LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 27 Νοεμβρίου 2019 16:59 | Ανανέωση: 27 Νοεμβρίου 2019 13:21

Μεγάλη συμμετοχή μαθητών στο Πρόγραμμα “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο”

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, αφορούσε την εξοικείωση με την αναπηρία.

Σ.Κ.Ε.Π. - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συνολικά 42.055 μαθητές και μαθήτριες, συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο" του Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, κατά τη διάρκεια της διετούς συνεργασίας του με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π. με αναπηρία, κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών 2017 – 2019, υλοποίησαν 687 εκπαιδευτικά προγράμματα σε 490 σχολεία πανελλαδικά, 57 από τα οποία εκτός Αττικής.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία "Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο" αποτελεί έναν ανοιχτό βιωματικό διάλογο ενημέρωσης & αφύπνισης, μεταξύ των μαθητών και των στελεχών του Σ.Κ.Ε.Π. με αναπηρία.  Απευθύνεται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο σχολικό πλαίσιο, σε διδακτική ώρα και τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Τα σχόλια των μαθητών αποτυπώνουν την σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας τους και την εισαγωγή τους στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας:

  • «Μας έκαναν να καταλάβουμε και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα άτομο με αναπηρία, χωρίς να επηρεαζόμαστε από κανένα στερεότυπο»
  • «Επειδή μας άφησε να του κάνουμε ερωτήσεις πολύ ανοιχτά, σταμάτησα να φοβάμαι ότι θα τον προσβάλω με κάτι που θα πω. Ολόκληρη η εμπειρία μου έμαθε ότι μπορώ να συνυπάρξω με κάποιον ανάπηρο χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως και με οποιονδήποτε άλλον»
  • «Αυτή η ομιλία με έκανε να αλλάξω την γνώμη μου για τους ανθρώπους με κάποια αναπηρία και να μάθω ότι μπορούν να κάνουν σχεδόν ότι θα έκανε ένας άνθρωπος χωρίς κάποια αναπηρία»
  • «Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι από τις διηγήσεις και τις προσωπικές εμπειρίες των ίδιων»
  • «Αισθάνθηκα μια οικειότητα απέναντι στους ανθρώπους που έχουν αναπηρία την οποία δεν είχα»
  • «Μου έκανε εντύπωση πόσο ενημερωμένος ήταν και πόσο εύστοχα απαντούσε στις ερωτήσεις μας γύρω από θέματα σχετικά με την αναπηρία. Επίσης, εντύπωση μου έκανε πως κατάφερε να διαλύσει αρκετά στερεότυπα που πιθανόν να είχαμε μόνο σε δύο ώρες που τον συναντήσαμε για πρώτη φορά»
Σ.Κ.Ε.Π. - ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Οι Motivational Speakers του Σ.Κ.Ε.Π., αποκαλύπτουν την δική τους καθημερινότητα. Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, τυφλός δικηγόρος, αναφέρει: «Κάθε επίσκεψη σε σχολείο, ένιωθα ότι ήταν μια επένδυση των ανθρώπων με αναπηρία στους ενεργούς πολίτες του Αύριο και φεύγοντας από κάθε σχολική τάξη ήμουν πιο αισιόδοξος, πιο χαρούμενος, γιατί είχα διαπιστώσει από κοντά ότι ευτυχώς, υπάρχει ελπίδα!».

Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, κωφός εκπαιδευτικός, συμπληρώνει: «Κάθε μέρα ήταν είναι μια καινούρια μέρα. Άλλοι μαθητές, άλλη ηλικία… Κάθε φορά νιώθω ικανοποίηση πως πρόσφερα κάτι με τον δικό μου τρόπο, πως συνέβαλα στο να αποδέχονται την διαφορετικότητα με άλλο μάτι.».

Απώτερος σκοπός των προγραμμάτων του Σ.Κ.Ε.Π., αποτελεί η ομαλή συνύπαρξη όλων μας σε μια κοινωνία που διαρκώς εξελίσσεται και μεταλλάσσεται. Η αρχή γίνεται μέσα από τη δημιουργία ενός σχολείου ως πλαίσιο ισότητας ευκαιριών και ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο. Ένα σχολείο που θα προωθεί την ενσυναίσθηση, τον διάλογο, την συνύπαρξη, την αποδοχή, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην μοναδικότητα του καθενός.

Μέρος του Εκπαιδευτικού μας Προγράμματος "Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο" πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούςΣήμερα 07:32 | Ειδήσεις

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν. Πόσο θα διαρκέσουν τα φαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση καιρού.

Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την ΤουρκίαΣήμερα 07:20 | Ειδήσεις

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα για την Τουρκία.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουσηΧθες 20:14 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητοΣήμερα 06:51 | Τοπικά Νέα

Πως έγινε το τροχαίο. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο νεαρός ποδηλάτης, που διασωληνώθηκε από διασώστες του ΕΚΑΒ στο σημείο, όπου έγινε το ατύχημα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βραζιλία: Πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα ως... εγγυητή για δάνειο (βίντεο)07:44Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς07:30Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την Τουρκία07:17Απαξίωση της πολιτικής ή εύκολη και δοκιμασμένη λύση;07:03Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος… “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου06:57Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο06:50Champions League: Ρεάλ και Μπάγερν στα ημιτελικά06:36Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη06:23Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:09Δικηγόρος έκανε λάθος “κλικ” και “έδωσε” διαζύγιο σε άλλο ζευγάρι23:59Ρέθυμνο: Ένστολοι έσωσαν 6χρονη από πνιγμό23:46Viral ο ψαράς που…βάφτηκε με μελάνι σουπιάς (βίντεο)23:32Τρεις συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)23:18Ισπανία – Ιταλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση έφερε διπλωματική αντιπαράθεση23:04Άργος - Μυκήνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό (εικόνες)22:51Παναθηναϊκός – Παπαθανάσης: Ξεκινάνε τα χωματουργικά στο νέο γήπεδο22:37Δώρα επικουρικών συντάξεων: Στο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση της κατάργησης22:25Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση22:11Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: Ξεκίνημα…με το δεξί21:57Εξάρθρωση σπείρας που έκανε ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία - Τεράστια η λεία τους21:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο