LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2019 16:04

Μακρόν: η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει αλληλεγγύη από το ΝΑΤΟ

Aιχμές και κατά των ΗΠΑ από τον Γάλλο Πρόεδρο. "Ο Μακρόν είναι σπόνσορας της τρομοκρατίας" απάντησε ο Τσαβούσογλου.

Εμμ. Μακρόν - Σύνοδος Κορυφής

Οι δηλώσεις μου περί εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ ήταν ένα χρήσιμο μήνυμα αφύπνισης των μελών της Συμμαχίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σήμερα στο Παρίσι, επιβεβαιώνοντας ότι επιμένει στις καυστικές δηλώσεις του στον Economist, που προκάλεσαν τόσες αντιδράσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων.

Η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει αλληλεγγύη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την ώρα που εξαπολύει επίθεση στη Συρία ως τετελεσμένο γεγονός, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος δήλωσε στον Economist ότι η Συμμαχία βρίσκεται σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου αμέσως μετά την αιφνιδιαστική μονομερή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και την τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων που ακολούθησε.

Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη θα πρέπει να οικοδομηθεί μαζί με τη Ρωσία, δήλωσε επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία δεν έχει αποδεχθεί το moratorium που πρότεινε η Ρωσία για τους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς, είπε αναφερόμενος στην πρόταση που διατύπωσε η Μόσχα μετά την εκπνοή της συνθήκης INF τον Αύγουστο.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετάσχουν στην επεξεργασία νέας συνθήκης, που θα αντικαταστήσει τη ρωσο-αμερικανική συνθήκη του 1987 για τις Μέσου Βεληνεκούς Πυρηνικές Δυνάμεις (INF), μετά την καταγγελία της από τις ΗΠΑ. «Δεν μπορούμε να αναθέσουμε την ασφάλειά μας σε μία διμερή συμφωνία όπου δεν θα συμμετέχει κανείς Ευρωπαίος», προειδοποίησε.

Αναφερόμενος στις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων στη ζώνη του Σάχελ, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επανεξετάσει τον τρόπο στρατιωτικής επέμβασης της Γαλλίας και ζήτησε από τους συμμάχους του μεγαλύτερη συμμετοχή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή.

«Η συγκυρία που αντιμετωπίζουμε στο Σάχελ μάς οδηγεί σήμερα να εξετάζουμε όλες τις στρατηγικές εναλλακτικές», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας «μεγαλύτερη συμμετοχή» των συμμάχων, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο από ατύχημα 13 Γάλλων στρατιωτικών που συμμετείχαν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση “Barkhane”.

«Όποιος θέλει να δει το κόστος των γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Σάχελ, μπορεί να έλθει στην επικήδεια τελετή των Γάλλων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στο Μαλί», είπε.

Στον Γάλλο Πρόεδρο, απάντησε από την πλευρά της Άγκυρας, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε στο CNN TURK, ότι δεν έχουν σημασία αυτά που λέει ο Μακρόν γιατί υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου - Αττάλεια - συνέντευξη Τύπου

Τσαβούσογλου: ο Μακρόν είναι σπόνσορας της τρομοκρατίας

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την επίθεση της Άγκυρας στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), λέγοντας ότι ο Γάλλος ηγέτης είναι σπόνσορας της τρομοκρατίας.

"Αυτός είναι ήδη ο σπόνσορας της τρομοκρατικής οργάνωσης και τους φιλοξενεί αυτούς σε σταθερή βάση στο Ελιζέ. Αν λέει ότι ο σύμμαχός του είναι η τρομοκρατική οργάνωση... τότε δεν υπάρχει πράγματι τίποτε περισσότεροι να πω", είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Η Άγκυρα θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση και στις 9 Οκτωβρίου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της στη βορειανατολική Συρία.

Τον περασμένο μήνα, ο Μακρόν συνάντησε την Τζιχάν 'Αχμεντ, την εκπρόσωπο των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), των οποίων η YPG αποτελεί μεγάλο τμήμα, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τους Κούρδους στη μάχη τους κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης της Ευρώπης όταν αμφιταλαντεύεται με αυτόν τον τρόπο. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, υπάρχει ένα κενό στην Ευρώπη, και (ο Μακρόν) προσπαθεί να είναι ο ηγέτης της, αλλά η ηγεσία έρχεται απολύτως φυσιολογικά".

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, αλλά τα σημερινά σχόλια του Μακρόν και του Τσαβούσογλου υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες εντάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής την προσεχή εβδομάδα στο Λονδίνο για την 70ή επέτειο του ΝΑΤΟ.

"Δεν είμαστε κατά του σχεδίου του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής. Ωστόσο, ό,τι ζητείται για τις χώρες της Βαλτικής θα πρέπει επίσης να γίνεται για εμάς. Και εμείς είμαστε σύμμαχοι", είπε ο Τσαβούσογλου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούςΣήμερα 07:32 | Ειδήσεις

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν. Πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση καιρού.

Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την ΤουρκίαΣήμερα 07:20 | Ειδήσεις

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα για την Τουρκία.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουσηΧθες 20:14 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητοΣήμερα 06:51 | Τοπικά Νέα

Πως έγινε το τροχαίο. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο νεαρός ποδηλάτης, που διασωληνώθηκε από διασώστες του ΕΚΑΒ στο σημείο, όπου έγινε το ατύχημα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βραζιλία: Πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα ως... εγγυητή για δάνειο (βίντεο)07:44Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς07:30Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την Τουρκία07:17Απαξίωση της πολιτικής ή εύκολη και δοκιμασμένη λύση;07:03Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο06:50Champions League: Ρεάλ και Μπάγερν στα ημιτελικά06:36Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη06:23Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:09Δικηγόρος έκανε λάθος “κλικ” και “έδωσε” διαζύγιο σε άλλο ζευγάρι23:59Ρέθυμνο: Ένστολοι έσωσαν 6χρονη από πνιγμό23:46Viral ο ψαράς που…βάφτηκε με μελάνι σουπιάς (βίντεο)23:32Τρεις συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)23:18Ισπανία – Ιταλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση έφερε διπλωματική αντιπαράθεση23:04Άργος - Μυκήνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό (εικόνες)22:51Παναθηναϊκός – Παπαθανάσης: Ξεκινάνε τα χωματουργικά στο νέο γήπεδο22:37Δώρα επικουρικών συντάξεων: Στο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση της κατάργησης22:25Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση22:11Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: Ξεκίνημα…με το δεξί21:57Εξάρθρωση σπείρας που έκανε ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία - Τεράστια η λεία τους21:44Εθνική Ελλάδος: Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα διεθνούς παίκτη21:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο