LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Νοεμβρίου 2019 22:11

Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα: Τι ποσοστό των ελαφρύνσεων πηγαίνει στην μεσαία τάξη;

«Γνώριζε τα στοιχεία και έλεγε συνειδητά ψέματα ή ενημερώθηκε τώρα;», διερωτάται ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ -ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ - ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα ζητά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον Χρήστο Σταϊκούρα με αφορμή τον ορισμό που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών για την μεσαία τάξη.

«Το να προσπαθεί η ΝΔ να πείσει τον κόσμο ότι κάποιος με εισόδημα 524,5 ευρώ τον μήνα είναι μεσαία τάξη και ότι η ΝΔ θα τον βοηθήσει στερείται σοβαρότητας», σχολίασε μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι: «Ο κ. Σταϊκούρας χρησιμοποιώντας τον ορισμό του ΟΟΣΑ χαρακτήρισε ως μεσαία τάξη «τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ.»

Με βάση τον ορισμό αυτόν όμως – τον οποίο εμείς δεν αποδεχόμαστε – προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα.

1) Γιατί ο κ. Σταϊκούρας και η ΝΔ που η μεσαία τάξη προεκλογικά ήταν κάθε δεύτερη κουβέντα τους επέλεξαν να την ορίσουν τώρα; Γιατί δεν είχαν πει ούτε μια φορά τι εννοούσαν πριν τις 7 Ιουλίου;

2) Με βάση αυτόν το ορισμό η μεσαία τάξη καταποντίστηκε ή δεν καταποντίστηκε τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ;

3) Με βάση αυτόν το ορισμό η μεσαία τάξη ενισχύθηκε -έστω και λίγο -  τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;

4) Επειδή ο κύριος Σταικούρας ξέρει καλά την απάντηση στα 2 προηγούμενα ερωτήματα και εφόσον χρησιμοποίησε στην ομιλία του στοιχεία από εδώ : https://www.statistics.gr/documents/20181/4097e78d-15f6-e7ee-c88a-f6d83607b19c θα μπει στον κόπο να μας πει τι κέρδισε και τι έχασε η μεσαία τάξη τα προηγούμενα χρόνια; Είναι απλές πράξεις.

5) Ο κ. Σταϊκούρας γνώριζε τα στοιχεία και έλεγε συνειδητά ψέματα ή ενημερώθηκε τώρα;

6) Τελευταίο και σημαντικότερο: Θα μας απαντήσει ο κ. Σταϊκούρας τι ποσοστό των ελαφρύνσεων που κάνει πηγαίνουν στην μεσαία τάξη;  Δηλαδή από τα 1.2 δις τι ποσό πηγαίνει στα μεσαία στρώματα. Αν δεν τον βολεύει ο ορισμός που έδωσε ας χρησιμοποιήσει έναν άλλο. Αν και όταν  ένα μισθωτός με 1 παιδί και 19.000 ευρώ εισόδημα θα έχει όφελος 2 ευρώ το μήνα δεν νομίζω να βρει κατάλληλο ορισμό.

Γιατί όποιον ορισμό και να πάρουμε το να προσπαθεί η ΝΔ να πείσει τον κόσμο ότι κάποιος με εισόδημα 524,5 ευρώ τον μήνα είναι μεσαία τάξη και ότι η ΝΔ θα τον βοηθήσει στερείται σοβαρότητας.

Η μεσαία τάξη, πράγματι όπως λέει και ο κ. Σταϊκούρας , δεν μπορεί να οριστεί μόνο βάση του εισοδήματος. Παίζουν ρόλο και η περιουσία, η θέση στην παραγωγή, οι προοπτικές. Για αυτό όμως και οι πολιτικές στήριξης του παιδιού, το επίδομα ενοικίου, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και άλλες πολίτικές του ΣΥΡΙΖΑ που η ΝΔ μεμφόταν ήταν σημαντικές και για την μεσαία τάξη».

Χαρίτσης: τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική  της ΝΔ  

“Το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική ‘ημέτερων’ της Ν.Δ.”, διαμηνύει και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. “Οι πολυδιαφημισμένες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη τελικά περιορίζονται σε περίπου 17 ευρώ το χρόνο, για να μπορεί να χαρίσει ο κ. Μητσοτάκης ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα”, υπογραμμίζει, απαριθμώντας, μάλιστα, τις πρόσφατες επιβαρύνσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση: “Αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιπλέον κρυφός φόρος 22% για όσους δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές -ποσοστό  εξαιρετικά υψηλό- και επερχόμενες αυξήσεις άνω του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές για 8 στους 10 μη μισθωτούς”.

 “Την ίδια ώρα ακυρώνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ που είχε δρομολογήσει για το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ”, συμπληρώνει ο ίδιος.

Αναλυτικά η δήλωση:

 “Ο Υπουργός Οικονομικών χθες με την εξοργιστική δήλωσή του ότι μεσαία τάξη είναι όποιος έχει εισόδημα πάνω από 440 ευρώ το μήνα, φρόντισε να διαψεύσει τις ελπίδες που καλλιέργησε ο κ. Μητσοτάκης για ελαφρύνσεις.

 Η προεκλογική απάτη της ΝΔ για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα γίνεται ξεκάθαρη με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

 Οι πολυδιαφημισμένες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη τελικά περιορίζονται σε περίπου 17 ευρώ το χρόνο.

 Ακόμα και αυτές όμως ακυρώνονται, αφού την ίδια ώρα έρχονται πρόσθετες επιβαρύνσεις.

 Αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιπλέον κρυφός φόρος 22% για όσους δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές -ποσοστό  εξαιρετικά υψηλό.

 Και φυσικά οι επερχόμενες αυξήσεις άνω του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές για 8 στους 10 μη μισθωτούς.

 Την ίδια ώρα ακυρώνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ που είχε δρομολογήσει για το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Επιπλέον επιβαρύνσεις για τα χαμηλότερα εισοδήματα δηλαδή για να μπορεί να χαρίσει ο κ. Μητσοτάκης ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα.  

Είναι φανερό ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική ‘ημέτερων’ της Ν.Δ.”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Οι ΗΠΑ προχώρησαν στη σύλληψη δεξαμενοπλοίου που αναχώρησε από τη Βενεζουέλα χωρίς έγκριση23:59ΟΗΕ: Διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους θανάτους κατά τις διαδηλώσεις στο Ιράν23:46Ολυμπιακός – Μπάγερν Μονάχου: Επιστροφή στις νίκες για τους ερυθρόλευκους23:36Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου23:26Πάτρα: Παρουσιάστηκε και έκτος κατηγορούμενος για την υπόθεση του θανάτου 30χρονου23:12Χωρίς ταξί η Θεσσαλονίκη για 48 ώρες22:58Ιράν: Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς καταδικάζουν τη βία κατά διαδηλωτών22:44Ηλεία: Ανεμοστρόβιλος σήκωσε στον αέρα αυτοκίνητο22:30Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή της Οδησσού22:16ΕΕ-Mercosur: Η Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την έγκριση της "ιστορικής" συμφωνίας22:02Σε ποια σημεία των οδικών δικτύων της Δυτικής Ελλάδας παραμένουν μπλόκα21:48Έρευνα ΑΝΤ1 - Τι κρύβεται πίσω από το προφίλ  "EMILY" που διέρρευσε το βίντεο το οποίο πυροδότησε τη "βόμβα" στην Κυπριακή Προεδρία21:34Hellenic Train: Ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών21:20ANT1 Sports: Την Μπάγερν Μονάχου υποδέχεται στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός, για την Ευρωλίγκα21:06Χιόνια και παγετός σε Γιάννενα και Άρτα20:52Σάλος στην Κύπρο: Εκτυλίσσεται πολιτικό και κατασκοπευτικό θρίλερ με τη διαρροή βίντεο από "αινιγματικό" λογαριασμό 20:38Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Τι σημαίνει για τους Έλληνες αγρότες και τα ελληνικά προϊόντα;20:24Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:10Σαράφογλου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις - Μετά τη Βενεζουέλα, το Ιράν19:56Λαμία: Άνοιξαν οι αγρότες την παλιά εθνική οδό στη Θήβα 19:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο