LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 27 Νοεμβρίου 2019 16:59 | Ανανέωση: 27 Νοεμβρίου 2019 13:21

Μεγάλη συμμετοχή μαθητών στο Πρόγραμμα “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο”

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, αφορούσε την εξοικείωση με την αναπηρία.

Σ.Κ.Ε.Π. - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συνολικά 42.055 μαθητές και μαθήτριες, συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο" του Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, κατά τη διάρκεια της διετούς συνεργασίας του με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π. με αναπηρία, κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών 2017 – 2019, υλοποίησαν 687 εκπαιδευτικά προγράμματα σε 490 σχολεία πανελλαδικά, 57 από τα οποία εκτός Αττικής.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία "Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο" αποτελεί έναν ανοιχτό βιωματικό διάλογο ενημέρωσης & αφύπνισης, μεταξύ των μαθητών και των στελεχών του Σ.Κ.Ε.Π. με αναπηρία.  Απευθύνεται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο σχολικό πλαίσιο, σε διδακτική ώρα και τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Τα σχόλια των μαθητών αποτυπώνουν την σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας τους και την εισαγωγή τους στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας:

  • «Μας έκαναν να καταλάβουμε και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα άτομο με αναπηρία, χωρίς να επηρεαζόμαστε από κανένα στερεότυπο»
  • «Επειδή μας άφησε να του κάνουμε ερωτήσεις πολύ ανοιχτά, σταμάτησα να φοβάμαι ότι θα τον προσβάλω με κάτι που θα πω. Ολόκληρη η εμπειρία μου έμαθε ότι μπορώ να συνυπάρξω με κάποιον ανάπηρο χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως και με οποιονδήποτε άλλον»
  • «Αυτή η ομιλία με έκανε να αλλάξω την γνώμη μου για τους ανθρώπους με κάποια αναπηρία και να μάθω ότι μπορούν να κάνουν σχεδόν ότι θα έκανε ένας άνθρωπος χωρίς κάποια αναπηρία»
  • «Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι από τις διηγήσεις και τις προσωπικές εμπειρίες των ίδιων»
  • «Αισθάνθηκα μια οικειότητα απέναντι στους ανθρώπους που έχουν αναπηρία την οποία δεν είχα»
  • «Μου έκανε εντύπωση πόσο ενημερωμένος ήταν και πόσο εύστοχα απαντούσε στις ερωτήσεις μας γύρω από θέματα σχετικά με την αναπηρία. Επίσης, εντύπωση μου έκανε πως κατάφερε να διαλύσει αρκετά στερεότυπα που πιθανόν να είχαμε μόνο σε δύο ώρες που τον συναντήσαμε για πρώτη φορά»
Σ.Κ.Ε.Π. - ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Οι Motivational Speakers του Σ.Κ.Ε.Π., αποκαλύπτουν την δική τους καθημερινότητα. Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, τυφλός δικηγόρος, αναφέρει: «Κάθε επίσκεψη σε σχολείο, ένιωθα ότι ήταν μια επένδυση των ανθρώπων με αναπηρία στους ενεργούς πολίτες του Αύριο και φεύγοντας από κάθε σχολική τάξη ήμουν πιο αισιόδοξος, πιο χαρούμενος, γιατί είχα διαπιστώσει από κοντά ότι ευτυχώς, υπάρχει ελπίδα!».

Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, κωφός εκπαιδευτικός, συμπληρώνει: «Κάθε μέρα ήταν είναι μια καινούρια μέρα. Άλλοι μαθητές, άλλη ηλικία… Κάθε φορά νιώθω ικανοποίηση πως πρόσφερα κάτι με τον δικό μου τρόπο, πως συνέβαλα στο να αποδέχονται την διαφορετικότητα με άλλο μάτι.».

Απώτερος σκοπός των προγραμμάτων του Σ.Κ.Ε.Π., αποτελεί η ομαλή συνύπαρξη όλων μας σε μια κοινωνία που διαρκώς εξελίσσεται και μεταλλάσσεται. Η αρχή γίνεται μέσα από τη δημιουργία ενός σχολείου ως πλαίσιο ισότητας ευκαιριών και ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο. Ένα σχολείο που θα προωθεί την ενσυναίσθηση, τον διάλογο, την συνύπαρξη, την αποδοχή, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην μοναδικότητα του καθενός.

Μέρος του Εκπαιδευτικού μας Προγράμματος "Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο" πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠτΔ - Τασούλας: Η εθνική ομοψυχία δεν είναι ευχολόγιο, αλλά όρος απαράβατοςΣήμερα 12:52 | Ειδήσεις

Με τιμές υποδέχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον Κωνσταντίνο Τασούλα στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ορκωμοσία του, παραδίδοντάς του τη «σκυτάλη» της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Δίκη - Μάτι: Ενοχή για 12 πρόσωπα, απαλλαγή για 9 ζητά η εισαγγελέαςΣήμερα 11:41 | Ειδήσεις

Την ενοχή 12 κατηγορούμενων και την απαλλαγή 9 ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στη δίκη για το Μάτι.

Ορκωμοσία Τασούλας - Μητσοτάκης: Η στιγμή που σκύβει στα ονόματα των 57 θυμάτων των ΤεμπώνΣήμερα 12:10 | Ειδήσεις

Καρέ - καρέ η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκύβει στα ονόματα των 57 θυμάτων των Τεμπών μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη. 

Τέμπη: Μήνυση κατά Καραμανλή και Σπίρτζη από oικογένεια θύματοςΣήμερα 13:46 | Ειδήσεις

Μήνυση κατά των πρώην υπουργών Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη κατατέθηκε από τους δικηγόρους της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, της Αγάπης Τσακλίδη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εθνική Πινακοθήκη - Νίκος Παπαδόπουλος: Βίντεο - ντοκουμέντο από τον βανδαλισμό των εκθεμάτων 15:04Εξωδικαστικός μηχανισμός - Χατζηδάκης: Υπερδιπλασιάστηκαν οι ρυθμίσεις οφειλών 14:50ΟΣΕΘ: “Έκρηξη” στην επικύρωση εισιτηρίων σε ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ14:36Γυναικοκτονία - Θεσσαλονίκη: Σε σοκ οι κόρες του ζευγαριού14:21Καιρός: Συννεφιά, αφρικανική σκόνη και νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή14:07Τέμπη: Μήνυση κατά Καραμανλή και Σπίρτζη από oικογένεια θύματος13:53Δίκη - Μάτι: Ενοχή για 12 πρόσωπα, απαλλαγή για 9 ζητά η εισαγγελέας13:39Ενδοοικογενειακή βία - Ρόδος: Ανήλικος κατήγγειλε τον πατέρα του 13:24Conference League: Φιορεντίνα - Παναθηναϊκός ζωντανά σε ANT1 και antenna.gr την Πέμπτη13:10ΠτΔ - Τασούλας: Η εθνική ομοψυχία δεν είναι ευχολόγιο, αλλά όρος απαράβατος12:56Βούλα: Συνελήφθησαν δύο εργολάβοι για το εργατικό δυστύχημα 12:43Ορκωμοσία Τασούλα - Σακελλαροπούλου: Σας συγχαίρω για την εκλογή σας12:30Ορκωμοσία Τασούλας - Μητσοτάκης: Η στιγμή που σκύβει στα ονόματα των 57 θυμάτων των Τεμπών 12:16Ρόδος: Εξαφάνιση ανήλικων από δομή φιλοξενίας12:03Ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας11:49Ορκωμοσία Τασούλα: Απέχουν Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας11:35ΠτΔ - Κώστας Τασούλας: Οι πρώτες αφίξεις στην τελετή ορκωμοσίας (εικόνες)11:22Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμος11:08ΠτΔ - Κώστας Τασούλας: Η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας (live blog)10:55Πέμπτη 13 Μαρτίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας 10:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο