Σεισμός στην Αλβανία: Αυξάνονται οι νεκροί, “σβήνουν” οι ελπίδες για επιζώντες
Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, ανακοίνωσε, στην σημερινή πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης, ότι ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου ανήλθε στους 50. Ανακοίνωσε επίσης ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης. 41 άτομα συνεχίζουν να παραμένουν στο νοσοκομείο με διάφορα τραύματα. Τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη νοσηλεία.
Επιπλέον, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργια σπίτια ενώ κήρυξε, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και την περιφέρεια της Λέζιας βόρεια των Τιράνων.
Επίσης, άρχισαν σήμερα οι επιθεωρήσεις των ξένων κλιμακίων για την αξιολόγηση των κτιρίων που δέχτηκαν ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Πρώτα κλιμάκια είναι η 16 μελής ομάδα της Ελλάδας , καθώς και της Ιταλίας και της Γαλλίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης , μόνο στα Τίρανα επλήγησαν 1192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες. Σε 8 σχολεία δεν μπορεί να συνεχιστεί το μάθημα.
Στο Δυρράχιο 19 μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα όπου στεγάζονται από 100 μέχρι 250 οικογένειες είναι ακατοίκητα.
Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά του μεγέθους των ζημιών που άφησε πίσω ο σεισμός. Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα τόνισε, ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόχτιστα χτίρια και αποδίδει τα αίτια στην παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας.
Εντούτοις, παρά τα μεγέθη των καταστροφών ο Ράμα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν στο ακέραιο και το συντομότερο δυνατό. Έφερε ως παράδειγμα της αμεσότητας στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού την στέγαση 2 500 αστέγων σε διάφορα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.
Ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε πάνω από 10.000 η πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείπει τις πληγέντες περιοχές ενώ ενώ παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της μαζικής φυγής στο εξωτερικό.
Επίσης, όσο περνούν οι ώρες αυξάνονται οι αντιδράσεις των σεισμόπληχτων για έλλειψη ενδιαφέροντος από το κράτος, για το ότι οι βοήθειες δε φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά και για το γεγονός ότι το κράτος ευθύνεται άμεσα για το μέγεθος των ζημιών, επειδή, όπως σημειώνουν οι σεισμόπληκτοι, οι αρμόδιες δομές του παράβλεψαν την εφαρμογή της νομοθεσίας δόμησης και τις συνθήκες οικοδόμησης των κτιρίων
Καθημερινά επίσης μεγαλώνει ο γεωγραφικός κύκλος των σεισμόπληχτων περιοχών και συνεπώς το πραγματικό μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός. Υπό τις συνθήκες αυτές ο Ράμα αναγκάστηκε να διευρύνει τις περιφέρειες σε έκτακτη ανάγκη.
Ο ΙΣΑ στο πλευρό των σεισμόπληκτων
Από την περιφέρεια Αττικής αναχώρησε κλιμάκιο ιατρών του ΙΣΑ με υγειονομικό υλικό και φάρμακα για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.
Το κλιμάκιο, από τέσσερις ιατρούς- τρεις εκ των οποίων είναι χειρουργικών ειδικοτήτων - μετέβη, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στα Τίρανα, για να συνδράμει στην αποκατάσταση των τραυματιών.
Το υγειονομικό υλικό και τα φάρμακα συγκεντρώθηκαν από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλαίσιο της δράσης «Όλοι Μαζί Μπορούμε».