθλια του Συμφώνου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην βρετανική πρωτεύουσα, Ισαάκ Καριπίδης. 

Την Τρίτη, για ακόμη μια φορά ο Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξε αιχμηρές κουβέντες με τον Γάλλο Πρόεδρο, μάλιστα και μπροστά στις κάμερες, ενώ έντονος προβληματισμός και σοβαρές ενστάσεις, από πολλά κράτη-μέλη,  υπάρχει και για την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία. 

Η Τουρκία άλλωστε φαίνεται να δημιουργεί μια σειρά από ζητήματα σε πολλά μέλη του ΝΑΤΟ. Από την μια για τις σχέσεις που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με την Ρωσία και την αγορά των S-400, από την άλλη με την στάση που κρατάει στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, αλλά και την πρόσφατη θέση της για την ΑΟΖ και την συμφωνία με την Λιβύη.  

AP - Σύνοδος του ΝΑΤΟ - Ερντογάν 

Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν σήμερα είναι η απειλή από την διεθνή τρομοκρατία,  η σχέση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, η διεθνής ασφάλεια, αλλά και οι οικονομικές υποχρεώσεις των κρατών-μελών προς την Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Την Τρίτη, τόσο στην δεξίωση που παρέθεσε η Βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όσο και στο δείπνο που παραχώρησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός,  ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να μιλήσει με μια σειρά ηγετών. 

Ηγέτες ΝΑΤΟ - Μπάκιγχαμ - Μητσοτάκης - Μαρέβα 

Τραμπ – Τζόνσον... χωρίς φωτογραφία

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανία Μπόρις Τζόνσον είχε την Τρίτη το βράδυ συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ερωτήθηκε για ποιον λόγο αποφεύγει να φωτογραφηθεί μαζί του. Ο Τζόνσον απάντησε ότι θα φωτογραφηθεί με όλους τους ηγέτες του ΝΑΤΟ αργότερα.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από την ψηφοφορία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου και έχει ζητήσει από τον Ντόναλντ Τραμπ να μην παρέμβει στην καμπάνια. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον αποφεύγει να εμφανισθεί δίπλα στον Τραμπ, που είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

AP - Σύνοδος του ΝΑΤΟ - Στόλτενμπεργκ - Τραμπ - Τζόνσον

AP - Σύνοδος του ΝΑΤΟ - οικογενειακή

«Είχαμε μία πολύ καλή συνάντηση και συζητήσαμε το μέλλον του ΝΑΤΟ, τι συμβαίνει στην Συρία και άλλα θέματα ασφαλείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο βρετανός πρωθυπουργός. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παρέθεσε δείπνο για τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην Ντάουνινγκ Στριτ, συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας και συζήτησαν την κατάσταση στην Συρία και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για την Ατλαντική Συμμαχία να παραμείνει ενωμένη.

Σήμερα, στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται με ενδιαφέρον η παρέμβαση του, όπως φυσικά και η συνάντηση που θα έχει με τους ηγέτες των 7 κρατών που είναι προσκεκλημένοι του Προέδρου Τραμπ. Πρόκειται για τις χώρες που δαπανούν για την άμυνα τους πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους: Λετονία, Εσθονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

AP - Σύνοδος του ΝΑΤΟ - Μητσοτάκης

Ενώ, φυσικά όλα τα βλέμματα, είναι στραμμένα στην συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τουρκική, στις 16:30 (ώρα Ελλάδος), όπου εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεργάτες του «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο