LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2019 12:09

Σταϊκούρας: Βγαίνουμε στο ξέφωτο, αλλά οι κίνδυνοι παραμονεύουν

Ο Υπουργός Οικονομικών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020.

Βουλή - συζήτηση - Πολυνομοσχέδιο - Χρήστος Σταϊκούρας

Πολιτικές και κοινωνικές συγκλίσεις και σταθερό περιβάλλον είναι τα απαραίτητα συστατικά για την ισχυροποίηση της οικονομίας, επεσήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη θετική δυναμική της οικονομίας.

«Βγαίνουμε στο ξέφωτο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κρούοντας παράλληλα, καμπανάκι ότι «κίνδυνοι παραμονεύουν».

«Ο προϋπολογισμός καταδεικνύει ότι η οικονομία αποκτά θετική δυναμική που σταθεροποιείται και βελτιώνεται, μετά από μακροχρόνια περιπέτεια λόγω σφαλμάτων ημών και άλλων», είπε και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές», καθώς «οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν και οι κίνδυνοι παραμονεύουν». Ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, αντιθέτως κρατά «το εθνικό καθήκον τιμόνι γερά, χωρίς ταλάντευση». Διαβεβαίωσε δε, ότι θα προχωρήσει χωρίς λαϊκισμούς, αυταπάτες και χωρίς ελιτισμούς, με τους πολλούς και για τους πολλούς.

«Όλοι κατανοούμε ότι ο στόχος για ισχυροποίηση της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό επιβάλλει πολιτικές και κοινωνικές συγκλίσεις και συνθέσεις, εθνικό σχέδιο και σκληρή δουλειά από όλους, με πατριωτική συνείδηση, σύνεση και ρεαλισμό», είπε.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο προκάτοχος του Χρήστου Σταϊκούρα, Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ούτε αναπτυξιακός, ούτε κοινωνικός, αλλά ένα περιτύλιγμα για αντεργατικά μέτρα. «Ο προϋπολογισμός έχει ταβάνι κι αυτό φαίνεται μέσα από τις αυξήσεις στα μεσαία εισοδήματα 56 ευρώ το χρόνο, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σχέδιο για δαπάνες σε υγεία και παιδεία, ώστε να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. Για προϋπολογισμό που οδηγεί σε κατάρρευση το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε το κράτος και δεν εξόντωσε τη μεσαία τάξη.

Σε ό,τι αφορά στη μεσαία τάξη, ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως στόχος της κυβέρνηση είναι η ενίσχυση του εισοδήματος της, ενώ επικαλούμενος αναφορές του ΟΟΣΑ είπε πως ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ. Σύμφωνα πάντως, με τον υπουργό Οικονομικών η έννοια της μεσαίας τάξης διαφέρει σημαντικά από την έννοια του μέσου εισοδήματος, καθώς η πρώτη διαμορφώνεται και από άλλους περιουσιακούς και κοινωνικούς παράγοντες. «Ας αξιολογήσουμε τουλάχιστον τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το μέσο ή διάμεσο εισόδημα, αφού αυτά χρησιμοποιούνται, παγκοσμίως, για την χάραξη φορολογικής πολιτικής», είπε.

Σύμφωνα με το τελευταίο δημοσιευμένο ετήσιο στατιστικό δελτίο της ΑΑΔΕ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 για τα εισοδήματα του 2017, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ, το 83% κάτω των 20.000 ευρώ, ενώ στα νοικοκυριά με δύο τέκνα, λίγο περισσότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν, είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών του έτους 2018 της ΕΛΣΤΑΤ, για τα εισοδήματα του 2017, το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας εκτιμήθηκε στα 15.556 ευρώ, ενώ το ατομικό στα 7.863 ευρώ».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο – Καταγγελία 19χρονου: Νεαροί με έδερναν και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο10:10ΝΒΑ – Μπακς: Ήττα από τους Πέισερς απόντος του Αντετοκούνμπο09:57Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των Ευρωεκλογών09:43Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις για την λιτότητα (εικόνες09:30Ηράκλειο: Ήπιε, δεν βρήκε ταξί και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση!09:16Σεπόλια: Εμπρησμός σε ΑΤΜ και ζημιές σε σούπερ-μάρκετ (εικόνες)09:02ΗΠΑ - Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν 08:49Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου08:35“The 2Night Show” – Βαλαβάνη: Δεν θέλω να κάνω τα ίδια “λάθη” με τη νέα μου σχέση08:22Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)08:09Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…07:55“The 2Night Show” – Χρήστος Άρχος: Τα παιδικά όνειρα, οι σπουδές ψυχολογίας και οι προβλέψεις της χρονιάς (βίντεο)07:42Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”07:15ΗΠΑ: Συντριβή αεροσκάφους στην Αλάσκα07:01Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:48Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…06:34ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδών06:21Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ06:07Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία06:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο