LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Νοεμβρίου 2019 19:35

Κύκλωμα “φούλαρε” δεκάδες πρατήρια με επικίνδυνα καύσιμα (εικόνες)

Μεγάλο χτύπημα σε τεράστιο κύκλωμα λαθρεμπορίου καυσίμων. Πώς λειτουργούσε η σπείρα. Επίσημες ανακοινώσεις απο τις Αρχές.

Λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων

Ένας 50χρονος Κύπριος, μόνιμος κάτοικος Βουλγαρίας, είναι ο αρχηγός του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων που εξαρθρώθηκε από τις Αρχές. Πρόκειται για πρόσωπο γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ευρώπης, καθώς έχει απασχολήσει στο παρελθόν για κακουργηματικές πράξεις. Ο 50χρονος καταφέρνει να διαφεύγει της σύλληψης.

Οι Αρχές συνέλαβαν συνολικά 20 άτομα και σχημάτισαν δικογραφία για ακόμα 52. Το κύκλωμα, το οποίο δρούσε από τις αρχές του 2018, έφερνε στην Ελλάδα με νταλίκες χημικούς διαλύτες, τους οποίους αποθήκευσε σε ντεπόζιτα σε αποθήκες στον Ασπρόπυργο και στο Μενίδι. Στη συνέχεια, διακινούνταν με βυτία οι χημικοί διαλύτες σε συνολικά 20 βενζινάδικα της Αθήνας. Στα πρατήρια αυτά γινόταν η νόθευση της βενζίνης και στη συνέχεια τα νοθευμένα καύσιμα έμπαιναν στις νόμιμες δεξαμενές των πρατηρίων. Η νόθευση γινόταν με αναλογία ένα προς πέντε και έτσι κατά τους ελέγχους δεν γινόταν αντιληπτοί από τις υπηρεσίες του κράτους.

Για τη μεταφορά των διαλυτών από τη Βουλγαρία χρησιμοποιούνταν δύο βουλγάρικες εταιρίες, διαχειριστής των οποίων ήταν ο καταζητούμενος αρχηγός του κυκλώματος. Παραλήπτης των διαλυτών ήταν ελληνική εταιρία, που εμφανιζόταν να δραστηριοποιείται στις βαφές. Επίσης, για τη διακίνηση των διαλυτών, χρησιμοποιούσαν «εικονικά» παραστατικά, με αποδέκτες εταιρείες «φαντάσματα» που δήθεν δραστηριοποίονταν στην εμπορία τέτοιων προϊόντων.

Λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων

Πώς γινόταν η μεταφορά

Κατά την κίνηση των φορτηγών οχημάτων που εισέρχονταν από τη Βουλγαρία λαμβάνονταν μέτρα προστασίας προς αποφυγή ελέγχων και αποκάλυψης της παράνομης δραστηριότητας, διαθέτοντας προς τούτο προπομπούς Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στη συνέχεια, οι χημικοί διαλύτες παραλαμβάνονταν, αυθημερόν ή τις επόμενες ημέρες, από τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης με διαδικασία μετάγγισης από παλετοδεξαμενές σε βυτία και κατέληγαν σε 21 επιχειρήσεις - πρατήρια υγρών καυσίμων, σε διαφορές περιοχές της Αττικής. Η μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος έγινε σε βενζινάδικο στο Κορωπί. Εκεί αναμιγνύονταν παρανόμως με καύσιμα κινητήρων, με σκοπό την αύξηση του τελικού όγκου τους με αποτέλεσμα με τον τρόπο αυτό να αποφεύγουν την καταβολή των αναλογούντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 20 πρατήρια υγρών καυσίμων, σε 6 αποθηκευτικούς χώρους και σε οικία, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων

  • 24 τόνοι χημικών διαλυτών, σε ισάριθμες υπέργειες δεξαμενές,
  • 21 υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1000 λίτρων κενές περιεχόμενου,
  • οκτώ δεξαμενές κενές περιεχομένου,
  • φορτηγό Δ.Χ. με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας,
  • βυτιοφόρο όχημα και Δ.Χ. φορτηγό,
  • δύο  επικαθήμενα και δυο (2) Ι.Χ.Ε. αυτ-τα,
  • κινητά τηλεφωνά και κάρτες sim,
  • το χρηματικό ποσό των δεκαέξι χιλιάδες εξακοσίων 16.600 ευρώ, κεντρική μονάδα Η/Υ και φορητός υπολογιστής.

Λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων

Επιπρόσθετα, κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους πραγματοποιήθηκε ποσοτική καταμέτρηση της στάθμης των δεξαμενών των πρατηρίων και ελήφθησαν δείγματα από τις δεξαμενές, προκειμένου να αποσταλούν στο Χημείο του Κράτους, για να διερευνηθεί η ύπαρξη ποιοτικών αποκλίσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, ενώ παράλληλα συλλέχθηκε πλήθος στοιχείων για περαιτέρω επεξεργασία και έλεγχο.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος (72) συνολικά ατόμων για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, της οργάνωσης της αγοράς πετρελαιοειδών, των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών που αφορούν την αποθήκευση, κατοχή, διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων άνευ αδείας.

Πιτσιλής: θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους ελέγχους.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε, μεταξύ άλλων:  "Η επιτυχία αυτή, έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων επιτυχιών και να δώσει έναν ισχυρό συμβολισμό, «την αποφασιστικότητα μας να μην παρέχουμε το παραμικρό περιθώριο στα εγκληματικά δίκτυα να χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως πύλη εισόδου λαθρεμπορευμάτων.
Εργαζόμαστε ώστε το τίμημα της παράνομης εισόδου να γίνει ασύμφορο και οι εγκληματικές οργανώσεις να έχουν απώλειες εκατοντάδων εκατομμύριων.
θα ήθελα να αναφερθώ στο ρόλο του Σ.Ε.Κ..Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο εκπληρώνει το όραμα, για συντονισμένη δράση των διοικητικών μηχανισμών έρευνας, ελέγχου και δίωξης, στην αντιμετώπιση διεθνών κυκλωμάτων λαθρεμπορίου.Έχει καταφέρει να συνθέσει τις δυνάμεις όλων τις Διωκτικών Υπηρεσιών και να αναπτύξει τα στρατηγικά τους πλεονεκτήματα έναντι του λαθρεμπορίου στα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα στελέχη του Σ.Ε.Κ., της Τελωνείων, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων, της ΥΕΔΕΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και τους δικαστικούς λειτουργούς που συνέβαλαν σε αυτή την μεγάλη επιτυχία.Και να πω προς λαθρεμπόρους και φοροφυγάδες ότι:
Στην ΑΑΔΕ, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους ελέγχους.Δηλαδή, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προάσπιση των συμφερόντων των συνεπών φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤι καιρό θα κάνει το ΣάββατοΧθες 19:46 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σάββατο 22 Νοεμβρίου.

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγέςΧθες 21:24 | Ειδήσεις

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε σήμερα την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας ΚαργάκηΧθες 22:35 | Ειδήσεις

Το επεισόδιο χαρακτηρίστηκε σοβαρό και ενδεχομένως, αποτέλεσε έναν από τους καταλύτες για την ευρείας κλίμακας αναδιάταξη.

Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτιαΧθες 21:07 | Ειδήσεις

Οι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούν για το αν θα συνεχιστούν τα φαινόμενα το βράδυ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο06:14Δύσκολη η νύχτα στα Βόρεια Τζουμέρκα - Εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο23:59Λαμία: Δικυκλιστής έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο για να μην πατήσει πεζή - Πήρε φωτιά η μηχανή (βίντεο)23:46Ολυμπιακός: Άφησε πίσω του την ήττα από την Αρμάνι και "έτρεξε" την Παρί23:38Βόνιτσα - Κακοκαιρία: Μαθητές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σπίτι τους με Πυροσβεστικό όχημα23:26Κατέληξε η γυναίκα που παρασύρθηκε σε τροχαίο στο Παγκράτι23:12Μεσολόγγι: 15χρονος ξυλοκοπήθηκε από δύο ανήλικους – Χειροπέδες και στους γονείς τους22:58Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας Καργάκη22:43Όρμπαν: "Κρίσιμες" οι επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Η συνάντηση κορυφής της Βουδαπέστης πλησιάζει22:28Έδεσσα: Η ανακοίνωση των διασωστών του ΕΚΑΒ για το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια22:14Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές 22:00Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτια21:32ΕΕ: Αύριο συνάντηση ηγετών για την κατάσταση στην Ουκρανία21:18Τραγωδία στη Σαλαμίνα: Νεκρός ηλικιωμένος που έπεσε με το ΙΧ του στη θάλασσα21:04Παναθηναϊκός: Ο Ματίας Λεσόρ στην Πορτογαλία για αρθροσκόπηση20:50Κακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητες20:36Ρωσία: Στα χέρια του Πούτιν το ειρηνευτικό σχέδιο με την Ουκρανία20:22Αττική: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί ταξί που επέδειξαν πλαστές άδειες οδήγησης20:08Tae Kwon Do: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Αριστείδης Ψαρρός, "αργυρές" οι Ασημάκη και Κλακάλα19:54Θεοδωρικάκος: Με τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή ενισχύουμε ουσιαστικά την προστασία του καταναλωτή19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο