LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2019 21:05

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δωρεάν εξετάσεις για τον HIV

Δείτε πού μπορείτε να εξεταστείτε για τον ιό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι παράλληλες εκδηλώσεις. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας.

AP - AIDS - ιός HIV

Δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για υιοθέτηση υγιέστερων και ασφαλέστερων στάσεων ζωής, πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS, σήμερα Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Στην Αθήνα, στο Γκάζι- Μετρό Κεραμεικός, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, από τις 09.00-22.00 στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μέσω της Κινητής Μονάδας μοιράζει ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά. Η ενημερωτική παρέμβαση υλοποιείται με τη συμμετοχή της ΜΚΟ HelMSIC. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ελέγχου για τον HIV, με γρήγορη εξέταση (rapid test), καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής για τον ιό.

Εξάλλου την Παρασκευή 29.11.19, το Σάββατο 30.11.19 και την Κυριακή 01.12.19 Ομάδες Εργασίας επισκέπτονται bar και cafe του κέντρου της Αθήνας από τις 20.00-03.00 για ενημέρωση και διανομή σχετικού υλικού.

Στη Θεσσαλονίκη ο Περιφερειακός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας Βορείου Ελλάδος για 19η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης. Στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και ώρα 12:00-19:00 πραγματοποιείται ενημέρωση του γενικού πληθυσμού της πόλης και των επισκεπτών της, σε θέματα που αφορούν στον HIV/AIDS και θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό του Ε.Ο.Δ.Υ. και των συμμετεχόντων φορέων.

Παράλληλα μουσικοί και χορευτικοί συντελεστές, όπως της χορευτικής ομάδας SALSA του ΑΠΘ και της ομάδας κρουστών Paranaue, έστειλαν το μήνυμα της ημέρας, μέσα από τις δικές τους παραστάσεις. 

Μητσοτάκης: Λέμε όχι στον κοινωνικό αποκλεισμό

«Είναι χρέος της πολιτείας να στηρίξει έμπρακτα όσους ζουν με τον ιό του HIV. Και είναι χρέος όλων μας να εξασφαλίσουμε στους συμπολίτες μας αυτούς μια καθημερινότητα δίχως κοινωνικό στίγμα», αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.        

Μητσοτάκης - Twitter - HIV

Κικίλιας: Μαζί βάζουμε τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις

Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στέλνουμε το μήνυμα, ότι η λοίμωξη από HIV με τη σωστή παρακολούθηση και αγωγή, έχει μετατραπεί σε χρόνιο νόσημα με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης, τονίζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Τιμούμε τους επιστήμονες που επιτελούν σπουδαίο έργο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από HIV και στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τις οργανώσεις, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, προκειμένου να βάλουμε μαζί τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις. Μαζί κάνουμε τη διαφορά: Με πρόληψη και προστασία, έγκυρη ενημέρωση, έγκαιρη και ανώνυμη διάγνωση, παρακολούθηση και αγωγή».

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι είναι χρέος της κοινωνίας και της Πολιτείας να βρίσκεται στο πλευρό όσων πάσχουν και στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνει τα εξής:

1.Άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν τάχιστα οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια. Με την ενέργεια αυτή, δίνουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής.

2.Υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών με τη χρήση ειδικής κωδικοποίησης που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Με τον τρόπο αυτό:

  • διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους,
  • απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων
  • διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής

3.Σχεδιασμός και άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού. Έμφαση δίνουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματαΣήμερα 16:18 | Τοπικά Νέα

Ο εφιάλτης μιας 37χρονης στα χέρια του συζύγου της, που την κακοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτώντας χρήματα για τα χρέη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:00“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο