LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 26 Νοεμβρίου 2019 18:59

Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν από τη Ρώμη

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΚΟΝΤΕ

Η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι απαραίτητη, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, στη Ρώμη.

«Η Ελλάδα, είναι ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Είναι χώρα εισόδου, δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών. Πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και, δυστυχώς, διαρκώς αυξανόμενο. Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «οι εξελίξεις αυτές καθιστούν απαραίτητη την τήρηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Απαραίτητη, όμως, γίνεται και η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η Ελλάδα ως «ακριτικό» κράτος καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας όμως ότι «δεν μπορεί, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «ο πολλαπλασιασμός των πρωτοβουλιών στο Προσφυγικό και η αναβάθμιση του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουν να γίνουν προτεραιότητα όλων μας».

«Αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας, για την οποία επισήμανε ότι «συνεχίζει μια επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ατυχήματος», εξηγώντας ότι «από την πλευρά μας, τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η τουρκική προκλητικότητα δεν περιορίζεται εκεί, καθώς η Άγκυρα «επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Ακολούθως σχολίασε τις εξελίξεις στο κυπριακό, λέγοντας ότι «η Ελλάδα διαχρονικά υποστηρίζει μία δίκαιη, ισορροπημένη και κυρίως βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Όμως, 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει. Και αυτό συμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΚΟΝΤΕ

«Επενδύστε στη νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις σχέσεις Ελλάδας- Ιταλίας, τις οποίες χαρακτήρισε «εξαιρετικές», ενώ επισήμανε ότι συζήτησαν με τον ομόλογό του την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών καθώς και οι δυνατότητες εμβάθυνσης και επέκτασης της σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έπειτα από «μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, βρίσκεται, ήδη, σε τροχιά ανάπτυξης» και εξέφρασε την επιθυμία του να παροτρύνει τις ιταλικές επιχειρήσεις «να εμπιστευτούν, να επενδύσουν στη νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα». 

Όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, συζήτησαν με τον Τζουζέπε Κόντε τη συνεργασία των δύο χωρών σε ενεργειακά θέματα, ενώ υπογράμμισε «η ενεργειακή ασφάλεια, εξάλλου, και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι προτεραιότητες και των δύο χωρών».

«Αναμένοντας να ολοκληρωθεί ο αγωγός TAP, που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας, ανταλλάξαμε απόψεις για άλλα ενεργειακά εγχειρήματα, όπως ο αγωγός EastMed», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τζουζέπε Κόντε: «Έχουμε τα ίδια νότια σύνορα και πρέπει να δράσουμε ενωμένοι»

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε λόγο για συγκλίνουσα δράση και κοινές απόψεις των δύο χωρών στο μεταναστευτικό, την επιρροή της ΕΕ στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τις επενδύσεις, το περιβάλλον και τόνισε ότι: «Έχουμε τα ίδια νότια σύνορα και πρέπει να δράσουμε ενωμένοι. Υπάρχουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές προτεραιότητες και χρειάζεται ευρωπαϊκή διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων με ανακατανομή στις χώρες μέλη». Επισήμανε ότι η Ιταλία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη διαπραγμάτευση στην ΕΕ για την ενίσχυση οικονομικής και νομισματικής σταθερότητας και πρόσθεσε «στόχος είναι να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις».

Εξέφρασε ακόμα το ενδιαφέρον της Ιταλίας για τις οικονομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, «που φέρνουν αδιάψευστα αποτελέσματα και στοχεύουν στην αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων και των εξωτερικών επενδύσεων» όπως είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ζητά «από τους Ιταλούς επενδυτές να πάρουν μέρος στη διαδικασία αυτή».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι συζήτησε με τον Κυρ. Μητσοτάκη την η αύξηση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντική η συνεργασία αυτή, όπως ήταν σημαντική και η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του διευθύνοντος συμβούλου του Ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (CDP). Ολοκληρώνοντας ο κ. Κόντε επανέλαβε ότι η Ιταλία ενθαρρύνει το ενδιαφέρον των Ιταλικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα και είπε ότι συμφώνησαν η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας-Ιταλίας να πραγματοποιηθεί στην Ιταλία καθώς η πρώτη είχε διοργανωθεί το Σεπτέμβριο του 2017 στην Κέρκυρα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΚΟΝΤΕ

Συμφωνία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρώμη, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας (Memorandum of Understanding) από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, Γεράσιμο Θωμά και τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Στέφανο Πατουανέλι.

Στο κείμενο της συμφωνίας υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον κλάδο της ενέργειας είναι ήδη στενές, κάτι που αποτυπώνεται -μεταξύ άλλων- στην παρουσία της ιταλικής Snam (κύριου εταίρου της κοινοπραξίας SENFLUGA) ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης Ελλάδας-Ιταλίας καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας (ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Ιταλία δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου. Η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσφιξη της συνεργασίας για την υλοποίηση των πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας και την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας των δυο κρατών.

Παράλληλα η συμφωνία προωθεί τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας (προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ και της παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα), την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της υλοποίησης των «έξυπνων» δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμο Θωμά.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο