LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 04 Δεκεμβρίου 2019 11:27

Το Δημόσιο ζητά από νοσοκομειακό γιατρό την αποζημίωση που πλήρωσε για ιατρικό λάθος

Αντιδράσεις για την ενεργοποίηση του “νόμου Χουλιαράκη” από την Διοίκηση του νοσοκομείου, που κατέβαλε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην οικογένεια του άτυχου ασθενούς.

Νοσοκομείο - γιατρός - διάδρομος νοσοκομείου

Τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου προκαλεί η "ενεργοποίηση" της περίφημης εγκυκλίου Χουλιαράκη σύμφωνα με την οποία οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων θα καλούνται να καταβάλουν στο δημόσιο οι ίδιοι την επιδικασθείσα αστική αποζημίωση, σε περίπτωση ιατρικού σφάλματος. Όπως γνωστοποιήθηκε στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το Ελεγκτικό Συνέδριο επιδίκασε το ποσό των 850.000 ευρώ σε γιατρό του νοσοκομείου Λάρισας για υπόθεση μοιραίου ιατρικού λάθους που απασχόλησε τη δικαιοσύνη πριν από 15 και πλέον χρόνια. Στο ποινικό δικαστήριο ο γιατρός είχε καταδικαστεί για απλή (υπάρχει και βαριά) αμέλεια για τον θάνατο ασθενούς λόγω επιπλοκών. Το νοσοκομείο είχε καταβάλλει την αποζημίωση ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην οικογένεια του θύματος. Πλέον, το δημόσιο βασιζόμενο στην εγκύκλιο του πρώην υπουργού Οικονομίας, κ. Γιώργου Χουλιαράκη, ζητεί από τον γιατρό τα χρήματα. 

Η εγκύκλιος, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2018, άλλαξε δραστικά το πεδι?ο της ιατρικής ευθύνης στους νοσοκομειακούς γιατρούς, ανοίγοντας τον δρόμο στο ελληνικό δημόσιο να απαιτεί από τους γιατρούς του ΕΣΥ τα χρήματα των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν σε πολίτες για ιατρικά λάθη. Μέχρι τότε τις αποζημιώσεις κατέβαλε το δημόσιο νοσοκομείο και δεν στρεφόταν κατά του γιατρού. Για ιατρικά λάθη εντός του ΕΣΥ προϋπόθεση για τη διεκδίκηση της αστικής αποζημίωσης από το νοσοκομείο είναι η ποινική καταδίκη του νοσοκομειακού γιατρού. Σημειωτέον, ότι όταν πρόκειται για ιδιώτες γιατρούς προβλέπεται απευθείας ποινική και αστική διαδικασία σε βάρος των γιατρών από τους πολίτες. 

Σύμφωνα με τις αρχές Ιατρικού Δικαίου, η ιατρική ευθύνη πολλές φορές είναι συνώνυμη με την ιατρική αμέλεια ή το ιατρικό σφάλμα. Ωστόσο, σε πολλές επιπλοκές είναι πολύ δύσκολο να διακριθεί εάν ο γιατρός ενήργησε σύμφωνα δηλαδή με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και τέχνης ή υπέπεσε σε σφάλμα.

ΟΕΝΓΕ: Ξανθός-Πολάκης μας έλεγαν ψέματα, ζητούμε άμεση κατάργηση από τον Κικίλια 

Η απόφαση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι θεωρούν πως η ισχύουσα νομοθεσία τους υποχρεώνει ουσιαστικά σε ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια με υψηλά ασφάλιστρα προκειμένου να καλύπτονται σε περιπτώσεις πιθανής βλάβης στον άρρωστο. Και πως η άλλη εναλλακτική, εφόσον δεν μπορου?ν να υπογράψουν τέτοια συμβόλαια, είναι να παραιτηθούν από το ΕΣΥ, υπό τον φόβο της ενεργοποίησης των καταλογισμών για υποθέσεις του παρελθόντος. Θέτουν δε το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των ελληνικών νοσοκομείων, η οποία τροφοδοτεί το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και αυξάνει τον κίνδυνο για λάθη.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κ. Ηλίας Σιώρας, μιλώντας στο protothema.gr, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για την εγκύκλιο, την χαρακτηρίζει "πρόστυχη" και ζητεί την άμεση κατάργηση του περιεχομένου της. "Είχαμε δει τι θα φέρει στους νοσοκομειακούς γιατρούς και γι' αυτό ζητούσαμε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου να την αλλάξουν. Οι κκ. Ξανθός και Πολάκης δεν άλλαξαν τη νομοθεσία και έλεγαν κατ' επανάληψη, ότι μόνο αν υπάρχει δόλος ή βαριά αμέλεια θα καταλογίζεται το ποσό στον γιατρό. Αυτό όμως όπως μας έλεγαν οι νομικοί μας σύμβουλοι ερμηνεύεται κατά το δοκούν από τους δικαστές. Είναι άδικο, είναι παράλογο. Ο γιατρός του ΕΣΥ δεν επιλέγει περιστατικά, περιθάλπει χωρίς διακρίσεις, εκτίθεται περισσότερο σε κίνδυνο για λάθη. Ποιος γιατρός του ΕΣΥ μπορεί να σηκώσει τέτοιες αποζημιώσεις, με μισθούς 1.600 ευρώ τον μήνα; Καλούμε τον υπουργό Υγείας να ρυθμίσει άμεσα το θέμα" καταλήγει ο κ. Σιώρας. 

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, κ. Πάνος Παπανικολάου, είναι καταπέλτης κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, τόσο για την έκδοση της εγκυκλίου Χουλιαράκη όσο και για τη στάση που κράτησε στη συνέχεια το δίδυμο της Αριστοτέλους, οι κκ Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, οι οποίοι ήταν καθησυχαστικοί και διαβεβαίωναν τους γιατρούς ότι το δημόσιο δεν θα στραφεί κατά των νοσοκομειακών γιατρών για αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί για ιατρικά λάθη. "Μόλις ενημερωθήκαμε για την εγκύκλιο, αμέσως τονίσαμε αρμοδίως και  επισήμως ότι αυτή προβλέπει τον απευθείας καταλογισμό σε γιατρούς του ΕΣΥ αστικών αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί τα προηγούμενα χρόνια σε βάρος δημόσιων νοσοκομείων. Είχαμε τονίσει τα δυσθεώρητα ύψη των αστικών αποζημιώσεων και ότι θα είναι απαγορευτικά για νοσοκομειακούς γιατρούς" λέει ο κ. Παπανικολάου και προσθέτει ότι το ποσό της συγκεκριμένης αποζημίωσης των 850.000 ευρώ προφανώς είναι μεγαλύτερο από τις αποδοχές ενός γιατρού τα τριάντα χρόνια μέσα στο ΕΣΥ. 

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ καταλογίζει στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι τους έλεγε ψέματα και τους εξαπατούσε. "Επί έναν χρόνο ο Ξανθός μας έλεγε πως δήθεν η εγκύκλιος δεν αφορά αποζημιώσεις για ιατρικές επιπλοκές αλλά για άλλους είδους αδικήματα και στα οποία έχει ή θα καταλογιστεί δόλος. Οι δικοί μας νομικοί σύμβουλοι μάς έλεγαν το αντίθετο. Η εξέλιξη απέδειξε ποιος έλεγε αλήθεια" λέει ο κ. Παπανικολάου και εξηγεί πως "ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εισηγείται τώρα να πληρώσει ο γιατρός του νοσοκομείου Λάρισας το ποσό της αποζημίωσης που δόθηκε συν τους τόκους που σημειωτέον ήταν πολλά χρήματα γιατί τα νοσοκομεία δεν πληρώνουν, εξαντλώντας κάθε νομικό μέσο, και η τελεσίδικη απόφαση συνήθως συνεπάγεται και πολλούς τόκους.  Η Ολομέλεια καλείται τώρα να αποφασίσει αν θα δεχθεί ή όχι αυτόν τον καταλογισμό" επισημαίνει. 

Το επόμενο βήμα της ΟΕΝΓΕ είναι οι γενικές συνελεύσεις ανά νοσοκομείο και η δυναμική στάση έναντι της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. "Ζητούμε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην καταλογίσει την αποζημίωση στον γιατρό. Αλλά και από τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια να προβεί σε νέα νομοθετική ρύθμιση, ειδάλλως θα είναι συνένοχος στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης με τους προκατόχους τους, τους κκ. Ξανθό και Πολάκη. Από αυτούς ζητούμε να πουν συγγνώμη για ό,τι έκαναν και μας είπαν" καταλήγει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ - Ζελένσκι: Οι πρώτες συζητήσεις στο Οβάλ Γραφείο20:58Έφτασε ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (εικόνες)20:44Διακοπή της ροής του πετρελαίου προς την Ουγγαρία, έπειτα από ουκρανική επίθεση σε ρωσικό υποσταθμό20:34FIFA: Εξετάζει Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων κάθε 2 χρόνια, με 48 ομάδες20:20Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας20:06Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πέντε ανήλικοι που κατηγορούνται ότι λήστεψαν 15χρονο19:52Γάζα: Η Χαμάς απάντησε θετικά στη νέα πρόταση εκεχειρίας19:38Λάρισα: Φωτιά σε περιοχή του Τυρνάβου – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής (βίντεο) 19:24Περισσότερα από 3.430.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς19:12Τραμπ για πόλεμο στην Ουκρανία: Είμαι εδώ μονάχα για να τον σταματήσω, όχι να τον συνεχίσω18:58Κρατούμενος δραπέτευσε από το νοσοκομείο Καστοριάς18:44Ευρωμπάσκετ 2025: "Έκοψε" τον Καραγιαννίδη ο Σπανούλης, με 16 διεθνείς συνεχίζεται η προετοιμασία18:30Φωτιά στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας18:16Αρκαδία: Φωτιά σε δασική έκταση στη Βεδουρίτσα - Πιθανώς ξεκίνησε από κεραυνό18:02Ξάνθη: Εικόνες από το σημείο του μοιραίου δυστυχήματος – Ποιοι επέβαιναν στα οχήματα17:48Ντόναλντ Τραμπ: Μεγάλη τιμή που υποδεχόμαστε τόσους Ευρωπαίους ηγέτες17:34Ξάνθη: Έληξε η προσωρινή εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων επί της Εγνατίας οδού Κομοτηνής – Ξάνθης17:20Ασπρόπυργος: Συνελήφθη 25χρονη στο σπίτι της οποίας εντοπίστηκαν πιστόλι, σπαθί και ξιφίδια17:06Σκοπιά Φαρσάλων: Πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο – Καταιγίδα έριξε τη θερμοκρασία κατά 13.5°C σε δύο ώρες16:52Σικελία: Γέφυρα καταρρέει ενώ τη διασχίζουν οχήματα (βίντεο)16:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο