LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 27 Νοεμβρίου 2019 09:52 | Ανανέωση: 27 Νοεμβρίου 2019 09:50

Ισχυρός σεισμός ανάμεσα σε Κρήτη και Κύθηρα

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κρήτη αλλά και στην Αττική. Ποιο το επίκεντρο της δόνησης. Ποια η σχέση με τον φονικό σεισμό της Αλβανίας. Τι λένε οι σεισμολόγοι;

Σεισμός - Κρήτη

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 09.23 το πρωί.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν τη σφοδρή σεισμική δόνηση σε απόσταση 258 χλμ. νότια της Αθήνας.

Το επίκεντρο του "σεισμού βάθους", όπως τον χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα νότια των Αντικυθήρων, με εστιακό βάθος στα 30 χιλιόμετρα.

Άμεσα τέθηκαν σε ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και η ΕΜΑΚ, ενώ κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκαν για προληπτικούς  λόγους τα πρωτόκολλα ενεργειών  μεγάλου σεισμού.  Αν και υπήρξε ανησυχία, καθώς ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά και στην Αττική, δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή τραυματισμοί.

σεισμός - Κύθηρα - κόσμος - Χανιά

Καθυσηχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι, οι οποίοι τονίζουν ότι ο συγκεκριμένος σεισμός δεν σχετίζεται με τη φονική δόνηση στην Αλβανία.

Ο καθηγητής της σεισμολογίας  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός γιατί προέρχεται από το σημείο, στο οποίο οι πλάκες της Μεσογείου ενώνονται. Δήλωσε δε ότι το σημείο αυτό δεν δίνει συνήθως μετασεισμούς.

"Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε δεν εμπνέει ανησυχία για περαιτέρω δονήσεις", τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. Σημείωσε δε ότι ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της Αλβανίας.

Καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας δεν έχει ο σημερινός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης«Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης. 

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία στο σεισμό που σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα βορειοδυτικά της Κρήτης, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας«Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου "συγκρούεται" η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια, δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χουλιάρας - ανάρτηση - facebook - σεισμός - Κύθηρα

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουδάκης.

Στις αυλές των σχολείων του Ηρακλείου βρέθηκαν οι μαθητές μετά τη σεισμική δόνηση των 6,1 ρίχτερ. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κώστας Θεοφάνους, στα σχολεία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο σεισμού. Οι μαθητές, πάντως, τόσο στα σχολεία των Χανίων, όσο και στα σχολεία του Ηρακλείου, επέστρεψαν και πάλι στις τάξεις τους. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης σημείωσε ότι μετά από ένα πρώτο έλεγχο των σχολείων από τους διευθυντές, με απόφαση των αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου και Χανίων, τα παιδιά αποφασίστηκε να παραμείνουν στα σχολεία και να ολοκληρώσουν κανονικά το πρόγραμμά τους, καθώς δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές.

σεισμός - Κύθηρα - κόσμος - Χανιά

Κλειστά θα παραμείνουν, πάντως, μετά το σεισμό τα σχολεία του δήμου της Κισσάμου. Την παραπάνω απόφαση έλαβε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μυλωνάκης, που σημείωσε πως άμεσα θα γίνουν και οι απαραίτητοι έλεγχοι στα κτίρια. Σημείωσε επίσης ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει αναφορά για ζημιές εκτός από κάποια περιστατικά σε παλιά και ακατοίκητα κτίσματα.

σεισμός - Κύθηρα - κόσμος - Χανιά

Σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Κυθήρων Ε. Χαρχαλάκη βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προκειμένου να ενημερώνεται συνεχώς για το αν υπάρχουν προβλήματα στο νησί, εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε το πρωί, ανοιχτά των Κυθήρων.

Με εντολή του Περιφερειάρχη και υπό τον συντονισμό της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, κλιμάκιο τεσσάρων μηχανικών της Περιφέρειας Αττικής που βρίσκεται στο νησί γιατί εκτελεί έργα στην περιοχή πραγματοποιεί αυτή την ώρα αυτοψίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και στα σχολεία, για τυχόν ζημιές που έχουν προκληθεί από το σεισμό.

Για την ασφάλεια των μαθητών αλλά και προκειμένου οι μηχανικοί να επιθεωρήσουν την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, όλα τα σχολεία στα Κύθηρα θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

σεισμός - Κύθηρα - κόσμος - Χανιά

Όπως ενημερώθηκε ο κ. Πατούλης από τον καθηγητή γεωδυναμικής κ. Ε. Λέκκα ο σεισμός είχε μεγάλο εστιακό βάθος και δεν τίθεται το παραμικρό θέμα ασφάλειας για τα σχολεία της Αττικής. Οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματα τους.

σεισμός - Κύθηρα - κόσμος - Χανιά

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)Σήμερα 13:11 | Ειδήσεις

"Εμείς σας μιλάμε για το πώς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και το μόνο μέλημα των άλλων είναι πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης", είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: θρήνος στο “τελευταίο αντίο” για τον αστυνομικό (εικόνες)Σήμερα 17:21 | Ειδήσεις

Σε κλίμα οδύνης συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτισν για τελευταία φορά τον αστυνομικό που έασε τη ζωή του όταν τον καταπλάκωσε κτήριο στον Πειραιά.

Καταγγελία - Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο τουΣήμερα 13:34 | Ειδήσεις

Η γυναίκα κατέθεσε μήνυση για σωματικές βλάβες κατά του συντρόφου της. 

Χιλή: Η στιγμή της διάσωσης ζευγαριού από χιονισμένα βουνά (βίντεο)Τρίτη 16 Απριλίου 2024 17:56 | Ειδήσεις

Τέσσερις μέρες αγωνίας πέρασε το ζευγάρι που είχε χαθεί μέσα στα χιονισμένα βουνά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέος δικαστικός χάρτης - Δικηγόροι: Πανελλαδική αποχή προετείνει η ολομέλεια των ΔΣΕ18:44Πάτρα: Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” σε μάντρα - Νεκρός ο οδηγός18:31Χιλή: Η στιγμή της διάσωσης ζευγαριού από χιονισμένα βουνά (βίντεο)18:18Δανία: Εκκένωση του αεροδρομίου μετά από απειλή για βόμβα18:03Ενδοοικογενειακή βία: Πέντε συλλήψεις στη Δυτική Ελλάδα17:49Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: θρήνος στο “τελευταίο αντίο” για τον αστυνομικό (εικόνες)17:34Γάζα: Συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας και Αιγύπτου – Νέος κύκλος αίματος στη Δυτική Όχθη17:21Επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας17:07AEK: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ιστορίας της ομάδας (εικόνες)16:53“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:38Ριζούπολη: Φωτιά σε διαμέρισμα 16:25Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: προφυλακιστέος ο εργολάβος16:11Ιωάννινα: νεκρή γυναίκα σε φωτιά σε καμινάδα15:58Ευρωεκλογές - Ανδρουλάκης: Να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση πού περιφρονεί την αυτοδιοίκηση (εικόνες)15:44Κακοκαιρία - Πήλιο: Επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας από την Πυροσβεστική15:30Σαραντάπορο - Βασιλική Πλεξίδα: Φόρος τιμής για τα 7 χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου (εικόνες)15:16Φιντάν: Εάν δεν ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος η κρίση θα συνεχιστεί15:02“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες14:49Απάτη - Σέρρες: παρίσταναν τους λογιστές και απέσπασαν λεία “μαμούθ”14:36Καταγγελία - Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο του14:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο