LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 27 Νοεμβρίου 2019 16:59 | Ανανέωση: 27 Νοεμβρίου 2019 13:21

Μεγάλη συμμετοχή μαθητών στο Πρόγραμμα “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο”

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, αφορούσε την εξοικείωση με την αναπηρία.

Σ.Κ.Ε.Π. - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συνολικά 42.055 μαθητές και μαθήτριες, συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο" του Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, κατά τη διάρκεια της διετούς συνεργασίας του με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π. με αναπηρία, κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών 2017 – 2019, υλοποίησαν 687 εκπαιδευτικά προγράμματα σε 490 σχολεία πανελλαδικά, 57 από τα οποία εκτός Αττικής.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία "Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο" αποτελεί έναν ανοιχτό βιωματικό διάλογο ενημέρωσης & αφύπνισης, μεταξύ των μαθητών και των στελεχών του Σ.Κ.Ε.Π. με αναπηρία.  Απευθύνεται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο σχολικό πλαίσιο, σε διδακτική ώρα και τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Τα σχόλια των μαθητών αποτυπώνουν την σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας τους και την εισαγωγή τους στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας:

  • «Μας έκαναν να καταλάβουμε και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα άτομο με αναπηρία, χωρίς να επηρεαζόμαστε από κανένα στερεότυπο»
  • «Επειδή μας άφησε να του κάνουμε ερωτήσεις πολύ ανοιχτά, σταμάτησα να φοβάμαι ότι θα τον προσβάλω με κάτι που θα πω. Ολόκληρη η εμπειρία μου έμαθε ότι μπορώ να συνυπάρξω με κάποιον ανάπηρο χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως και με οποιονδήποτε άλλον»
  • «Αυτή η ομιλία με έκανε να αλλάξω την γνώμη μου για τους ανθρώπους με κάποια αναπηρία και να μάθω ότι μπορούν να κάνουν σχεδόν ότι θα έκανε ένας άνθρωπος χωρίς κάποια αναπηρία»
  • «Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι από τις διηγήσεις και τις προσωπικές εμπειρίες των ίδιων»
  • «Αισθάνθηκα μια οικειότητα απέναντι στους ανθρώπους που έχουν αναπηρία την οποία δεν είχα»
  • «Μου έκανε εντύπωση πόσο ενημερωμένος ήταν και πόσο εύστοχα απαντούσε στις ερωτήσεις μας γύρω από θέματα σχετικά με την αναπηρία. Επίσης, εντύπωση μου έκανε πως κατάφερε να διαλύσει αρκετά στερεότυπα που πιθανόν να είχαμε μόνο σε δύο ώρες που τον συναντήσαμε για πρώτη φορά»
Σ.Κ.Ε.Π. - ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Οι Motivational Speakers του Σ.Κ.Ε.Π., αποκαλύπτουν την δική τους καθημερινότητα. Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, τυφλός δικηγόρος, αναφέρει: «Κάθε επίσκεψη σε σχολείο, ένιωθα ότι ήταν μια επένδυση των ανθρώπων με αναπηρία στους ενεργούς πολίτες του Αύριο και φεύγοντας από κάθε σχολική τάξη ήμουν πιο αισιόδοξος, πιο χαρούμενος, γιατί είχα διαπιστώσει από κοντά ότι ευτυχώς, υπάρχει ελπίδα!».

Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, κωφός εκπαιδευτικός, συμπληρώνει: «Κάθε μέρα ήταν είναι μια καινούρια μέρα. Άλλοι μαθητές, άλλη ηλικία… Κάθε φορά νιώθω ικανοποίηση πως πρόσφερα κάτι με τον δικό μου τρόπο, πως συνέβαλα στο να αποδέχονται την διαφορετικότητα με άλλο μάτι.».

Απώτερος σκοπός των προγραμμάτων του Σ.Κ.Ε.Π., αποτελεί η ομαλή συνύπαρξη όλων μας σε μια κοινωνία που διαρκώς εξελίσσεται και μεταλλάσσεται. Η αρχή γίνεται μέσα από τη δημιουργία ενός σχολείου ως πλαίσιο ισότητας ευκαιριών και ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο. Ένα σχολείο που θα προωθεί την ενσυναίσθηση, τον διάλογο, την συνύπαρξη, την αποδοχή, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην μοναδικότητα του καθενός.

Μέρος του Εκπαιδευτικού μας Προγράμματος "Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο" πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ANT1 Sports: Τα ζευγάρια των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας20:26Γροιλανδία: Η Ρωσία εκφράζει "σοβαρή ανησυχία" για την αποστολή επιπλέον νατοϊκών δυνάμεων20:12Φενέρμπαχτσε: Ποινή φυλάκισης σε 2 ποδοσφαιριστές της19:58Πιερρακάκης για IRIS: Διπλασιάζονται τα όρια πληρωμών19:44Δένδιας στον ΑΝΤ1: Αποκτούμε τις 4 πιο ισχυρές φρεγάτες στον πλανήτη19:29Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υψηλό 16ετίας έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης19:14Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή18:59ΤΑΞΙ: Προς νέα 48ωρη απεργία18:44Απάτες SMS Blaster: Υπέκλεπταν τραπεζικά δεδομένα με εξοπλισμό μέσα από...πορτ μπαγκάζ18:30Μινεσότα: Ο Τραμπ απειλεί να θέσει σε ισχύ τον νόμο περί εξέγερσης18:16Επαφές με ανώτατα στελέχη της τουριστικής αγοράς της Γαλλίας πραγματοποίησε η Όλγα Κεφαλογιάννη18:02Γροιλανδία: Ο διάλογος και η διπλωματία είναι ο σωστός δρόμος, δηλώνει ο πρωθυπουργός 17:48Australian Open: Οι αντίπαλοι για Τσιτσιπά και Σάκκαρη17:34Φιντάν: Υπάρχει ιστορική ευκαιρία για λύση στο Αιγαίο – Εργαζόμαστε για συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν17:20Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:06Δένδιας από τη φρεγάτα "Κίμων": Μεγάλη η σημερινή μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό16:52Τραγωδία στη ΒΙΠΕ Δράμας: Εναερίτης έχασε τη ζωή του ενώ ήταν πάνω σε κολόνα16:38Ροδόπη: Νεκρός ο αγρότης που αγνοούνταν - Εντοπίστηκε στον ποταμό Λίσσο16:24Frontex: Οι παράτυπες διελεύσεις στα σύνορα της ΕΕ μειώθηκαν κατά 26% το 202516:10Κραν Μοντανά: O πάπας Λέων συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας15:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο