LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2019 12:48 | Ανανέωση: 28 Νοεμβρίου 2019 13:28

“Γαλάζια Πατρίδα”: Στον ΟΗΕ η επέκταση των τουρκικών συνόρων μέχρι τη… Ρόδο

Η αντίδραση της Αθήνας στη νέα τουρκική προκλητικότητα, που έφτασε μέχρι και τη Γενεύη.

Τουρκία - Γαλάζια πατρίδα - Άσκηση

Με επέκταση των θαλασσίων συνόρων της ακόμα και μέχρι τα δυτικά της Ρόδου προκαλεί πλέον η Τουρκία, που κατάθεσε σχετική επιστολή στον ΟΗΕ, την οποία απέρριψε στο σύνολό της η Αθήνα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τους ισχυρισμούς που περιέχει η επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου από τις 13 Νοεμβρίου και η οποία για πρώτη φορά κοινοποιεί σε τόσο υψηλό διπλωματικό επίπεδο την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η Άγκυρα κάνει λόγο για δικαιώματα της Τουρκίας να έχει θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα και δυτικά του 28ου μεσημβρινού (ο οποίος βρίσκεται νότια της Ρόδου), πρακτικά ελαχιστοποιεί όποια επήρεια έχουν τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, υπονοώντας ευθαρσώς ότι επιζητεί την οριοθέτηση με κύριο συμβαλλόμενο τη Λιβύη. Βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάγνωση της επιστολής του κ. Σινιρλίογλου είναι ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει την περιοχή από τον 28ο έως και τον 32ο μεσημβρινό ως απαραβίαστη τουρκική υφαλοκρηπίδα (σε αυτήν περιλαμβάνεται η μισή Ρόδος και το Καστελλόριζο με το νησιωτικό σύμπλεγμά των Ρω και Στρογγύλη), καλώντας την Ελλάδα, αλλά και τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη ή η Αίγυπτος, να συζητήσουν για την περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Ρόδου, δίχως, ωστόσο, να την προσδιορίζει επακριβώς. Η Άγκυρα θέτει, πρακτικά, υπό συζήτηση το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας από τα δυτικά της Ρόδου έως την Κρήτη.

«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικώς αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στον βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή. Επίσης, η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου το οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη, συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη», αναφέρεται ενδεικτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ χθες το απόγευμα. Και καταλήγει ότι «η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως.

Με την επιστολή του κ. Σινιρλίογλου η Τουρκία αμφισβητεί αφενός την επήρεια των ελληνικών νησιών, αφετέρου επαναλαμβάνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την ίδια την Κύπρο, η οποία εμφανίζεται ως έχουσα ελάχιστα δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα, καθώς τα νερά ανάμεσα στην Τουρκία και στην Αίγυπτο παρουσιάζονται ως ευρισκόμενα σε εκκρεμότητα έως ότου η Αγκυρα και το Κάιρο καταλήξουν σε συμφωνία. Μάλιστα, στις συντεταγμένες που καταθέτει η Αγκυρα στον ΟΗΕ, η Αίγυπτος εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη επήρεια από αυτήν που έχει τώρα, με βάση την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οριοθέτηση ζωνών με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δυνατή, σύμφωνα με την Αγκυρα, μόνο με λύση του πολιτικού προβλήματος.

Επί τούτου η επιστολή Σινιρλίογλου αναφέρει ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας θα ακολουθήσουν «μια μέση γραμμή ανάμεσα στην τουρκική και την αιγυπτιακή ακτογραμμή μέχρι ένα σημείο στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, το οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στη Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη σε συμφωνία με την αρχή της ισότητας και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ειδικές και σχετικές προϋποθέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο».

Στο παράρτημα της επιστολής επισυνάπτεται και ένα νέο κεφάλαιο συντεταγμένων με τίτλο «Πέρα από τον 28ο μεσημβρινό». Τονίζεται ότι «η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να καταθέσει γεωγραφικές συντεταγμένες της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, που εκτείνονται στα εξωτερικά όρια των χωρικών υδάτων των νησιών που αντίκεινται στη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου, δεδομένου ότι τα νησιωτικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή δεν μπορούν να αποκόψουν την προβολή των τουρκικών ακτών και της υφαλοκρηπίδας».

Φώφη Γεννηματά: Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν έχουν όριο

«Η Τουρκία αποθρασύνεται. Οι προκλήσεις της δεν έχουν όριο. Η επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ είναι μνημείο αυθαιρεσίας με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες», αναφέρει σε δήλωσή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής που χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την κίνηση της Τουρκίας, η οποία έγινε λίγα 24ώρα αφού η Κύπρος είχε καταθέσει διαμαρτυρία στον ΟΗΕ για τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της από την Άγκυρα.

«Είναι ιταμή απόπειρα να παραβιάσει και παρερμηνεύσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί άμεσα και να αντιδράσει αποτελεσματικά», καταλήγει η Φώφη Γεννηματά.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟ Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον ΓραμμένοΣήμερα 13:33 | Ειδήσεις

Οι μάρτυρες που καλεί ο βουλευτής και οι ισχυρισμοί του για το επεισόδιο.

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμαΣήμερα 09:15 | Ειδήσεις

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος, για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωσηΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Οι δηλώσεις του ξαδέρφου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις από την ΝΔ, αλλά και το "άδειασμα" από την Κεχαγιά. Η αναδίπλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο