Σεισμός στην Αλβανία: μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός (εικόνες)
Δεν έχει τέλος ο θρήνος στην Αλβανία για τα θύματα του φονικού σεισμού των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 49 νεκρούς.
Μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης ανέσυραν τα πτώματα μιας μητέρας, των δίδυμων παιδιών της, δύο ετών, και του γιου της, επτά ετών, από τα συντρίμμια ενός σπιτιού στο Δυρράχιο (δυτικά), ενώ σύμφωνα με τα επιχειρησιακά στοιχεία αναζητούνται ακόμα έξι άτομα με εξανεμισμένες πλέον τις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.
Ευρωπαϊκές και αλβανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης ανέσυραν ακόμη έναν άνθρωπο νεκρό από τα συντρίμμια ξενοδοχείου πάνω σε μια ακτή του Δυρραχίου στην Αδριατική, ενώ η κούρσα με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζεται.
Οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει πάνω από 500 μετασεισμικές δονήσεις από την Τρίτη, αρκετές πάνω από 5,0 βαθμούς, που ταρακουνούν κτίρια και τρομοκρατούν τους πολίτες, το τραύμα των οποίων μάλλον θα χρειαστεί πολύ καιρό για να επουλωθεί.
Η Αλβανία, που κανονικά θα εόρταζε την 107η επέτειο από την ανεξαρτησία της χθες Πέμπτη (όλες οι επίσημες τελετές ακυρώθηκαν) είχε να βιώσει φονικό σεισμό από το 1979, όταν σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, και γενικά το επίπεδο προετοιμασίας στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών χαρακτηρίζεται χαμηλό από ειδικούς.
Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία, κράτη της Βαλκανικής και όχι μόνο έχουν στείλει ειδικευμένες ομάδες για να συμβάλλουν στην προσπάθεια διάσωσης παγιδευμένων.
Στα συντρίμμια του τετραώροφου σπιτιού του Μπέρτι Λάλα, 40 ετών, μια ιταλική ομάδα έρευνας και διάσωσης ανέκτησε τα πτώματα της γυναίκας του, των διδύμων τους και του γιου τους, που καταπλακώθηκαν από το ταβάνι έχοντας αγκαλιαστεί στο κρεβάτι.
Ο παράλυτος μεγαλύτερος αδελφός του Λάλα παραμένει παγιδευμένος στα συντρίμμια του σπιτιού, που χτίστηκε σε έκταση όπου αποξηράνθηκε τέλμα στο Δυρράχιο, το κυριότερο αλβανικό λιμάνι. Η μεγαλύτερη κόρη του, οκτώ ετών, η μητέρα του, 79 ετών, και μια ανιψιά του ήδη έχει επιβεβαιωθεί πως χάθηκαν όλοι τους στην καταστροφή.
Όμως ο 17χρονος ανιψιός του ανασύρθηκε ζωντανός την Τρίτη. Κατά τα φαινόμενα σώθηκε διότι ένα πλυντήριο μετακινήθηκε όταν έγινε ο σεισμός, παγιδεύοντάς τον αλλά προσφέροντάς του ταυτόχρονα προφύλαξη.
Τα μέλη του ιταλικού συνεργείου δεν σταμάτησαν να δουλεύουν όλη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και συνέχιζαν χθες βράδυ να απομακρύνουν μπετόν, ενώ αλβανοί στρατιώτες φτυάριζαν ασταμάτητα συντρίμμια για να τους βοηθήσουν.
Στη βόρεια πόλη Θουμάνε, όπου ο απολογισμός ανέρχεται σε 22 νεκρούς, οι έρευνες διακόπηκαν: εντοπίστηκαν τα πτώματα όλων των αγνοουμένων πολιτών, ανάμεσά τους αυτά μιας μητέρας και της κόρης της, που βρέθηκαν αγκαλιασμένες κάτω από τα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης ανέφερε ότι στην πόλη του Δυρραχίου έχουν πληγεί 701 κατοικίες, μεταξύ των οποίων 176 πολυκατοικίες. Στα Τίρανα επλήγησαν 202 πολυκατοικίες, με 61 από αυτές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι οκτώ να θεωρούνται ακατοίκητες. Η κυβέρνηση κάλεσε ομάδες εμπειρογνώμων από διάφορες χώρες για να αξιολογήσουν την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και να καταγράψουν τις ζημιές. Ήδη στην περιοχή μετέβη μια ομάδα Ελλήνων μηχανικών.
Μόνο στην πρωτεύουσα οι άστεγοι, σύμφωνα με στοιχεία του πρωθυπουργού, αγγίζουν τις 3.480 άστεγους. Ο αριθμός των αστέγων στο Δυρράχιο και τη Θουμάνα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπερνάει τις 10 χιλιάδες. Ο κ. Ράμα έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι σεισμόπληκτοι από τις σκηνές και να στεγαστούν σε ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες. Ωστόσο, από χθες, η πρωτεύουσα τα Τίρανα και το Δυρράχιο μοιάζουν με έρημες πόλεις, καθώς οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν μαζικά, προκειμένου να ξεφύγουν από τον φόβο που τους δημιουργούν οι μετασεισμικές δονήσεις.
Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής όπως και στη νότια Ιταλία, στην περιφέρεια της Απουλίας. Περίπου 45 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, ενώ από τους 650 τραυματίες κάποιοι είναι σοβαρά.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες στο Δυρράχιο και στη Θουμάνε. Η κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν δωρεές σε χρήμα αντί να στέλνουν αγαθά. Οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του ιστοτόπου GoFundMe έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει 2,2 εκατομμύρια δολάρια, είπε μια εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας πως αναμενόταν το ποσό να φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια χάρη στις εκκλήσεις από χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.
Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που αποπειράθηκε να κάνει απάτη συγκεντρώνοντας χρήματα που υποτίθεται ότι προόριζε για τους σεισμοπαθείς.
Υγειονομικό υλικό και φάρμακα μεταφέρει στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Αλβανίας κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που αναχώρησε το πρωί της Παρασκευής.
Το κλιμάκιο αποτελούν τέσσερις γιατροί -τρεις εκ των οποίων είναι χειρουργικών ειδικοτήτων- μεταφέροντας υγειονομικό υλικό και φάρμακα που συγκεντρώθηκαν από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλαίσιο της δράσης «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του ΣΚΑΪ .
Το κλιμάκιο θα μεταβεί στα Τίρανα, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, για να συνδράμει στη χειρουργική αποκατάσταση των τραυματιών.
«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και ευχόμαστε καλή δύναμη στους πολίτες της Αλβανίας. Ο ΙΣΑ ενώνει τις δυνάμεις του, με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής για την περίθαλψη των τραυματιών και τη στήριξη των υγειονομικών δομών της γείτονος χώρας. Η Ομάδα Άμεσης Δράσης του ΙΣΑ είναι πρόθυμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της για να στηρίξει τους συνανθρώπους μας σε όποιο μέρος του κόσμου έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.
Για την Αλβανία αναχωρεί σήμερα αποστολή των Γιατρών του Κόσμου για να βρεθεί στο πλευρό των κατοίκων και των πληγέντων από τον φονικό σεισμό των 6, 4 Ρίχτερ. Όπως αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου, «μία έμπειρη ιατρική ομάδα, αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα για το Δυρράχιο και τη Θουμάν, για να διερευνήσει τις ανάγκες του πληθυσμού, έτσι ώστε να προσφέρει στοχευμένη ανθρωπιστική βοήθεια». Σε πρώτη φάση οι Γιατροί του Κόσμου θα στείλουν είδη πρώτης ανάγκης- φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα. «Στο πεδίο θα βρίσκονται και τα ιδρυτικά μέλη των Γιατρών του Κόσμου, που έδωσαν υπόσταση στην ανθρωπιστική ιατρική στην Ελλάδα. Παρόντες ξανά σε μία ανθρωπιστική κρίση, σε έναν αγώνα ζωής, με στόχο να μη "συντριβούν" άλλες ανθρώπινες υπάρξεις.
Οι Γιατροί του Κόσμου, μια διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση με πολυετή εμπειρία στην υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καταφτάνουν όπου υπάρχουν άνθρωποι, όπως πάντα. Επιστρέφουν στα Βαλκάνια για μια ακόμα αποστολή ιατρικής αρωγής. Όπως τότε», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους. Σημειώνεται ότι επικεφαλής της αποστολής στην Αλβανία είναι ο Δρ. Νικήτας Κανάκης.