LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Δεκεμβρίου 2019 09:00

Στο ΣτΕ οι τριετίες των κατώτατων μισθών

Σήμερα η συζήτηση της προσφυγής που κατέθεσαν ο ΣΕΒ και άλλοι επτά περιφερειακοί σύνδεσμοι εργοδοτών.

Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣτΕ - κτίριο

Μετά από αναβολή δύο μηνών συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας το κρίσιμο θέμα της προσφυγής που κατέθεσαν ο ΣΕΒ και άλλοι επτά περιφερειακοί σύνδεσμοι εργοδοτών, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε πριν από 10 μήνες (18/2/2019) με αφορμή την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019), αλλά αφορούσε και τη διατήρηση των τριετιών για τους κατώτατους μισθούς και τα ημερομίσθια.

Επισημαίνεται ότι μόλις πρόσφατα με διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που ενσωματώθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, παρατάθηκε η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι τις 31-12-2019.

Μαζί με την ισχύ της ΕΓΣΣΕ παρατάθηκαν και όλοι οι συμφωνηθέντες κανονιστικοί όροι (μισθολογικοί και μη μισθολογικοί) ευεργετικοί για τους εργαζομένους (επιδόματα, τριετίες κ.ά.) που τη συνοδεύουν. Μάλιστα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε τη θέση του προς τη ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας πως δεν θα θιγούν οι τριετίες με την επέκταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η εγκύκλιος για τις τριετίες

Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι εργοδοτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και η συγκεκριμένη εγκύκλιος που εκδόθηκε από την πρώην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τον Φεβρουάριο του 2019 δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής».

Οι τριετίες στους κατώτατους μισθούς, αλλά και στα ημερομίσθια αφορούν αυξήσεις των αμοιβών που έχουν σχέση με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων, άρα και της προσαύξησης του μισθού τους ανά τριετία η οποία με βάση την ισχύουσα Εθνική Σύμβαση Εργασίας κλιμακώνεται ως εξής: αναγνώριση μέχρι 6 τριετίες με 5% αύξηση του ημερομισθίου (για κάθε τριετία) για τους εργατοτεχνίτες και αναγνώριση μέχρι 3 τριετίες με 10% αύξηση του μισθού για κάθε τριετία για τους υπαλλήλους.

Στην επίμαχη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας του περασμένου Φεβρουαρίου υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες ως εξής: για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία 845 ευρώ.

Το 2020 η νέα ΕΓΣΣΕ

Ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για να ξεκινήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς η ισχύς της σημερινής σύμβασης εκπνέει στο τέλος Δεκεμβρίου.

Στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται πως η επόμενη αύξηση στους κατώτατους μισθούς και στα ημερομίσθια θα πραγματοποιηθεί μετά τον Ιούνιο του 2020 και αφού προηγηθεί μια διαδικασία διαβούλευσης που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2020. Και μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να διενεργήσει μια αξιολόγηση της ελάχιστης αύξησης των μισθών και να βελτιώσει την υπάρχουσα βάση πληροφόρησης.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να συνεχίσουν την παρακολούθηση της εξέλιξης της αγοράς εργασίας και των μισθών και προτίθενται να προβούν σε επαναξιολόγηση της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 10,9% τον Φεβρουάριο του 2019.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στον Ολυμπιακό και επίσημα ο Μόντε Μόρις23:59Handelsblatt: Έχει "καλές πιθανότητες" ο Πιερρακάκης να ηγηθεί του Eurogroup23:44Μελόνι: Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι εφικτή23:30Χανιά: 43χρονος τραυματίστηκε από καραμπίνα - Εξετάζεται η εμπλοκή κυνηγού 23:16Λάρισα: Θύμα ληστείας επιχειρηματίας και η σύζυγος του – Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι τους τη νύχτα23:02FIBA Europe Cup: Με κυριαρχική εμφάνιση "λύγισε" την Πριέβιντζα ο ΠΑΟΚ 22:48ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνο βρεφικό γάλα που κυκλοφορεί μέσω διαδικτύου22:34Basketball Champions League: Πρωτιά και πρόκριση στους "16" για την ΑΕΚ22:20Σοκ στην Αμαλιάδα: 14χρονος “νταής” εκβίαζε 12χρονο συμμαθητή του - Του απέσπασε περισσότερα από 8.000 ευρώ22:06Δότης σπέρματος με γενετική μετάλλαξη: 197 παιδιά γεννήθηκαν, πολλά με γονιδιακά αυξημένο ρίσκο καρκίνου 21:52Θεοδωρικάκος: Νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα21:38Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης21:24Τσιάρας: Η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε μέσο τους αγρότες21:10ANT1 Sports: Αντιμέτωπος με την Βικτόρια Πλζεν έρχεται ο Παναθηναϊκός την Πέμπτη στις 22:00, ζωντάνα στον ΑΝΤ120:56Αγροτικές επιδοτήσεις - Τέλλογλου: Έτσι "κόπηκαν" χιλιάδες αγρότες20:42Παναγιώτης Στάθης για "Αγροτοδικεία" - Εισαγγελικές πηγές στον ΑΝΤ1: Πράττουμε το καθήκον μας, δεν εκτελούμε εντολές20:28Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:14Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη - Τι είπαν για Ελλάδα-ΗΠΑ και μεταναστευτικό20:00Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θείου και του φίλου του που ασελγούσαν στα ανίψια του ηλικίας 2 και 4 ετών19:46Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίζει ποιος εισέρχεται στην ΕΕ και όχι οι λαθρέμποροι19:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο