LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 29 Νοεμβρίου 2019 08:32

Έρευνα: ένας στους τέσσερις νέους εθισμένος με το κινητό του!

Η εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει...

Ύπνος - Κινητό τηλέφωνο

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις νέους (το 23%) είναι τόσο εξαρτημένος από το κινητό τηλέφωνο του που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει εθισμό σε αυτό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη Βρετανών ψυχιάτρων, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Η εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή, όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, οπότε μπορεί να εκδηλώσει άγχος, μέχρι και συμπτώματα πανικού.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King's), με επικεφαλής τη δρα Σαμάνθα Σον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής "BMC Psychiatry", σύμφωνα με το BBC και την «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν στοιχεία από 41 έρευνες που συνολικά αφορούσαν περίπου 42.000 νέους έως 20 ετών. Οι εννέα έρευνες είχαν γίνει στην Ευρώπη, οι δύο στις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες στην Ασία.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) επιβεβαιώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των νέων (από το 10% έως το 30% ανάλογα με την κάθε μελέτη, με μέσο όρο το 23%) κάνει «προβληματική» χρήση του κινητού του. Μεταξύ άλλων, αδυνατεί να ελέγξει το χρόνο που περνάει με το τηλέφωνο του, χρησιμοποιώντας το τόσο πολύ που αυτό γίνεται σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων. Η εθιστική αυτή συμπεριφορά συχνά συνδέεται με άλλα προβλήματα, όπως το άγχος, η καταθλιπτική διάθεση, η έλλειψη ύπνου και η μειωμένη απόδοση στις σπουδές του.

«Δεν είμαστε βέβαιοι αν φταίει το ίδιο το κινητό που γίνεται εθιστικό ή οι εφαρμογές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται δημόσια επίγνωση του προβλήματος της χρήσης κινητών από παιδιά και νέους, ενώ οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πόσο χρόνο τα παιδιά τους περνάνε με τα τηλέφωνα τους», δήλωσε η ερευνήτρια Νικολά Καλκ. «Οι εθισμοί μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία και την καθημερινή λειτουργία, συνεπώς είναι ανάγκη για περαιτέρω μελέτη της προβληματικής χρήσης των smartphones», ανέφερε η Σον.

Αν και την τελευταία δεκαετία έχουν εμφανίσει αύξηση τόσο η χρήση των κινητών από τα παιδιά και τους νέους, όσο και οι ψυχικές διαταραχές, δεν έχουν πάντως πειστεί ακόμη όλοι οι επιστήμονες ότι υπάρχει πράγματι σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στη συχνή χρήση κινητού και σε ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜαρινάκης σε αγρότες: Όταν προβάλεις τα αιτήματα σου χωρίς να θες να τα συζητήσεις, τότε ο διάλογος είναι προσχηματικόςΣήμερα 17:52 | Ειδήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η θέση της Κυβέρνησης, είναι «Ναι στο διάλογο, όχι στους κλειστούς δρόμους, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων».

Αγρότες: “Όχι” στην πρόσκληση Μητσοτάκη για ραντεβού στο Μαξίμου – κλιμακώνουν τις κινητοποιήσειςΣήμερα 16:22 | Ειδήσεις

Θα στείλουν γραπτώς τα αιτήματα τους στον Πρωθυπουργό. Τι διεκδικούν και τι αποφασίστηκε στη σημερινή Πανελλαδική Σύσκεψη στην Νίκαια της Λάρισας.

Το “τουρκικό πλυντήριο” ρωσικού αερίου και ο Κάθετος ΔιάδρομοςΣήμερα 15:46 | Ειδήσεις

Η νέα έρευνα του ant1news.gr αποκαλύπτει πώς το ρωσικό αέριο "βαφτίζεται” τουρκικό και συνεχίζει να ρέει προς την Ευρώπη

Κρήτη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ - Δήλωναν ακόμα και εκτάσεις θανόντωνΣήμερα 14:30 | Ειδήσεις

Οι συλληφθέντες θα βρεθούν αύριο στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εύβοια: Μεθυσμένη οδηγός προκάλεσε τροχαίο ατύχημα - Έπεσε με το ΙΧ της σε δύο οχήματα18:40Κρήτη - ΟΠΕΚΕΠΕ: "Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο" δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων18:26«Η ειρήνη δεν απέχει πολύ», δήλωσε ο Ερντογάν μετά από τη συνάντησή του με τον Πούτιν18:13Μαρινάκης σε αγρότες: Όταν προβάλεις τα αιτήματα σου χωρίς να θες να τα συζητήσεις, τότε ο διάλογος είναι προσχηματικός17:59Σοβαρό τροχαίο στην Πάτρα - Οδηγός ντελίβερι συγκρούστηκε με μηχανή (εικόνες)17:46Το “τουρκικό πλυντήριο” ρωσικού αερίου και ο Κάθετος Διάδρομος17:32Με πολλές απουσίες η ΑΕΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό 17:18Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων: Το χρονικό του ναζιστικού εγκλήματος17:04Μπαράζ τροχονομικών παραβάσεων στο Ίλιον - Πάνω από 10 οχήματα μεταφέρθηκαν με γερανό16:51Αγρότες: “Όχι” στην πρόσκληση Μητσοτάκη για ραντεβού στο Μαξίμου – κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις16:37Super League: Με τρία αμφίρροπα ματς η «αυλαία» της 14ης αγωνιστικής16:24Ακρωτήριο Ταίναρο: Διάσωση δεκάδων μεταναστών με τη συνδρομή της Frontex16:10Κώτσηρας - Προϋπολογισμός 2026: Η εκλογή Πιερρακάκη δείχνει την απόσταση που έχει διανύσει η χώρα15:56Ηράκλειο - Τηλεφωνική απάτη: 45χρονη έχασε 800 € από άνδρα που παρίστανε τον λογιστή15:42Γκιουλέκας: Δουλεύουμε όλοι μαζί για την Ελλάδα που μας ενώνει - Τα έργα που θα ολοκληρωθούν ως το 202715:28Βόλος: Φορτηγάκι τυλίχθηκε στις φλόγες εν κινήσει (εικόνες)15:14Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών15:00Κρήτη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ - Δήλωναν ακόμα και εκτάσεις θανόντων14:46Ηράκλειο: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 37χρονος που συνελήφθη για οπλοκατοχή 14:32Εκτροπή νταλίκας πριν την έξοδο της Θήβας - Τσιμέντα και ορυκτέλαια έπεσαν στο οδόστρωμα (εικόνες)14:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο